Düzce'deki tutsaklar işkence gördü, ölümle tehdit edildi

HDP'li vekiller, Düzce'deki tutsaklara işkenceye ilişkin toplantı düzenledi. Tutsak yakınlarından Gülseren Yıldırım, tutsaklara "Ya bizim önümüzde diz çökeceksiniz ya da sizi öldüreceğiz" denildiğini açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Hüda Kaya ile tutsak Abdullatif Teymur'un ablası Gülseren Yıldırım, Düzce T Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki işkence iddialarına ilişkin HDP İstanbul il binasında basın toplantısı düzenledi. 

'DARP İZLERİ VARDI, TEDAVİ EDİLMİYORLAR'

Kardeşiyle görüştüğü sırada, 7 ayrı tutsakla da konuşma fırsatı bulduğunu anlatan Yıldırım, cezaevine giriş ve çıkışta birçok problem yaşadıklarını ifade etti. Görüşmede kardeşinin yüzünde ve vücudunun farklı yerlerinde darp izlerinin olduğuna dikkat çeken Yıldırım, diğer tutsakların da aynı durumda olduğunu kaydetti. Bazı tutsakların idrarından kan aktığının aktarıldığını ifade eden Yıldırım, şunları dile getirdi: "Bazı arkadaşlarının öksürdüğünü söylediler. Nedenini sorduğumda, süngerli odaya birkaç defa atıldıklarını ve sonrasında saatlerce koridorlarda bekletildiklerini ve bundan kaynaklı olabileceğini söylediler. Koğuşlardaki eşyalarının ise kırıldığını söylediler. 4 gün boyunca sürekli kaba dayağa maruz kaldıklarını ve ellerinin ters kelepçelendiğini söylediler. Yine doktora işkence yapan gardiyanlar tarafından götürüldüklerini dile getirdiler. Doğru dürüst tedavi edilmediklerini anlattılar."

'ÖLÜMLE TEHDİT EDİLİYORLAR'

Görüşmede kardeşinin kendisine "Bize işkence edilirken ‘devletin şefkatli kollarındasınız. Sizi adam edeceğiz. Ya bizim önümüzde diz çökeceksiniz ya da sizi öldüreceğiz’” dediğini aktaran Yıldırım, tutsakların dışarıdan destek beklediğini ifade etti. 

'4 GÜN BOYUNCA FİZİKSEL SALDIRI...'

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de, cezaevlerinde yeniden bir yapılandırma ve saldırı politikasının devrede olduğunu vurguladı. Cezaevi müdürünün değişmesi ile saldırıların yoğunlaştığını ve son saldırının da yeni müdürünün talimatı ile gerçekleştiğine dikkat çeken Gülüm, şöyle devam etti:

"4 gün boyunca fiziksel saldırı olmuş. Süngerli odaya atılmışlar. Tutuklu ve hükümlüler şikayetlerini bildirmişler. Ama dilekçelerin akıbetine ilişkin herhangi bir bilgi verilmemiş tutuklulara. Sonrasında avukat arkadaşlarımızın görüşmesi oldu. Savcılık ile yaptıkları görüşmede şikayet dilekçelerinin ellerine ulaştığını ve soruşturma başlatıldığını söylemiş. Bu soruşturma da yetersiz olacaktır. Sağlık raporları bile sağlıklı değil. İşkencecinin yanında sağlıklı bir muayene olamaz. Soruşturma başladı ama gerçek anlamda delillerin toplanıp toplanmadığını bilmiyoruz. Daha önceki deneyimlerimiz var. Kamera kayıtlarının kayıp olduğu ya da kayıtta olmadığı ile çok defa karşılaştık."

'TERS KELEPÇEYİ REDDEDİYORLAR'

Gülüm, tutsakların, ters kelepçeyi kabul etmedikleri için cezaevi dışında bir hastaneye götürülmediklerini de belirterek, tepkiler sonucunda fiziksel şiddetin durduğunu ancak psikolojik saldırıların devam ettiğini dile getirdi. Gülüm, Adalet Bakanlığı'na da seslenerek, gerekli işlemlerin yapılmasını ve etkili bir soruşturma yürütülmesini istedi. 

'POLİS VE KURT İŞARETİ YAPANLAR ENGELLEDİ!'

Düzce T Tipi Kapalı Cezaevi'nde dün yapmak istedikleri basın açıklamasının engellendiğini hatırlatan HDP Milletvekili Hüda Kaya ise şöyle dedi: "Dün aileler ile dayanışmak amacıyla Düzce Cezaevi önündeydik. Yapmak istediğimiz basın açıklamasını yapamadık. Önümüzde kurt işareti yapan bir grup, arkamızda yoğun bir şekilde konuşlanmış bir polis grubu vardı."