Efrînli tutsaklar: Türk askeri ve ÖSO işkence yaptı

Yayladağı Cezaevi'ndeki Efrinli tutsaklar, Türk askeri ve ÖSO tarafından işkence gördüklerini belirtti, insan hakları savunucularına seslendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay Şubesi Cezaevi Komisyonu, Yayladağı T Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki hak ihlallerine ilişkin rapor hazırladı. İHD Hatay Şubesi'nde yapılan toplantı ile rapor kamuoyuyla paylaşıldı. İHD Hatay Şube Eşbaşkanı Mürsel Tonguç Salmanoğlu, İ.M., İ.M. ve F.K. adlı Efrinli 3 tutsağın başvurusu üzerine cezaevine bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirtti. 3 tutsağın anlatımları üzerinden rapor hazırladıklarını ifade eden Salmanoğlu, İ.M.'nin 2018'de Efrin’de ÖSO çeteleri tarafından gözaltına alınıp işkence gördüğünü, ardından Türkiye’ye teslim edildiğini, 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldığını belirtti. İ.M.'nin getirildiği Hatay'da da işkenceye maruz kaldığını ifade eden Salmanoğlu, İ.M.’nin işkence altında alınan ifadesini imzalamak zorunda bırakıldığını söyledi.

'İŞKENCE İZLERİ HÂLÂ VÜCUDUMUZDA'

Salmanoğlu, İ.M.’nin beyanlarını şöyle aktardı:

"Toplam 11 kişi hiç alakamız olmayan bir olayla ve suçlama ile haksız yere ÖSO çeteleri tarafından alındık. Çok kötü işkencelere maruz kaldık. Hâlâ işkence izleri vücudumuzda duruyor. Doktorlar hiçbir şekilde işkence raporu vermediler ve muayene etmediler. Türkiye’ye karşı hiçbir eylemde bulunmadık, hiçbirimiz örgüt üyesi değildik. Hayatımızda hiçbir örgüte ve eyleme katılmadık. Bizi Suriye’de alıkoyan, ardından Türkiye’ye getiren ve Türkiye jandarma karakolunda askerlerle beraber bize işkence yapan ÖSO çetesi üyelerdir. 3 yıl 8 aydır bize yapılan haksızlığı kimseye duyuramadık.  Bu süre içerisinde ailemizden hiçbir şekilde haber alamıyoruz ve ailemiz ile görüşemiyoruz. Ben evliyim bu süre içerisinde eşimi hiçbir şekilde göremedim. Ailemiz ile telefon görüşü veya mektuplaşmamız söz konusu olmuyor. Tamamen kendi kaderimize terkedildik. Lütfen sesimizi tüm dünyaya duyurun. İnsan hakları savunucuları bizim sesimizi duysun ve duyursun. Bizlerle görüşsünler, bize yapılan haksızlıktır.”