Ege Bölgesi’nde mültecilere yönelik 35 bini aşkın hak ihlali

İHD İzmir Şubesi, 2019 yılında Ege Bölgesi’nde mültecilere yönelik 35 bin 627 hak ihlali tespit etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Ege Bölgesi’nde mültecilere yönelik bir yıllık hak ihlali raporu hazırladı.

İHD’nin İzmir şubesinde açıklanan rapor yerel ve ulusal basın taramaları, kişilerin bizzat veya ailelerinin yaptığı başvurular, mültecilerin gönderdiği mektuplara dayanıyor.

Rapor, İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Uşak, Afyon, Kütahya, Antalya, Burdur, Muğla, Isparta illeri baz alınarak hazırlanmış.

Raporu okuyan İHD Merkez Yürütme Kurulu Üyesi ve Merkezi Mülteci Komisyonu Üyesi Mehmet Aker, insan hakları ve demokratik kazanımların tamamen yok edilmeye doğru gittiği bir süreçten geçildiğini anımsatırken bu süreçten en çok etkilenenlerin mülteciler olduğunu kaydetti.

Düzgün bir mülteci yasası bulunmadığına işaret eden Aker, Afganistanlı mültecilerin tamamen keyfi uygulamalarla karşılaştığını ifade etti.

Aker, “Mülteci alanında 35 bin 627 kişi hak ihlaline uğramış; geçişler sırasında 8’i çocuk 29 mülteci yaşamını yitirmiştir” dedi.

Aker, Geri Gönderme Merkezlerinin toplama kampına benzer uygulamalarının 2019’da da devam ettiğine dikkat çekerek, “GGM’ler mültecilerin özgürlüklerinin alıkonularak adeta hapishane rejimine tabi tutuldukları bir yer konumuna gelmiştir” diye belirtti.

Raporda hak ihlalleri şöyle sıralandı:

“*Yurtdışına geçmeye çalışan mülteci: 35 bin 315

*Mülteci ölümü 8’i çocuk: 29

*Sınırdışı edilen mülteci: 279

*Mülteci çocuğa darp:1

*Beslenmeye erişim hakkının engeli: 1

*Mülteci bebek ölümü :1

*Nefret söylemi:1

*Toplamda yaşanan hak ihlali 35 bin 627.”