Edirne F Tipi Cezaevi’nde domuz bağı işkencesi!

Haydar Ali Ak yönetimindeki Edirne F Tipi Cezaevi’nde işkence yöntemi olarak siyasi tutsaklara domuz bağı uygulanıyor.

İşkence ve hak ihlallerini protesto ettikleri gerekçesiyle bir hafta önce Edirne F Tipi Cezaevi’nden sürgün edilen siyasi tutsak Fikret Kara’nın gardiyanlar tarafından feci şekilde darp edilip kaburgalarının kırıldığı, Barış Aras, İleri Kızıkaltun, Ayberk Demirdöğen’in ise domuz bağı yapılarak süngerli odaya kapatıldığı ortaya çıktı.

Türkiye cezaevlerinde siyasi tutsaklara yönelik işkenceler hız kesmeden sürüyor. Tutsakların kameralarla 24 saat izlendiği, kitapların ve gazetelerin kısıtlandığı Edirne F Tipi Cezaevi’nde, hak ihlallerine karşı çıkan tutsakların el ve ayaklarının domuz bağı şeklinde bağlanarak işkencesi yapıldığı ortaya çıktı. Bu işkencelere karşı çıktığı için feci şekilde darp edilerek Edirne F Tipi Cezaevi’nden sürgün edilen siyasi tutsaklardan Fikret Kara’nın annesi Naime Emlik Kara, oğlunun yaşadıkları üzerinden Edirne F Tipi Cezaevi’ndeki işkenceleri ANF’ye anlattı.

HAYDAR ALİ AK TİPİ CEZAEVİ!

Naime Emlik Kara, Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde verdiği işkence talimatlarıyla birçok kez gündeme gelen Haydar Ali Ak’ın Edirne F Tipi Cezaevi’nde müdür olarak atanmasıyla siyasi tutsaklara yönelik işkence ve eziyetlerin arttığına dikkat çekti. 2000'deki ölüm oruçları sonrası Wernicke-Korsakoff sendromuna yakalanan oğlu Fikret Kara’nın 30 Ağustos 2016’da Edirne F Tipi Cezaevi’ne sürgün edildiğini belirten Kara, bu sürgün sonrası eziyetsiz bir gün bile geçmediğine işaret etti. Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası OHAL kararnameler bahane edilerek baskıların tavan yaptığını anlatan Kara, yaşanan hak ihlallerini şöyle sıraladı: “Siyasi tutsakların hücreleri görünecek şekilde 24 saat kameralarla izleniyor. Kişinin mahrumiyetine yönelik yapılan bu tacizi kameraları sökerek, kapı döverek ve slogan atarak protesto eden tutsaklar hakkında hem dava açılıyor, hem de işkenceye maruz kalıyorlar. Kitap sınırlaması dayatması sürüyor, Özgürlükçü Demokrasi, Birgün, Evrensel gibi günlük gazetelerin verilmesi engelleniyor. Hücre şeklinde bölmelere ayrılan yeni ring araçlarıyla tutsaklar sindirilmek isteniyor. Bu araçlarda kafese benzer tek kişilik bölmelerde, elleri kelepçeli şekilde tutulan tutsaklar, hareket edemiyor, nefes alamıyor. Çocuklarımız bu ringleri kabul etmedikleri için de artık ne mahkemeye gidip savunma yapabiliyor, ne de hastaneye sevk edilmek isteniyor. Bu durum en çok da hasta tutsakları etkiliyor.”

'DOMUZ BAĞI İŞKENCESİ BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA OLDU'

Anne Kara, bu hukuksuz ve haksız uygulamaları uzun süredir direnen siyasi tutsaklar için Ferdi İşçi ve Deniz Can Dil isimli tutsaklara yapılan işkencelerin bardağı taşıran son nokta olduğunu vurguladı. Kara, Dev-Genç’li oldukları için tutuklanan İşçi ve Dil’in FETÖ’cuların bulunduğu bloklardaki hücrelere konulmasıyla başlayan gerginliğin, iki gencin gardiyanlar tarafından el ve ayakları domuz bağı şeklinde bağlanıp, süngerli odaya kapatılmasıyla cezaevi genelinde büyük bir protestoya dönüştüğünü anlattı. Siyasi tutsakların iki gence yapılan bu işkenceyi kapıları döverek protesto ettiğini aktaran Kara, “Bu genel tepki sonrası süngerli odadan alınan iki genç bu kez darp edilerek tutuklu olmalarına rağmen ancak ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılmış hükümlülerin tutulduğu gibi tek kişilik hücrelere konuluyorlar. Bu durum siyasi tutsakların tepkisini daha da büyütüyor. Hücrelerin havalandırmalarına 'Haydar Ali Ak işkenceden vazgeç. İki genci sana yedirmeyeceğiz' diye yazı yazan tutsaklar, havalandırma kapılarını ve pencereleri öyle bir dövüyorlar ki hepsi kırılıyor. Ortalık birden karışıyor ve apar topar sürgünler başlıyor” diye konuştu.

‘ÇOCUKLARIMIZI İŞKENCECİLERİN ELİNE BIRAKMAYACAĞIZ!’

Protestolar gerekçe gösterilerek oğlunun da aralarında bulunduğu siyasi tutsakların 11 Eylül sabahı apar topar işkence edilerek Edirne F Tipi Cezaevi’nden sürgün edildiğini anlatan Kara, sürgün öncesi Haydar Ali Ak’ın talimatıyla ve Başgardiyan Sinan Avcı’nın öncülüğünde oğlu Fikret Kara’nın feci şekilde darp edilip, kaburgalarının kırıldığını, Barış Aras, İleri Kızılaltun, Ayberk Demirdöğen’in ise domuz bağı yapılarak süngerli odaya kapatıldığını aktardı.

Bir sürgünün de 12 Eylül günü gerçekleştirildiğini dile getiren Kara, bu sürgünde de Sadık Çelik, Eren Odabaşı, Hüseyin Özen ve Osman Beyazkaya isimli tutsakların darp edilerek götürüldüğünü söyledi. Kara, oğlunun çıplak aramaya tabi tutulduğu Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi’ne; Barış Aras, İleri Kızılaltun ise Tekirdağ F Tipi Cezaevi’ne sürgün edildiğini belirtti. Darptan vücudu mosmor olan oğlunu 12 Eylül’de ziyaret eden Kara, Edirne F Tipi Cezaevi Müdürü Haydar Ali Ak ve cezaevi idaresi hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

“Çok kaygılıyım ve öfkeliyim” diyen Kara, duyarlılık çağrısı yaptı. Anne Naime Emlik Kara, ”Çocuklarımıza bu işkenceyi yapanların cezalandırılmasını istiyoruz. Biz sonuna kadar çocuklarımız arkasındayız ve onları bu işkencecilerin eline bırakmayacağız” dedi.