‘Dünyaya umut olan Kobanê devrimi yaşayacak!’

HDP İstanbul İl Örgütü’nün, 1 Kasım Kobanê Günü dolayısıyla Kadıköy’de yaptığı kitlesel eylemde, tekçi ve katliamcı zihniyete karşı dünya halklarına yeni yaşam umudu olan Kobanê devriminin yaşamaya devam edeceği mesajı verildi.

HDP ilçe binası önünde ve polis ablukası altında gerçekleşen eyleme, HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu, HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı, HDP Bakırköy İlçe Eşbaşkanları Gonca Yangöz ve Ferdi Yaman yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü katıldı.

‘O RENGARENK ELBİSE MÜCADELEMİZİN SEMBOLÜ !’

Kürtçe ve Türkçe yazılı “Yaşasın hakların enternasyonal Dayanışma” pankart ile “ Kobanê günü insanlığın barbarlığa karşı zafer günüdür” dövizleri taşındı.

Sık sık, “ Bijî berxwedana Kobanê”, “Kobanê’de düşene dövüşene bin selam”, “Diren diren kazanacağız” sloganlarının atıldığı eylemde ilk konuşmayı yapan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut sözlerini İzmir depreminde yaşamını yitirenleri anarak sözlerine başladı.

Kobanê devrimini en iyi anlatan fotoğrafın DAİŞ barbarlığına karşı mücadele sonucu özgürleşen kadınlardan birinin kara çarşafını çıkardığı ve rengarenk elbisesinin göründüğü fotoğraf olduğunu anımsatan Bulut, “O rengarenk elbise mücadelemizin sembolüdür” vurgusunda bulundu.

‘KOBANÊ DÜNYA TARİHİNİ DEĞİŞTİRECEK BİR DİRENİŞ SERGİLEDİ !’

Kobanê'de sürdürülen direnişin Rojava devrimini güçlendirdiğini belirten Bulut, Rojava devrimin ise bir kadın devrimi olduğunu kaydetti. DAİŞ'in yaratmaya çalıştığı karanlığa karşı enternasyonal mücadele yürüten tüm farklıkları selamlayan Bulut, sosyal medyada dolaşan üç fotoğrafa dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“ Bir fotoğraf İŞİD’in yakıp, yıktığı Kobanê kentini gösteriyordu, bir fotoğraf mücadele sonucu küllerinden yeniden doğan Kobanê'yi , bir diğer fotoğraf ise Kobanê’yi yeniden yaratmak için hayatını kaybetmiş olan kişilerin mezar taşlarını gösteriyordu. Biz bu mücadeleyi verirken hayatını kaybetmiş olan herkesi saygıyla anıyoruz. Dünya tarihini değiştirecek olan bir direniş sergilendi o topraklarda; dünyaya karanlığın çökmesini engellemek için kadınlı, erkekli mücadele edildi. Hangi ırktan, hangi kimlikten olduğuna bakılmadan ortak mücadele sergilendi ve onun sonunda dünyayı örnek bir mücadelenin getirdiği Rojava devrimi bugün hala varlığını sürdürüyor ve bizler başta kadınlar olmak o devrimden ışık alıyorlar” diye konuştu.

‘ASLA TESLİM OLMAYACAĞIZ!’

Partilerine yönelik Kobanê soruşturması kapsamında gerçekleşen siyasi kırım operasyonlara da tepki gösteren Bulut, tıpkı Kobanê'de olduğu gibi bugün bu topraklarda birleşik mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

“Kobanê direnişi bize karşımızda hangi güç olursa olsun mücadele etmek gerektiğini gösterdi” diyen Bulut, "Mücadelemizi büyüteceğiz karanlığa asla teslim olmayacağız. IŞİD zihniyetinin asla yeniden doğmasına bu ülkenin üzerine çökmesine de asla izin vermeyeceğiz" diye belirtti.

AVCI: KOBANÊ DEVRİMİYLE HALKLAR DERİN BİR NEFES ALDI !

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı da, Kobanê Dünya Günü’nün halkların ve demokrasi güçlerinin bir kazanımı olarak kutlamak istediği bir zafer bayramı olduğunu vurguladı.

Suriye Esad rejimin Kürt halkına yaptığı katliam ve zulümleri hatırlatan Avcı, "Ülkesini iç savaştan kurtaramayan ve inkarcı siyasette devam etmekte ısrar etmesi, tarihin en kirli savaşına vesile olmuştur. Bu savaşta haklı talepte bulunduğunu iddia ederler, cihatçı isyanında İslam adına dünya insanlık tarihine en lanetli eylem ve katliamlar yapmıştır" dedi.

Kobanê'ye yönelik saldırıda cihatçıların Esad rejimine değil bölgede büyük zulme uğrayan Kürt halkının haklı talep ve duruşunu hedef aldığını kaydeden Avcı, "Tarihin en görkemli direnişiyle bu ahlaksız savaş yöntemleri ve buna vesile olanlar püskürtülmüş ve dünya halkları derin bir nefes almıştır. Haklılık, mazlumluk Kobanê şahsında bir kere daha zafer kazanmıştır. Dünya Kobanê Günü halkların nefes aldığı, kardeşçe yaşama adına güneşin doğduğu kutlu bir gündür; kutlu olsun. Halkların yan yana özgürce yaşamasına vesile olsun" ifadelerini kullandı.

UĞURLU: KOBANÊ YAŞIYOR VE YAŞAMAYA DEVAM EDECEK

HDK Eş Genel Sözcüsü İdil Uğurlu ise Ortadoğu'da hegemonik güçlerin, ulus devletlerle birlikte haritadaki sınırları değiştirmeye çalıştığına hatırlatarak, ancak halkların birlikte kurduğu yeni yaşam tahayyülünün Rojava'da parladığını ve dünyaya bir emsal oluşturduğunu vurguladı. Bir kadın devrimi olan Rojava devrimin herkes için bir esin kaynağı olduğunu kaydeden Uğurlu, "Kadınlar katledildi, tecavüze uğradı. İnsanları dehşete uğratacak şekilde yaktılar, yıktılar, yerel bir ettiler. Fakat onca desteğe ve canavarca ruha rağmen başaramadıkları bir şey vardı; o da halkların cesareti, direniş ruhuydu" dedi.

Halkların birlikte mücadelesiyle bu tekçi ve katliamcı zihniyetin yenildiğini hatırlatan Uğurlu, "O dönemde AKP iktidarı IŞİD gibi kafa kesen, tüm dünyaya korku salmaya çalışan bir çete örgütüyle komşu olmada beis görmedi. Tam tersine onlarla yan yana, kol kola olmaya devam etti. Fakat bu devrimci mücadele ve halkların iradesi AKP iktidarına geri adım attırdı. 'Şam'da namaz kılacağız' diyen zihniyet geri adım atmak zorunda kaldı" diye konuştu.

Kobanê ‘nin yeni yaşamın umudu olduğunun altını çizen Uğurlu, "Kobanê yaşıyor, Avrupa'da, Latin Amerika'da... Kobanê herkesin yüreğinde ve aklında yaşıyor ve yaşamaya devam edecek. Ve biz her zaman her yerde mücadeleye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

KENANOĞLU: HDP'YE SALDIRILAR KOBANÊ’YE SALDIRANLARLA AYNIDIR!

HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu ise Kobanê'nin halkların yeni Yaşam iradesinin hayata konulduğu ve tüm Ortadoğu'ya örnek olacak bir yapılanmanın müjdesini olduğunu vurguladı. Bundan 6 yıl önce Kobanê'nin DAİŞ ve onu destekleyenlerinin hedefi olduğunu dile getiren Kenanoğlu, şunları ifade etti: "Oradaki devrimcilerin, yapıların, halkların ortak oluşturduğu yaşam şeklini kendileri için bir tehlike gördüler. O nedenle oranın yok edilmesi gerekiyordu. Hesap edemedikleri ortak bir mücadele ve halkların dayanışmasıydı. Kobanê karanlığa karış aydınlığın yüzüdür. Kobanê kadınların, gençlerin zaferidir. O nedenle Kobanê gününün hepimiz için kutlu olmasını temenni ediyoruz."

Dönemin Başbakanı, bugünün Cumhurbaşkanı olan Erdoğan'ın "Kobanê düştü, düşecek" sözlerini hatırlatan Kenanoğlu, şunları kaydetti: "O gün hevesi kursaklarında kalanlar bugün hıncını HDP'den çıkarmaya çalışıyorlar. HDP'nin de Türkiye ve Ortadoğu açısından bir anlamı vardır. HDP'ye saldırılar IŞİD'in Kobanê'ye saldırılarından farklı değildir. HDP umudun adıdır. Bakmayın 8. yılı kutladığımıza insanlığın var oluşundan bu yana zalimlere karşı insanlığı temsil eden bir temsiliyetiz. Bu nedenle kutladığımız mazlumların zafere karşı baş kaldıranıdır.”

Siyasi parti temsilcilerin teker teker söz alıp, Kobanê devrimini selamladığı eylem, gericiliğe ve karanlık zihniyete karşı mücadelenin kararlıkla süreceğinin vurgusu yapıldı.