EGE-TUHAYDER: Koğuşlarda baskı büyüyor

EGE-TUHAYDER, cezaevlerindeki gece baskınlarına dikkat çekti, "Her koğuşun arasına adli mahkumların yerleştiriliyor" dedi.

Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (EGE-TUHAYDER), Ege bölgesindeki cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin Konak ilçesindeki dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya dernek yöneticileri ile tutsak yakınları katıldı.
Toplantıda konuşan dernek yöneticisi Leyla Kaygısız, infaz yasası nedeniyle cezası biten tutsakların tahliye edilmediğine dikkat çekerek, gerekçelerin keyfi olduğunu vurguladı. Cezaevlerinde kasti bir öç ve intikam alındığını söyleyen Kaygısız,  avukat ve ailelerden aldıkları bilgileri şöyle paylaştı:
"İki hafta önce Kırıkkale cezaevindeki siyasi tutuklular çeşitli cezaevlerine sürgün edilmişler. Yine Ege bölgesinin cezaevlerinde aynı günlerde gece baskınlar düzenlenmiş, koğuş değişikliği dayatılmıştır. Tutuklular başka odalara gitmeye zorlanmıştır. Her koğuşun arasına adli mahkumlar yerleştirilmiştir. Ağır olan tecrit koşulları üst boyutlara taşınmıştır."

BASKI, TEHDİT, HAK GASBI

Kırıklar F1 ile F2'de tutsakların giysi ve eşyalarının geç verildiğini ifade eden Kaygısız, "F2 cezaevi müdürü tutukluların itirazlarına tehditle karşılık vermiştir. F1'de kalan Mehmet Sait Yıldırım ağırlaştırılmış müebbet olmadığı halde hukuksuz bir şekilde 4 yıldır Adalet Bakanlığı'nın talimatıyla tek başına bir odada gardiyan gözetiminde tutulmaktadır. Kendisinin kronik kalp damar ve akciğer hastalıkları vardır. Özel olarak ikinci bir cezaya mahkum edilmiş ve bu durum hala sürmektedir" diye belirtti.
Kaygısız, tutsakların temel insani haklarının gasp edildiğini söyleyerek, salgın bahanesiyle tutsakların tüm sosyal aktivitelerinin kısıtlandığını, mektupların bazen geç bazen ise kaybedildiğini aktardı. Kaygısız, son olarak Adalet Bakanlığı'na seslenerek, cezaevlerindeki hak ihlallerine son verilmesini istedi.