Ekonomist Sönmez: Aldıkları tedbirler seçim sonrası patlayacak!

TÜİK rakamlarının enflasyonun düşüşte olduğunu değil, fiyat artışının yavaşladığını gösterdiğini söyleyen Ekonomist Mustafa Sönmez, "Baskıladıkları birçok şey var ve seçimlerden sonra bir bir patlayacak" dedi.

TÜİK Şubat ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Açıklanan rakamlar sonrasında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak “Şubat ayı enflasyon rakamı alınan tedbirlerin etkisini gösteriyor. Enflasyon gerilemeye devam edecek. Özellikle yüzde 19.02'den yüzde 18.12'ye gerileyen çekirdek enflasyon, düşüş eğiliminin giderek belirginleştiğini ortaya koyuyor” şeklinde açıklamalar yaparak, Yeni Ekonomik Program (YEP) tedbirlerinin işe yaradığını iddia etti. Öte yandan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da ihracat-ithalat rakamlarını açıklayarak bu alanda artış yaşandığını savundu.

Peki, bu rakamlarla oluşturulan 'ekonomi iyiye gidiyor algısı' gerçek mi? Ekonomist Mustafa Sönmez, rakamların anlattığı tablonun çarpıtıldığı kanısında. Zira TÜİK’in açıkladığı rakamlar enflasyonun düştüğünü değil, ekonomik küçülmeyle yüksek enflasyonun aynı oranda seyrettiğini gösteriyor.

TÜFE’DE DÜŞÜŞ YOK,  BİNDE 16 ARTIŞ VAR 

Sönmez, Albayrak’ın dediğinin aksine TÜFE’de düşüş olmadığını, TÜİK verilerine göre binde 16 artış olduğunu söyledi: “Özellikle tüm tanzim hikâyelerine rağmen sebze ve meyvede yüzde 2 oranında bir yükselme söz konusu. Bu enflasyonun düşmesi değil sadece fiyat artışının yavaşlaması anlamı geliyor. O da ucuz sebze meyve satışı yapılan tanzimlerden belli oranda etkilenmiş olabilir. Hala yüksek bir enflasyon var. ÜFE’de ise dünya enerji fiyatları yavaşladığı için görülen bir yavaşlama var. Yoksa alınan tedbirlerle ilgili bir durum yok. Hala sanayi fiyatları artıyor. Dolayısıyla ortada kat edilmiş bir mesafe yok.” 

Ekonomi küçülürken fiyatların artmasının başlı başına bir sorun olduğunu belirten Sönmez, “Küçülen ekonomilerde normalde fiyatların düşmesi lazım. Çünkü küçülen ekonomi talebin azalmasıdır ki buna bağlı olarak fiyatlar da düşer; ama çarpıklık şurada ki hem ekonomi küçülüyor hem de fiyatlar artıyor. Yüksek enflasyonla birlikte küçülmeye ekonomide Slumpflasyon deniyor” dedi.

'GERÇEĞİ ÇARPITIYORLAR'

Berat Albayrak’ın “ÜFE’deki ciddi düşüş de, enflasyondaki düşüşün güçlenerek devam edeceğini gösteriyor. Gıda enflasyonun mevsimsel olumsuz etkiye rağmen, beklentilerin altında kalması Tanzim Satış kararının gıda fiyatlarını baskılamadaki başarısını göstermiştir” ifadelerine ise Sönmez, şu cevabı verdi: “Bu tespit doğru değil. Zaten başta da söyledim; TÜİK’in verilerinde meyve-sebze fiyatları yüzde 2 arttı. Yine aynı verilerde sebze ve meyvede yıllık artış yüzde 60 olarak geçiyor. Geçen ayki kadar artış olmaması, artış olmadığı anlamına gelmiyor. Orada gerçeğin çarpıtılması dışında bir şey yok çünkü TÜİK’in verileri öyle söylemiyor.”

'TÜRKİYE İTHALAT OLMADAN İHRACAT YAPAMIYOR'

Öte yandan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da Şubat ayı ihracat ve ithalat rakamlarını açıkladı. Açıklamaya göre ihracat Şubat ayında genel ticaret sistemine göre 14.31 milyar dolar, ithalat ise 16.16 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı ise 1.8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bakan bu rakamları artış olarak gösterse de Ekonomist Mustafa Sönmez ithalatta çok sert bir düşüş olduğunu ifade etti. İhracattaki artışın ise küçük olduğunu belirtti: “Bu rakamlar şunu gösteriyor: Türkiye ithalat olmadan ihracat yapamıyor. Çünkü ihraç ettiği ürünlerin yüzde 60-70 oranındaki girdisi araç gerece dayalı ve bağımlı. İhracat niye artmıyor, çünkü ihracat için üretim yapmak gerekiyor. Üretim yapması için de ithalat yapması gerekiyor. İthalat yapamayınca da stoklardaki malları ihraç etmiş görünüyor. Yine aylık 5 milyar dolar dış ticaret açığı var.”

'ALINAN TEDBİRLER SEÇİMDEN SONRA PATLAYACAK'

Seçim öncesi ekonomik tabloyu değerlendiren Mustafa Sönmez, iktidarın bu süreçte baskıladığı ve patlaması muhtemel birçok şeyin farkında olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti: “Aslında seçmen nezdinde çok ciddi bir şikâyet var hem işsizlik hem de pahalılık anlamında. Yönetenler de bunun fakında. Onun için de telaş içindeler. Baskıladıkları birçok şey var ve bu da sonunda patlayacak. Birçok üründeki vergi indirimi, akaryakıttaki sübvanse, bankaların alacaklarına yönelmemeleri için uygulanan çeşitli baskılar… Seçimden sonra bunların hepsi bir bir patlayacaktır.”