Eksik: AKP dağılma sürecine girdi

HDP Milletvekili Habib Eksik, kayyum atamaları ve belediye eş başkanlarının tutuklamalarının AKP’nin dağılma sürecini yavaşlatma hamlesi olduğunu söyledi.

AKP, 19 Ağustos’ta Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atamıştı. AKP, önceki günlerde de Hakkari, Gever, Nusaybin ve Erciş belediye eş başkanlarını ve birçok belediye meclis üyelerini gözaltına alarak daha sonra tutukladı. Hakkari, Gever ve Nusaybin belediye Eş başkanları tutuklandı, bu belediyelere kayyum atandı. Erciş Belediye Eş Başkalarının gözaltı süreleri ise uzatıldı. AKP’nin HDP’li belediyelere kayyum ataması ve belediye eş başkanlarının tutuklanmasına tepkiler gelmeye devam ediyor.

HDP Iğdır Milletvekili Habib Eksik, kayyum atamalarının, AKP’nin dağılma sürecini yavaşlatma yönelik yaptığı bir hamla olarak gördüklerini söyledi.  AKP’nin dağılma sürecine girdiği andan itibaren HDP’ye ve HDP’nin kurumlarına yönelik ciddi bir saldırıya geçtiğini dile getiren Eksik, “Üç büyük şehrimize düzenvari bir şekilde kayyum atanması ve geçtiğimiz günlerde 3 belediyemize kayyum atanması kendi başarısızlıklarını ve dağılmalarını engellemeye yönelik bir politika olarak görüyoruz” dedi.

‘KAYYUM ATAMALARI, AKP’NİN BAŞARISIZLIĞINI GÖSTERİYOR’

Halkın kendi oylarıyla seçtiği meşru belediye eş başkanların yerine valileri, kaymakamları kayyum olarak atanması, sadece iç politika endeksli olarak düşünmemek gerektiğini vurgulayan Eksik, “Aynı zamanda AKP’nin dış politikalarındaki başarısızlığını örtmek amacıyla iç siyasette dengeleme ve milletçi oylarına talip olma oyunudur. Bunu özellikle belirtmek istiyorum: Biz, Hakların Demokratik Partisi olarak tarihte hiçbir zaman bu faşist ve antidemokratik uygulamalara boyun eğmedik, kabul etmedik, bundan sonra da kabul etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

‘HALKIMIZIN BİZE EMANET ETTİĞİ O İRADEYİ KESİNLİKLE SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ’

“Halkımızın bize emanet ettiği o iradeyi kesinlikle sonuna kadar savunacağız, takipçisi olacağız” diyen Eksik, Ta ki belediye eş başkanlarımız ve belediye meclis üyelerimiz görevlerinin başına geçene kadar. Bu süreçte, yaşanan bu tutuklamalar ve gözaltılar da gerçekten AKP’nin aciziyetinin bir göstergesidir. Hiçbir hukuki dayanakları olmadığı gibi hiçbir şekilde arkadaşlarımızı bir suçu ve günahı da yok. Tamamıyla keyfi, tamamıyla yıldırmaya yönelik, muhalif kesimi yıldırmaya yönelik bir politikadır.  Maalesef bu gün iktidar ve havuz medyası hedef gösteriyor, yargıda devreye giriyor. Bu hiçbir şekilde kabul edilecek bir durum değil. Bu tamamıyla hukuk dışıdır” diye konuştu.

‘AKP YAKIN ZAMANDA TARİHİN ÇÖP SEPETİNE GİDECEKTİR’

Eksik, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Derhal, halkın seçtiği belediye eş başkanlarının görevlerini geri verin. Aynı zamanda halkın seçtiği insanları tutuklamaktan vazgeçin. Savaş politikalarından da bir an önce vazgeçmeliler. Savaşın kazananı olmaz. Çocukların geleceği için herkesin barıştan yana olması lazım. AKP, hem iç siyasette ve hem de dış siyasette barıştan yana olmaması durumunda, çok yakın zamanda siyasetin ve tarihin çöp sepetine de gidecektir.”