Elazığ 1 Nolu Cezaevi'nde keyfi uygulamalar

Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda keyfi uygulamalarla hak ihlalleri devam ediyor.

Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’ndaki tutsaklar, hak ihlallerinin son dönemlerde giderek tırmandığını belirtti.

Özellikle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı açlık grevi eylemlerine katılan tutsakların, kantin ihtiyaçlarının giderilmediği öğrenildi.

Tutsakların aktardığı bilgilere göre, kantinde yüksek fiyata ürünler satılıyor, aynı ürünler dışarıda daha uygun fiyata temin edilebilecekken, ailelerin getirmesine izin verilmiyor.

Bununla birlikte uzun süre açlık grevinde kalan tutsakların bir kısmına ilaçlarının düzenli olarak verilmediği belirtiliyor.

Gazeteci Mehmet Güleş’in açlık grevi sonrası sadece iki defa hastaneye sevk edildiği, her iki sevkte de kan değerlerinin normal olmadığı doktorlarca tespit edilmesine rağmen, gerekli tedavilerin yapılmadığı ifade ediliyor.

Bir tutsak, yaşananları şöyle aktardı: “Açlık grevinden sonra eylemcilerin beslenmelerine ilişkin herhangi bir program oluşturulmamış ve grevden sonraki iki gün çorba verildikten sonra ağır yemekler eylemcilere dağıtıldı.”

Gazeteler zaman zaman haber içeriklerine göre engellenirken, tutsaklara göre Yeni Yaşam gazetesi hiç verilmiyor, Evrensel gazetesi ise hafta sonları verilmiyor.

Ayrıca propaganda cezalarında uygulanması gereken denetimli serbestlik hükümlerinin keyfi olarak yerine getirilmediği belirtiliyor. Bazı tutsakların bir yıldan fazladır cezaevinde kaldığı kaydediliyor.