Dündar: Tecride karşı mücadelemiz her alanda sürecek

Kürdistan'ın her mahallesinde, sokağında ve evinde öncelikli gündemin tecrit olduğunu belirten HDP milletvekili Pero Dündar, "Herkes çözümün muhatabının Öcalan olduğunu biliyor" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin sona ermesi talebi ile başlayan açlık grevi eylemleri devam ediyor. Süresiz ve dönüşümsüz devam eden eylemlerin öncülerinden olan Leyla Güven 132, Nasır Yağız 119, Strasbourg direnişleri ve İmam Şiş 93, tutsaklar ise 94 gündür açlık grevinde. HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, açlık grevi direnişleri ve tecride ilişkin ANF'ye konuştu. Kürdistan'da her mahallede, sokakta ve evde herkesin gündeminin tecrit olduğunun altını çizen Dündar, açlık grevi direnişçilerinin çağrılarına kulak verilmesi gerektiğini vurguladı.

Herkese direniş halayına katılma çağrısında bulunan Dündar, "Açlık grevi eylemleri meşru ve hukukidir. Hükümet ve tüm dünya biliyor ki sayın Öcalan sıradan bir insan değildir. O yüzden Öcalan'ın rol ve misyonu farklıdır. Diyalog ve barış yolunun açılmaması için tecridi ağırlaştırıyorlar. Öcalan'a yönelik tecrit tüm Ortadoğu'yu etkiliyor. Direnişçilerin talebi milyonlarca Kürdün talebidir" diye konuştu.

CEZAEVLERİ KRİTİK DÖNEMLERDE DEVREYE GİRİYOR

Leyla Güven'in tıkanan sürecin açılması için böyle bir eylem yaptığını belirten Dündar konuşmasına şu sözlerle devam etti: "Leyla Güven cezaevinde eyleme başladı ve bu eylem tüm dünyaya yayıldı. Cezaevleri yine tarihi rollerini oynadılar ve devreye girdiler. Böyle kritik süreçlerde cezaevleri devreye giriyor. 2012 yılında yaşanan açlık grevi direnişleri sonuç aldı. 2012 yılındaki süreç de şu an yaşanan sürece benziyordu. Tek talep vardı o da sayın Öcalan ile görüşmelerin başlamasıydı.

Sayın Öcalan, müzakere sürecinde rol üstlendi ve halkların baharı başladı. Sayın Öcalan ısrarla 3 yıl bu süreci yürüttü. Bu süreç Türkiye'nin önünü açtı. Dolmabahçe mutabakatının reddedilmesinin ardından 5 Nisan 2015 yılında Öcalan'a yönelik tecrit yeniden devreye girdi. Türkiye'yi felakete sürüklediler. AKP savaş biterse iktidarını sürdüremeyeceğini anladı ve bundan dolayı tecridi ağırlaştırdı."

ERDOĞAN SAVAŞI DERİNLEŞTİRİYOR

Tecrit sona erdiği taktirde yaşanan sorunların da ortadan kalkacağını ifade eden Dündar konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Açlık grevi eylemleri ile bazı şeylerin yolu açılacaktır. İktidarın adım atmasını umut ettiğimizden değil, mecbur kalıp kanunları uygulayacaklar. Herkes sayın Öcalan'ın rolünü biliyor. Herkes Türkiye'nin bir çözüme ihtiyacı olduğunu biliyor. Erdoğan savaşı derinleştiriyor, rolü savaştır. Sayın Öcalan ise çözüm rolünü üstleniyor.

Bedeli ne olursa olsun bu eylem mutlaka amacına ulaşacaktır. Leyla Güven ve tutsaklar kazanacaktır. Tecrit her şeyden önce halkların yaşamını engelliyor. Eğer tecrit ortadan kalkarsa yeni bir süreç başlayacak ve var olan tüm sorunlar çözülecektir. Tecride karşı mücadelemiz her alanda sürecektir ve amacımıza ulaşana kadar bu politikaya karşı direneceğiz."