Edebiyat dergisi Şermola 17 sayı yayınladı
Rojava’nın edebiyat dergilerinden Şermola, 17’inci sayıya ulaştı. Dergiye, 125'i kadın, 325 yazar katkı sunuyor.
Rojava’nın edebiyat dergilerinden Şermola, 17’inci sayıya ulaştı. Dergiye, 125'i kadın, 325 yazar katkı sunuyor.
Şermola dergisi, Rojava Devrimi'nin değerlerini dünyaya tanıtan, Kürt ve Arap halklarının yazarları arasında edebi bir köprü niteliğinde.
Şermola dergisinin ilk sayısı 7 Şubat 2019’da çıktı. Dergi, hem Kürtçe hem de Arapça yayın yapıyor. Amûdê şehri yakınlarındaki bir tepenin adı olan "Şermola" ismi, acil durum ve saldırılara karşılık savunma amaçlı kullanılmış. Ayrıca Suriye, Suriye’nin kuzeyi ve Kurdistan toprakları için seyahat eden kervancıların toplanma yeri olarak da biliniyor. Kültürlerin buluşma yeri olarak da denilebilecek tarihi bir yer özelliği taşıyor. Şermola adıyla entelektüel ve edebi bir özgünlük yaratılmak isteniyor. Bu nedenle derginin amaçlarına uygun düşen Kurdistan, Suriye ve Arap dünyasındaki kültürel gerçeklikte bir değişim yaratan tüm edebi kapılara açık.
ARAŞTIRMADAN ELEŞTİRİYE
Dergi; araştırma, düşünsel ve eleştirel inceleme, çeviri, kurgu, şiir, söyleşi, kadın, kültür, sanat makaleleri, sanatsal resimler, edebiyat eleştirisi, kadın edebiyatı, devrimde basın, sinema, roman, anadil, Êzidî toplumu gibi birçok alana ve konuya eğiliyor.
325 KALEMŞÖR
17. sayıya ulaşan Şermola dergisinde 125'i kadın olmak üzere 325 yazar yer alıyor. Kuzey ve Doğu Suriye ve Suriye’nin yanı sıra Mısır, Libya, Yemen, Ürdün, Cezayir, Mağrip, Irak, Sudan, Filistin, Bahreyn gibi ülkelerden yazarları bir araya getiriyor. Pek çok konuyu ele alan dergide, Kadın ve Kültür kategorisi en zengin kategorilerin başında geliyor. Ayrıca onlarca kadın yazarın emek verdiği 4. sayıda ise sadece Kadın Edebiyatı işlendi.
MISIR’DA DA YAYINLANIYOR
Derginin yayın alanının gelişmesi ve yaygınlaşması kapsamında, sayıları Nefertiti Yayınevi aracılığıyla Mısır'da basılıyor, yayınlanıyor. Ayrıca Libya ve Irak'taki kitap fuarlarına katılıyor.
ANF’ye konuşan Şermola’dan Dilşad Murad, “Dergide yer alan yazarların kalemleri, fikir ve düşünceleri hem objektif hem de güçlü. Bu da halkın dikkatini çekiyor. Halkın, sayının çıkacağı günü beklediğini söylemek abartılı olmaz. Her yeni sayıda daha güçlü konular ele alınıyor. Özellikle Rojava Devrimi’nin aynası olmada büyük bir rol oynuyor. Esas amacımız edebiyata renk katabilmek, edebiyatı durgun akıştan kurtarabilmek. Devrim ve toplum değerlerine uyarlanan bir yayıncılık yapıyoruz; bu da halkın dikkatini çekiyor” dedi.