Efrîn'deki katliamlar ve tecride karşı Newroz'a...

Kürdistan kentlerinde Newroz kutlamaları için hazırlıklar tamamlandı.

Tertip Komiteleri, halkları Efrîn'deki işgalci saldırılara ve tecride karşı Newroz'a çağırdı.

AMED

Amed'de 21 Mart Çarşamba günü “Newroz direniştir; faşizme karşı halkların baharıdır” şiarıyla kutlanacak Newroz için son hazırlıklar sürüyor.

Newroz’da Kürt halkının her zamanki gibi önemli mesajlar vereceğini belirten HDP İl Eş Başkanı Filiz Buluttekin, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecrit ve Efrîn’de katledilen sivillere dair mesajlar vereceklerini söyledi.

Buluttekin, "Halkımız birikmiş öfkesini Newroz alanına aktaracağını söylüyor. Biz de bu doğrultuda çalışmalarımıza son güne kadar devam edeceğiz. Çevre illerde yaşayan halkımızın da katılmasını istiyoruz. Halkımız örgütlüdür ve sürecin ne kadar önemli olduğunun farkında. Halkımız faşizme karşı en büyük cevabı vermek için Newroz Parkı’nı dolduracaktır" dedi.

DBP İl Eş Başkanı Naşide Toprak da yine Efrîn’deki savaşın Newroz’daki temel gündemleri olacağını ifade etti. Toprak, "Halkımız Newroz alanından tecridin son bulup, müzakerelerin başlamasını net bir şekilde ifade edecek” dedi.

Newroz programında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk ve Kürt Siyasetçi Ahmet Türk’ün konuk olarak yer alacağını da belirten Toprak, “Bu yıl ki Newroz, Efrîn saldırısı nedeniyle çok anlamlı. Yüz binlerin alana akmasını bekliyoruz. Bu doğrultuda tüm halkımız davetlidir” dedi.

ANTEP

Newroz hazırlıkları tüm ülkede olduğu gibi Antep'te de büyük bir heyecanla devam ediyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanı Müslüm Kılınç, çalışmaları yüzlerce kişi ile tüm mahallelerde yürüttüklerini söyledi. Kılınç, “Halklar yılgınlığı Newroz ile üzerinden atacaktır” dedi.

Newroz’u faşizme karşı halkların direnişi olarak gördüklerini dile getiren Kılınç, Efrîn’de mücadele eden halklara direniş mesajı göndereceklerini ifade ederken, "Baskı ve yıldırma politikalarına karşı halklar Newroz alanını doldurarak büyük bir cevap verecektir. Tüm halkımızı Newroz alanına bekliyoruz" diye belirtti.

Kılınç, Newroz'u 21 Mart Çarşamba günü Tur Otobüsleri Parkı'nda saat 10.00 ile 16.00 arasında kutlayacaklarını kaydetti.

ADANA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) öncülüğünde Adana’daki Newroz, “Newroz direniştir. Faşizme karşı halkların baharıdır” şiarıyla 21 Mart'ta Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu’nda kutlanacak.

Adana Newrozu'na konuşmacı olarak HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen katılacak.

Tertip Komitesi’nde yer alan HDP İl Eşbaşkanı Mehmet Mahsun Eriğ, Newroz'da en önemli mesajlarının Efrîn’deki savaşın sona ermesi olacağı söyledi.

Eriğ, “Baharın gelişiyle beraber sarı, kırmızı ve yeşil renkler oluşmaktadır. Halkımız, özellikle kadınlar, rengarenk yöresel elbiseleriyle Newroz’u büyük bir coşku ile kutlamayı bekliyor” diyerek, herkesi Newroz’a davet etti.

Newroz’un Kürt ve Ortadoğu halklarının bayramı olduğunu hatırlatan DBP İl Eş Başkanı Mehmet Yaşık da, “Kürt halkı, Newroz’u '90’lı yılların en zor süreçlerin de bile kutlamış bir halktır. Halk heyecanla Newroz’u bekliyor. Newroz’un gelişiyle beraber mahallelerde bir hareketlilik başladı. Hedefimiz en az 40 bin kişinin katılımı” dedi.

AKP-MHP ittifakının, “Kürtleri nasıl yok ederim?” mantığıyla kurulduğunu ifade eden Yaşık, CHP’nin de buna destek verdiğini belirterek, Efrin’deki savaşı hatırlattı ve “Newroz, Kürtlerin en çok bir araya gelmesi gereken gündür” diye belirtti.

İSTANBUL

İstanbul’da 21 Mart günü Bakırköy Halk Pazarı’nda “Newroz direniştir; faşizme karşı halkların baharıdır” şiarıyla kutlanacak Newroz coşkusu, ilçeleri sarmaya başladı. Başakşehir’de bir araya gelen halk, Newroz ateşi yaktı. Ateşin etrafında halaylar çeken kitle, sık sık 'Bijî berxwedana Efrînê' sloganını attı.