Eğitim Sen ve dil dernekleri, asimilasyonu protesto etti

Eğitim Sen ve dil dernekleri, asimilasyon politikalarını protesto etti, "Bugün Kürt çocukları için asimilasyon ve travmanın başlangıcıdır" dedi.

ANADİL EĞİTİM

Şirnex’in Cizîr (Cizre) ilçesinde faaliyet yürüten Birca Belek Kültür ve Dil Derneği ile Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ve Özgür Kadın Hareketi (TJA), anadilde eğitim için açıklama yaptı. Dernek binası önündeki açıklamaya çok sayıda kişi katıldı.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex Milletvekili Zeki İrmez, Kürt çocuklarının anadillerinde eğitim görememesini "Türkiye’nin ayıbı" olarak nitelendirdi, "Asimilasyon insanlık suçudur. Erdoğan, Almanya’daki Türklerin kendi anadilinde eğitim almasını isterken Türkiye’de Kürtlere bu hakkı vermiyor. Kürtçenin eğitim dili olması için bütün direneceğiz" ifadelerini kullandı.
Derneğin Eşbaşkanı Fatma Gizleyici ise "Her yıl olduğu gibi bu yılda da Kürt çocukları asimilasyon politikaları altında eğitime başlayacak. Bugün Kürt çocukları için asimilasyon ve travmanın başlangıcıdır" dedi.


ANKARA
Anka Dil Kültür Merkezi (ANKA-DER), Kürtçenin eğitim dili olması talebiyle dernek binasında açıklama yaptı. Açıklamanın Kirmançkî lehçesini Gönül Gül, Kurmancî lehçesini ise Emine Oğuz okudu. Yeni eğitim ve öğretim yılının asimilasyon politikaları ve Kürtçenin inkarıyla başladığını ifade edilerek, "Kürt çocukları kendi anadilleriyle eğitim görmesin diye devlet tüm gücünü seferber ediyor" denildi.
Açıklamada "Kürtçe eğitim ve öğretim dili olmalıdır. Kürtçe eğitim Kürt halkının en başat talebidir. Kürt siyasetçilere ve siyasetine çağrımızdır; Kürtçeyi arka plana tutmayın, buna önem verin ve siyasetiniz de Kürtçe yapın. Ailelere de çağırımızdır: çocuklarını ve kendilerini dil ve kültürlerinden uzak tutmasınlar. Kürtçe konuşun, Kürtçe düşünün, Kürtçe yazın" denildi.

EĞİTİM SEN DE AÇIKLAMA YAPTI

Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, sendikanın genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında yeni eğitim ve öğretimini değerlendirdi. Irmak, "İlköğretim çağına kadar kendi anadili ile dünyayı ve çevresini tanıyan çocuğun, herhangi bir geçiş süreci yaşamaksızın yabancısı olduğu bir dil ile eğitime başlaması, pedagojik açıdan kabul edilmez bir durumdur" ifadelerini kullandı.
Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan Kürtçe öğretmen sayısının 132 olduğunu söyleyen Irmak, bu sayının yeterli olmadığını kaydetti. Geçtiğimiz eğitim ve öğretim yılında, yaklaşık 20 bin öğrenci seçmeli Kürtçe dersi seçtiğini ifade eden Irmak, öğrencilerin ders seçimi, özellikle bu dillerin korunması ve yaşatılması açısından büyük önem taşıdığını dile getirdi.

 
AMED
Eğitim Sen Amed Şubeler Plartformu, Peyas (Kayapınar) ilçesindeki 2 Nolu Şube binasında açıklama yaptı. Şube Eşbaşkanı Duygu Özbay, anadilde eğitimin önemine işaret etti.

 
ADANA
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Adana Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA aktivistleri, Şehit Ercan Sanca İlkokulu önünde açıklama yaptı. Açıklama öncesi anadilde ve parasız eğitim taleplerinin yer aldığı broşürler dağıtıldı.
Açıklamayı DEM Parti İl Eşbaşkanı Helin Kaya yaptı.


MERSİN
Mersin’de de DEM Parti Kadın Meclisi ve TJA aktivistleri, Hatice Uluğ İlköğretim Okulu önünde açıklama yaptı. Taleplerin yer aldığı broşürler dağıtıldıktan sonra yapılan eyleme DEM Parti Milletvekilli Perihan Koca’da katıldı. Açıklamayı yapan İl Eşbaşkanı Bedriye Kuş, “Eşit, parasız, erişilebilir, nitelikli, bilimsel, anadilinde eğitim ve okullarda en az bir öğün yemeğin parasız olarak temin edilmesini istiyoruz" dedi. 

 

İZMİR

DEM Parti İzmir Kadın Meclisi, “Kadın ve çocuk yoksulluğu son bulsun” şiarıyla yeni eğitim-öğretim yılının ilk gününde Konak Zübeyde Hanım İlkokulu önünde bildiri dağıttı. 

Bildiri dağıtımı sonrası okul önünde açıklama yapan DEM Parti İzmir Kadın Meclisi Sözcüsü Aysel Önen, anadilde eğitim hakkının gasp edildiğinin altını çizdi, "Uluslararası sözleşmelerle sabit kılınmasına rağmen Türkiye’de Kürt, Arap, Ermeni, Süryani, Çerkes ve Laz halkları için bu hak gasp edilmeye devam ediyor ve tek dilli eğitim modeli uygulanıyor. Bu, birçok pedagojik sorunu da ortaya çıkarıyor. Seçmeli derslere indirgenmesi ise kabul edilemez bir durumdur” dedi.