Eğitim Sen, seçmeli değil anadilde eğitim istedi

Eğitim Sen Amed ve İzmir şubelerinin hazırladığı eğitim sistemindeki kronik sorunlara dikkat çekerek, anadilde eğitim yerine seçmeli dersin “samimiyetten uzak” olduğu tepkisinde bulundu.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Amed şubeleri, 2021-2022 eğitim yılına ilişkin bir değerlendirme raporu hazırladı.

Rapor, Eğitim Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube binasında yapılan basın açıklaması ile duyuruldu.

Eğitim Sen 2 Nolu Şube Eşbaşkanı Hasan Çıtrık, Amed’de 2021-2022 yılında özel ya devlet okullarında 470 bin 99 öğrencinin eğitim gördüğünü belirtti.

Anadilde eğitim sorununa işaret eden Çıtrık, anadillerinde eğitim alamayan öğrencilerin okullarda başarısız olduklarını ve eğitim dışına itildiklerini ifade etti.

Çıtrık, "Bölgemizde anadilinde eğitim görme hakkından yoksun bırakılan yüz binlerce öğrencinin yaşıtlarına göre eşitsiz bir öğrenim hayatına mecbur kaldığı; psikolojik, sosyolojik, pedagojik olarak yaşamının olumsuz etkilendiği bilinmektedir. Eğitimin tüm kademelerinde anadilinde eğitim vermek yerine hafta da iki saat seçmeli ders olarak kendisine bir lütufmuş gibi seçmeli ders olarak verilmek istenmesi samimiyetten uzak olunduğunu göstermektedir" dedi.

Çıtrık, “Eğitim Sen, her geçen gün daha fazla piyasa ilişkileri içine çekilen, okul öncesinden üniversiteye kadar bilimin ve laikliğin değil, milliyetçiliğin, ayrımcılığın ve inanç sömürüsünün referans alındığı bir eğitim sisteminde kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitim hakkı için mücadeleyi kesintisiz sürdürmeye kararlıyız” diye ekledi.

  

Eğitim Sen İzmir Şubeleri de 2021-2022 Eğitim Öğretim Dönemi Yıl Sonu Değerlendirme Raporu’nu Eğitim Sen 1 Nolu Şube binasında açıkladı.

Eğitimdeki ayrımcılığa vurgu yapılan raporda “Ülkedeki etnik, dilsel, kültürel çeşitlilik ve inanç çeşitliliği, eğitim programlarında ve ders kitaplarında neredeyse hiç yansıtılmamaktadır. Eğitime erişimde, kız çocukları, mülteci çocuklar, anadili farklı olan çocuklar, engelli çocuklar ve geçici koruma altındaki çocukların dezavantajlarını ortadan kaldıracak adımlar atılmamıştır” diye belirtildi.