Efrîn’de talanın protokolü

Türk devleti, işgal ettiği Efrîn'in zeytinlerini İspanya'ya satmak için çeteler ile ’yerel meclisler’e protokol imzalattı. Protokole göre 22 milyon dolar karşılığında zeytinler Ankara patentli ’meclisler’e devrediliyor.

Türk devleti ve bünyesindeki çetelerin işgal ettiği Efrîn'de halkı yüzde 80'i topraklarını terk ederken, bölgenin temel geçim kaynağı olan zeytinler gasp edilerek İspanya'ya satılıyor.

ANF, Türk devletinin Efrîn zeytinlerini İspanya'ya satabilmesi için güdümündeki çeteler ve ’yerel meclisler’ arasında yapılan protokole ulaştı.

MİT KONTROLÜNDE TOPLANTI

ANF'ye bilgi veren kaynaklar, söz konusu protokolle zeytin talanına kılıf uydurulmaya çalışıldığını ifade etti. Kaynaklar, zeytin talanının esasının, Eylül ayında Efrîn'de MİT ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Bölge Karargahı Sorumlusu Heysem El Afisi ve ÖSO heyeti arasında gerçekleştirilen toplantıda kararlaştırıldığını aktardı. Buna göre toplantıda ÖSO'ya elindeki zeytinlikleri ’yerel meclis’e devretmesi dikte edildi. Bundan alacağı pay ve sınır kapısı gelirlerinin ilerde kendilerine devredilmesi karşılığında ortak bir protokol yapılması kabul ettirildi.

İSPANYA'YA SATILACAK

Toplantıda ÖSO'ya Efrîn zeytinlerinin Hatay'a aktarılacağı ve burada işlendikten sonra İspanya'ya pazarlanacağı belirtildi. ÖSO'dan bu toplantının ve İspanya'ya satışın çok gizli tutulması istenerek, zeytinlerin nakli için Cindirês’te yeni açılacak sınır kapısının tüm gümrük gelirlerinin ileride kendilerine verileceği taahhüdünde bulunuldu.

ÇETELERE 22 MİLYON DOLAR

Türk devletinin en az 80 milyon dolar elde edeceği Efrîn'deki talan ve zeytin gaspını meşrulaştırmak için hazırladığı protokol metnine ulaştık. MİT Afrin Sorumlusu gözetiminde ÖSO çete sorumluları ile ’meclisler’in temsilcileri arasında imzalanan protokole göre; ÖSO, 22 milyon dolar karşılığında zeytin hasadının tamamını ’meclisler’e devredecek. Ayrıca yüzde 80'i topraklarını terk etmiş olan Efrînlilere ait mahsul de devrediliyor.

PARALAR PTT VE ZİRAAT’A

Hazırlanan protokole göre; ’yerel meclisler’ üzerinden meşrulaştırılmaya çalışılan zeytin talanının gelir ve vergileri ise PTT ve Ziraaat Bankası'na yatırılacak.

TALANIN PROTOKOL METNİ

MİT'in ’meclisler’ ile ’ÖSO’ etiketi altındaki çeteler arasında Efrîn'in zeytinlerinin talan edilerek Türkiye'ye taşınmasını öngören protokol metni şöyle:

"Protokol

Amaç

"Bu protokolün amacı Zeytin Dalı operasyonu kapsamında PKK-PYD-YPG terörislerinden alınan Afrin, Bilbil, Cindires, Mabatli, Şera, Raco, Şeyhhedit bölgelerindeki 2018-2019 yıllarındaki zeytin hasadını düzenlemektir.

İmkan:

Bu protokol, 2018-2019 yıllarında bölgedeki zeytin hasadı ve zeytin yağı ile ilgili Özgür Suriye Ordusu ve mahalli meclislerin rol ve görevlerini, ortaya çıkabilecek sorunları çözmeye dönüktür.

Taraflar:

Afrin, Bilbil, Cindires, Mabatli, Şera, Raco, Şeyhhedit halkın temsiliyetini mahalli meclisler alacak, bölgedeki grupların temsiliyetini ise Özgür Suriye Ordusu karargahının bölge sorumlusu Heysem El Afisi ve silahlı grupların genel sorumluları alacaktır.

Sorumluluk:

Mahalli Meclislerin Sorumlulukları:

a- Mahalli Meclisler hisselerin miktarını, kişilerin vereceği miktarı ve benzeri konuları belirler.

b- Vergi toplama merkezlerinin kurulması ve memurların atanması. Artan vergiler ise PTT Bank ve Ziraat Bank'a yatırılması.

c- Mahalli meclislerin bölgenin güvenliği için 22.000 000$ Özgür Suriye Ordusu'na vermesi.

d- Hasılatların 15 Şubat 2019 tarihine kadar tamamlanması. Bunun yöntemini ise taraflar belirleyecektir.

z- Zeytin fabrikalarını tamir ve onarmak isteyen sahipleri ve çalışanları da insani yardım kuruluşu IYKM ile bağlantıya geçmeli.

w- Sahipsiz olan tüm zeytinliklerin gelirlerin genel hizmetler için ayrılacaktır.

2- Özgür Suriye Ordusu'na bağlı grupların sorumlulukları

a- Özgür Suriye Ordusu grupları ellerindeki tüm zeytinlikleri mahalli meclislere devretmeli.

b- Özgür Suriye Ordusu grupları çifçileri PKK-PYD-YPG ve diğer teröristlerden korumalı. Çiftçilerin mahsüllerini toplaması için tüm imkanları sağlamalı.

c- Vergi memurlarına müdahale etmemeli ve onlara yardımcı olunmalı.

Sorunların Çözüm Komitesi

Protokollerin yürütülmesinde sorunlar yaşanırsa biri Afrin İnsani Yardım Kurumu Başkanı başkanlığı, biri MİT'in Efrin sorumlusu ve Özgür Suriye Ordusu'nun Karargahı Başkanı'ndan oluşan 3 kişi bu sorunları çözmeye çalışacaktır.

Efrin Mahalli Meclisi'nin kararlarına tüm taraflar uymak zorundadır.

Farklı hükümler:

1- Bu protokol tüm sorunların çözümü için hazırlandı. Bu protokolün maddelerine göre kimse mülkiyet talebinde bulunamaz. Mülkiyetle ilgili konular bu protokolün kapsamında değildir.

2- Mülkiyetlerle ilgili sorunların çıkması durumunda mahkeme yolu açıktır, ancak son kararı komite verir.

3- 2018-2019 zeytin hasılatı için oluşturulan bu protokol iki tarafça münasip görülmesi halinde ileriki yıllarda da devam ettirilebilir.

İnfaz:

Bu protokol imzalandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Doğan Süleyman (Fatih Sultan Mehmet Tugayı 12. Fırka)

Mukadim Zuhir (121. Liva Başkanı)

Wail Fridil (122. Liva Başkanı)

Mihemed Dawud (123 Liva Başkanı)

Hişam Ehmed (12. Fırka Başkanı)

Neqib Ebdulnasıl Ebû Celal (14. Fırka Başkanı)

Raid Selim Sirsi (141. Fırka Başkanı)

Malik Casim (Süleyman Şah Fırkası Başkanı)

Muqadim Fehed Huyid (143. Fırka başkanı )

Hesen Hac Elî Xeyriye (Sikûr El Şîmal)

Mihemed Reslam (145. Liva Başkanı)

Rail Hisên Himadî (146. Liva Başkanı)

Haldun Cemil Midur (Feylaq Şam Sorumlusu)

Neqib Elî Mihemed Hisen (Cephe Weteniye)

Mihened Helef (Cephe Şamiye)

Ehmed Micahid Himo (Ehrar Şam)

İsam Boysadi (Ceyşül İslam)

Ela Biro (Liva Selam)

Mihemed Derî (51. Liva)

Yamin Tilco (Feylaq El Mecd)

Mehmud Hac Hisen (Sultan Murad)

Mutasim Ebas (Mutasim Fırkası)

Seyf Bolat (Firqet Hemze)

Mutez Reslan (Ceyşül Nuxbe)

Fadî Omer (Ceyşül Ehfad)

Rami Hoce (111. Liva)

Ebdulkerim Hesum (112. Liva)

Husam Bekur (113. Liva)

Firaz Başa (Muntesir Billah)

Sair Meruf (Semerkant Livası)

Mihemed Başa (122. Liva)

Ehmed İhsan Haşimi (Ehrar Şerqiye).