Efrin halkından herkese mesaj var

Kentin merkezindeki barkovizyonlarda YPG ve YPJ’lilerin savaş cephesindeki eylemlerinin görüntüleri yayınlanıyor. Savaş günlük hayatın parçası gibi direnişi de aynı özellikte örgütlüyor.

Türk ordusunun Efrin kentine ve çevresindeki köylerine yaptığı bombardımanın sesleri durmak bilmiyor. Bombardıman 24. Gününde de devam ediyor. Sabahın erken saatlerinden gecenin yarısına kadar patlama sesleri, gün içerisinde de savaş uçaklarının uçuşları sürerken, Efrin’in köyleri ve tepelerinde çok şiddetli çatışma haberleri geliyor.

Türk ordusunun ağır darbeler aldığını, çok sayıda askerin öldüğünü ve Türk devlet yetkilileri ile medyasının ise psikolojik savaşı istediği gibi yürütemediği görülüyordu. Efrin halkı ise kendi anatopraklarında yaşamlarını direnerek sürdürme kararlılığında. Kentteki hayat bütün canlılığı ile devam ediyor. Bir yandan savaş cephesi için hazırlıklar diğer taraftan da kentte yaşamın tüm hareketliliği. Esnaflar iş yerlerinde, çarşı Pazar da halk ihtiyaçlarını gideriyor. Çocuklar ve yaşlılar parklarda...

Kentin merkezindeki barkovizyonlarda YPG ve YPJ’lilerin savaş cephesindeki eylemlerinin görüntüleri yayınlanıyor. Savaş günlük hayatın parçası gibi direnişi de aynı özellikte örgütlüyor. Sokaklarda halkın mevcut duruma ilişkin ne düşündüklerini merak ediyoruz. Türk ordusunun işgal saldırılarına karşı Efrinliler çok öfkeli. Çok sert konuşuyorlar. Parkta mikrofonu uzattığımız Efrinli Kürtlere birlik olma çağrısı yapıyor ve şöyle diyor: “Bîz efrîn halki olarak hiçbir zaman Efrînî bırakmayacağız. Türk devletinin uçakları, topları bizi korkutup kaçıramaz. Nasıl üzerime saldırırsa saldırsın biz korkmuyoruz. Allah’ın izniyle biz kazanacağız. Erdoğan hiç bir zaman Efrin’in kutsal toprağına ayak basa bileceğini düşünmesin. Kuzey, Güney ve doğu Kürdistan ayağa kalkmalı Kürt halkına bu yapılanları kabul etmemeli. Biz Kürtler biriz, nerede olursak olalım hep birlikte olmalıyız. Serkeftin, serkeftin (başarılar, başarılar).”

Bir başka Efrinli ise TC ve Erdoğan’ı kastederek; “Bizden ne istiyor bilmiyorum biz kendi toprağımızdayız. Bu tam bir kafir bunun Müslümanlıkla alakası yok, eğer biraz insanlıkla alakası olsa böyle yapmazdı” diyor.

Bilbile ilçesinden olduğunu söyleyen Efrinli ise gerillaya çağrı yapıyor ve kendi toprağına bağlılığını şu sözlerle anlatıyor: “Ben Bilbilê’den Efrin merkeze göç ettim. Erdoğan hangi silahıyla saldırırsa saldırsın bize karşı başarı kazanamayacak. Savaşçılarımızın ilerlemesini istiyorum, bütün halkın ayaklanmasını istiyorum. Savaşçıların yanında durmalılar. Canımızdaki son damlaya kadar toprağımızı bırakmayacağız. YPG ve YPJ’ye başarılar diliyorum. Dağda savaşan savaşçılarında yardımımıza gelmelerini istiyorum.”

Aynı sözleri yine bir başka Efrinli şu cümleler ile ifade ediyor: “Allah savaşçılarımızın yanında olsun, bizler toprağımızı bırakmayacağız, toprağımız bizler için kutsaldır. Canımızdaki son damla kana kadar burada kalacağız ve topraklarımızı bırakmayacağız. YPG ve YPJ’ye başarılar.”

Sokaktaki röportajlarımızı tamamlarken de bir Efrinli, mikronumuzu istiyor ve direniş kararlılığını şu sözlerle dile getiriyor: “Erdoğan bilsin ki şehit düşen her bir çocuğumuzun yerine 10 gidecektir, her yıkılan evimizin yerine 100 yeni ev yapacağız, her kırılan bir zeytin ağacının yerine 500 yeni ağaç dikeceğiz. Hepimiz birbirimize yardım edeceğiz ve Efrin’in yıkılmasına izin vermeyeceğiz ve buraya giremeyecekler.”