Ebru Günay: Mevcut İnfaz Yasası adı konulmamış bir katliam

HDP Sözcüsü Ebru Günay, iktidarın dayattığı mevcut infaz yasasının “adı konulmamış bir katliam” olduğunu söyleyerek, iktidarın yandaşları cezaevinden çıkarmaya çalıştığına dikkat çekti.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, partisinin sosyal medya hesapları aracılığıyla gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Günay, hükümetin giderek daha ürkütücü yasal düzenlemelerle süreci götürmeye çalıştığını belirtti. Günay şöyle konuştu:

“Her gün daha kötü ve ürkütücü yasal düzenlemelerle, çeşitli ve farklı uygulamalarla bu süreci götürmeye çalışan bir iktidar gerçekliği var.”

SAHTE BAŞARI ÖYKÜLERİ

İktidarın sahte başarı öyküsü yaratmaya çalıştığına dikkat çeken Günay, şunları ifade etti:

“İktidar salgınla ilgili gerçekçi ve şeffaf bilgileri toplumla paylaşmıyor. Aslında hastalığın seyrine baktığımızda İtalya’daki gibi hızla yükselişte olan bir seyir söz konusu. Hastalık sert bir yükselişte. Ama iktidar bu sert yükselişi gizliyor. Neden vakaların gerçek sayısı gizleniyor? Neden gerçek ölüm sayısı gizleniyor? Neden gerekçeler kamuoyuyla paylaşılmıyor? Sebep çok belli AKP ve MHP iktidarı bu süreçten sahte bir başarı öyküsü yaratma peşinde. Sahte bir başarı öyküsü ile bu toplumu kandıracakların düşünüyorlar.”

YANDAŞ SERVETİNİ KORUMAYA ÇALIŞIYORLAR

“İşin kötüsü bu sahte başarı arzularını, toplumu büyük bir tehlikeyle yüzyüze bırakarak yapıyorlar” diyen Günay, “Salgın nedeniyle ilan edilmesi gereken acil durum kapsamında; fiziki mesafe, evde kalma, evde kalmanın ekonomik sosyal koşullarının oluşturulması kuşkusuz önemli tedbirler. Ama AKP bunun yerine yandaşlarını ve yandaşlarının servetini korumanın peşinde” ifadelerini kullandı.

DESPOTİK YÖNTEMLER YERELLERE DE TAŞINIYOR

İktidarın karakteri haline gelen otoriter, baskıcı ve despot yöntemlerle sürecin idare edilmeye çalışıldığına işaret eden Günay, “Bu merkezi otoriter, baskıcı, despotik karakter maalesef yerellere de taşınmaya çalışıyor. Neredeyse OHAL ilan etme yetkisi de valilere ve kaymakamlara bırakılmak üzere” dedi.

Günay şunları ekledi: “Meclis’in tasarrufunda olan, ülkeyi yönetme biçimleri neredeyse vali ve kaymakamlara verilecek. Mesela Diyarbakır Valisinin İl Hıfzıssıhha Kurulu kararlarını alarak uyguladığı tedbirler var. Ama bakarsanız bu tedbirler bir sıkıyönetim tedbiri. Toplumun temel dinamiklerini, dayanışma ağlarını da yasaklayan tedbirler var. Adeta bir sıkıyönetim ilan edilmiş durumda.”

VALİLİKLERİN İNSAFINA BIRAKILAMAZ

Günay’ın değerlendirmelerinde diğer satır başları şöyle:

Tabii bu tedbirler valiliklerin insafına bırakılamaz. Bu tedbirler hem temel hak ve özgürlükleri ilgilendiren tedbirler hem de halk sağlığını ilgilendiren tedbirler. Bu yüzden valiliklerin insafına bırakılamaz. Bütün kentlerde çok büyük sivil toplum kuruluşları var. Bu konuda çalışmalar yürüten kuruluşlar var. Sivil toplum örgütleri, bu süreçlere dahil edilerek salgınla mücadele edilebilir. Bütün toplumsal yapılar dışlanarak salgınla mücadele edilemez. İktidar maalesef yine bir klasiği gerçekleştiriyor. İstisna halinden bir düzenleme yaratarak, kendisi için bir nimete çevirmeye çalışıyor. Bütün istisna hallerinde yaptığı gibi. Bu artık AKP iktidarının bir yönetim biçimi haline geldi.”

BU ZİHNİYET VİRÜSTEN DAHA FAZLA ZARAR VERİYOR

“AKP, iktidarda kalmak için bütün ahlaki, insani ve vicdani değerleri ayaklar altına alıyor. Tek arzusu iktidarını sürdürmek ve bekasını devam ettirmek. Maalesef bu zihniyet virüsten daha tehlikeli, topluma daha fazla zarar veriyor.”

SARAY’IN ŞATAFATI SÜRSÜN DİYE...

“Salgın başladığından beri evde kal çağrıları yapılıyor. Evde kalacaksak hep beraber evde kalacağız. Herkes evde kalmalı. Ama hükümetin aldığı tedbirlerde ne var, 65 yaş üstünü ve 20 yaş altını kapsıyor. Peki 20 ila 65 yaş arasındaki insanlarımız nerede? Fabrikada, sokakta, işyerinde, atölyede çalışmaya devam ediyorlar. Nedeni çok belli. İktidarın ve sermayedarların çarkları dönsün, Saray'ın şatafatı ve saltanatı devam etsin diye insanlar canlarını tehlikeye atmış durumda. O çarklar döndükçe işçinin ve yoksulun hayatları kararıyor. AKP hükümetine buradan bir kez daha hatırlatıyoruz. İktidar evde kalmanın koşullarını oluşturmadığı için işçiler emekçiler mecburen sokakta, mecburen çalışmaya devam ediyor ve virüs tehlikesiyle karşı karşıyalar. Kendilerine bulaştığı andan itibaren hem işçilerin kendisi hem de aileleri tehlike altına giriyor.”

“Böyle bir politikayla ne salgınla mücadele edilir ne toplum sağlığı korunur ne de her gün açıklanan ve artarak devam eden ölümler durur. Bunun yöntemi çok açık. Dayanışarak, ortak mücadele ederek ve gerekli bütün tedbirler sağlanarak salgınla mücadele edilir.”

CEZAEVLERİ BOŞALTILMALI

“Tabii salgınla mücadele edilirken özellikle, salgın tehlikesiyle birlikte gündeme gelen önemli yasalardan biri İnfaz Yasasıydı ve hala tartışılıyor. İlk günden itibaren çok açık bir şekilde ifade ettik. Cezaevleri salgın karşısında en korunmasız yerler. Dolayısıyla cezaevleri; başta risk grupları, hasta ve yaşlı mahpuslar, bütün mahpuslar olmak üzere salgın tehlikesi nedeniyle boşaltılmalı. Cezaevlerinde insanlar herkes gibi kendi sağlıklarını koruyabilecek duruma gelmeliler. Dışarıda hijyen ve temizlik malzemelerine herkes ulaşabilirken, cezaevlerinde hiçbir temizlik ve hijyen malzemesinin verilmediği bir ortam var ve bu ortamda sağlıklarını korumaları beklenemez.”

ADI KONULMAMIŞ KATLİAM

“Günlerdir yüzbinlerce aile elleri yüreklerinde cezaevlerindeki salgın haberlerini takip ediyor. Ailelerin gözü kulağı cezaevlerinde. Maalesef cezaevlerinden vaka haberleriyle birlikte ilk ölüm haberleri de geldi. Dün itibariyle Korona Virüs nedeniyle yaşamını yitirenler oldu. Ben buradan ailelerine başsağlığı diliyorum ve açık ifade etmek istiyorum; salgına rağmen cezaevlerini boşaltmayıp ‘içeride kalsınlar’ demek adı konmamış bir katliamdır. Bu katliamın da tek sorumlusu var o da AKP hükümetidir. “

İNFAZ YASASI, ÖLÜM YASASIDIR

“Özellikle düşünce suçu olarak tanımlanan, düşünce özgürlüğünü kullandığı için içeride olan insanları maalesef ki ölüme terk ediyor (...) İktidarın tek bir amacı var sadece kendi yandaşlarını cezaevlerinden çıkarmak ve geri kalanları, muhalif olanları, düşünen insanları ölüme terketmek. Yani bu İnfaz Yasasıyla iktidarının şu anda yaptığı bu. Çok net söylüyoruz, bütün toplum bizi izleyen herkes bilsin ki aslında çıkarılmaya çalışılan İnfaz Yasası, ayrıca bir cezalandırma, bir ölüm yasasıdır, insanları içeride ölüme terk etme yasasıdır.”

‘YANDAŞLARI CEZAEVİNDEN ÇIKARMA OPERASYONU’

“AKP-MHP iktidarı buna af demiyor ama biz açık ve net ifade edelim bu kendi yandaşlarına bir af, kendi yandaşlarını cezaevinden çıkarmanın operasyonudur. Bir yıldır bir şekilde hazırlığı yapılan ve kamuoyundan sır gibi saklanan af teklifini salgın vesilesiyle apar topar Meclis’e getirip geçirmeye çalışıyorlar. Bu siyasi bir aymazlık, ayrımcılık ve fırsatçılıktır. Bu bizler açısından kabul edilemezdir.”

YASADA SİNSİ DÜZENLEMELER VAR

“Çok detaylı incelendiğinde çok sinsice içerisine yerleştirilmiş, görünmez kılınmış ama gözümüzden kaçmayan yasal düzenlemeler var. Bu yasal düzenlemeler cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerin azıcık da olsa nefes almasını sağlayabilen temel hakları da gasp ediyor. Mevcut infaz düzenlemesi şu an mevcut yürürlükte olan İnfaz Yasasından çok daha fazla hak ihlali barındıran bir düzenlemedir.

Parlamento grubumuz 3 gündür Meclis’te ölüm yasasına karşı canla başla mücadele ediyor, etmeye de devam edecek. İktidar sözcüleri bu yasayı savunacak durumda değiller. Çünkü savunulacak bir yasa değil. Çünkü gerçekten, hakikatten, adaletten, insani düzenlemelerden yoksun bir düzenleme.”

YAŞAM YASASI HAYATA GEÇİRİLMELİ

“HDP olarak bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Mafya babalarının, çetelerin, yolsuzluk yapanların serbest bırakıldığı, Figen Yüksekdağ’ın, Selahattin Demirtaş’ın, İdris Baluken’in, Sebahat Tuncel’in, Selçuk Mızraklı’nın, Ahmet Altan’ın, Osman Kavala’nın gazetecilerin, avukatların, cezaevinde kaldığı, yine bir çok düşünce insanının cezaevinde kalmasının önünü açacak yasal düzenlemeyi kabul etmiyoruz. Ve bu düzenlemeye karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Tüm vicdan sahiplerini bu ölüm yasasına karşı mücadeleye çağırıyoruz: Ölüm yasasını değil yaşam yasasını hayata geçirmeye çalışalım. Ölüm yasasını engelleyelim.”

ÇARESİZ DEĞİLİZ

“Toplum olarak Korona Virüs gibi salgın ve felaketler karşısında çaresiz değiliz, bizler dayanışmayla zorlukları aşabileceğiz. Bu, toplumun doğasında var zaten. Maalesef iktidar yine kendi çıkarları için toplumun dayanışma ruhuyla, toplumun dayanışma ve ortak mücadele etme yöntemleriyle oynuyor. Dayanışma ağlarını engellemeye çalışıyor. Biz parti olarak tüm bu engellemelere rağmen zorluklarla mücadele etmek için, halkımızla dayanışmak için, her koşulda yoksulu, işçiyi, kadını gençleri savunmak için ailelerimizle beraber dayanışmaya devam edeceğiz. Bizim böyle bir sorumluluğumuz var.”

““Bizler Paylaşıyoruz, Bizler Dayanışıyoruz” kampanyamız çerçevesinde tüm il ve ilçe örgütlerimiz gerekli tespitleri yaptı ve özellikle yardımsever ve duyarlı ailelerle ihtiyaç sahibi aileleri buluşturmaya başladı. Kampanyamız yurtdışından da karşılık buldu. Türkiye ve Kürdistan’daki ailelerle dayanışma ağları kurdular. Bu, dayanışma ruhunun bu toplumla ne kadar özdeşleştiğinin açık göstergesidir. Biz bu kampanyayı Demokratik Toplum Kongresi ve Halkların Demokratik Kongresi ile ortak yürütüyoruz. Bütün sivil toplum örgütleri ve duyarlı kesimlerle de bu kampanyayı birlikte yürüteceğiz. "Binandaki ihtiyaç sahipleriyle bizler paylaşıyoruz, sizler de paylaşın. Sokağındaki ihtiyaç sahipleriyle bizler paylaşıyoruz, sizler de paylaşın". Bu, kampanyamızın çağrısı, bir kez daha yenilemiş olayım.”

ÇİFTÇİLERİN BORÇLARI SİLİNMELİ

“Tarımsal gıda ve ürünlerin üretimi ve bunların desteklenmesi noktası. Salgınlar sonrasında önemli bir tehlike olarak görünüyor. Salgından kaynaklı özellikle üretimin yapıldığı yerlerde köy ve kırsal alanlarda insanların, işçilerin tarım alanlarını ekememesi veya ekilen ürünlerin seralarda, tarlalarda kalması gibi bir tehlike söz konusu. Ama bizler buradan kır ve tarımla bağı olan herkesi tarımla bağlarını kurmaya, üretime devam etmeye çağırıyoruz. Bunun engellenmesi üretim zincirine çok büyük bir darbedir ve toplumu bekleyen çok büyük bir risk. Hükümet derhal çiftçilerin ve köylülerin ihtiyaçlarını karşılayacak tedbirler almalı, bütün borçlarını silmelidir. Tarımsal gıdayı, üretimi destekleyecek tedbirleri bir an önce almalıdır. İktidardan beklemeden kendimiz de tarımsal gıda üretim alanlarını, gerekli sağlık tedbirlerimizi alarak üretime katkı sunma sürecini başlatmalıyız.

Bitirirken herkese sağlıklı günler dileyerek salgına karşı en etkili koruma yönteminin evde kalmak olduğunu bir kez daha hatırlatıyorum, herkesi evde kalmaya davet ediyorum.”