Elbistan'da Türk devleti ve çetelerinin provokasyon girişimleri

Elbistan’da yaşanan deprem sonrası, Türk devletinin ve çetelerinin eliyle provokasyon girişimleri artmaya başladı.

Mereş Elbistan’da depremin ardından özellikle HDP ve Partizan tarafından organize edilen ve ilk günden itibaren planlı bir şekilde devam eden dayanışma çalışmalarını sabote etmek ve alandan HDP ve devrimcileri uzaklaştırmak için devlet destekli çetelerin saldırı girişimleri artmaya başladı.

Yaşananları ANF’ye anlatan gönüllüler, özellikle mülteciler üzerinden başlayan saldırı girişimlerinin son günlerde direkt HDP ve Partizan çalışmalarına yöneldiğini, bazı cemevi yetkililerinin de bu saldırı girişimlerine önayak olduğunu belirtti.

Gönüllüler, ilk olarak kendilerinin yardım götürdüğü, tanıdığı Suriyeli mülteci bir gence yönelik linç girişimi ile provokasyonun başladığını, 20 kişilik bir grubun silah sıkarak genci kovaladığını, gencin cemevine sığındığını, orada toplanan ve ırkçı sloganlar atan grubun ise gencin kendilerine verilmesini istediğini belirtti. Saldırı girişimi, HDP’nin araya girip, mülteci gencin hırsız olmadığını anlatmasıyla son bulsa da, bu seferde cemevi yönetimiyle iş birliği içinde olan polis, saldırı girişimini bahane ederek, cemevinde bir odada kalmaya başladı ve cemevi etrafında devriye atmaya başladı.

CEMEVİ YÖNETİMİNDEN IRKÇILIK

İlk günlerde cemevi deposunu yardımlar için kullanmaya başlayarak ve cemevinde depremzede aileler için barınma yerleri yapan HDP ve Partizan gönüllülerine yönelik cemevi yönetimi ilk günden itibaren provoke edici bir tavır sergiledi. İlk günden itibaren HDP ve Partizan’ı cemevinde istemediklerini dolaylı yollardan gönüllülere anlatan yönetim, organizasyonun halka giderek daha fazla ulaşması sonrası HDP’nin cemevinden çıkmasına yönelik düşüncelerini açık açık belirtmeye başladı. Görüşme talebimizi ısrarla reddeden yönetim, HDP’nin cemevinden çıkması için farklı yollar denemeye başladı.

Cemevi deposunda halka ulaştırılmaya çalışılan yardımları direkt engelleyemeyen cemevi yönetimi, Elbistan’da bulunan çetelerle iş birliğine gitmeye başladı. Yardımların toplandığı deponun temizlenmesi sırasında depo önüne gelen bir kişinin kendisine yardım yapılmadığı yönünde tepkisiyle başlayan provokasyon girişimi, başka birisinin gönüllülere hakaret etmesiyle devam etti. Hakaret ve saldırı girişimleri sonrası, olayı sakinleştirmeye çalışan HDP’li gönüllülere hakaret eden başka biri, ‘babama saldırdılar’ diyerek polisi cemevine çağırdı. HDP’li yetkililerin olayı çözmeye yönelik girişimleri sonucu boşa çıkan provokasyon sonrası ise cemevi yönetimi, HDP’nin depoyu boşaltması isteğini yeniden dillendirdi.

Görüştüğümüz yetkililer, HDP’nin üç ayrı alanda devrimcilerle birlikte dağıtım organize ettiğini, cemevi bölgesinde yaşanan saldırı girişimlerinin bu çalışmaları boşa çıkartmak için yapıldığını ancak her geçen gün halkla bütünleşip daha da yoğun dayanışma içinde olacaklarını belirtti.

Öte yandan cemevi yönetimi, alanda bulunan çöplerin temizlenmesine yardım bahanesi ile asker ve korucuları da cemevine soktu. Özellikle Riha ve çevresinden gelen korucular, cemevi bahçesinde bulunan çöpleri temizlerken, gönüllülerle konuşma bahanesiyle istihbarat çalışmaları yapması dikkat çekti.

 TEM POLİSİ YOĞUNLUĞU

Elbistan’da HDP ve Partizan’ın öncülüğünde yürütülen yardım çalışmalarını izlemek, onları engellemek için kente yoğun bir TEM polisi gönderilmesi ve TEM şube polislerinin çoğunun sivil olması ya da normal polis önlükleri giymesi dikkat çekti.

 Gün içerisinde TEM şube polisleri HDP ve Partizan’ın öncülüğünde çalışma yürütülen alanları gezip, depremzedelerden bilgi almaya çalışıyor. Özellikle cemevi bölgesinde kurulan AFAD çadırlarında kalan depremzedelerle sık sık görüşen polisler, arada drone ile HDP kamplarının üstünden görüntü alıyor. Kentte askeri yoğunluk da dikkat çekici.