Elbistan’da yıkılan binaların çoğu son 10 yılda yapıldı

Depremin merkez üslerinden biri olan Elbistan’da yıkım, kentin yüzde 70’ini etkiledi. Birçok binanın tamamen yıkıldığı Elbistan’da yıkılan binaların çoğunluğunun son on yılda yapıldığı ortaya çıktı.

Can kaybının artmasının ikinci deprem sonucu olduğu Elbistan’da, gecekondu mahallelerinde ve eski binaların çoğunda hasar olsa da yıkımın az olması, gözleri yıkılan binaların yapılış tarihlerine çekti. Yıkımın en yoğun yaşandığı Malatya Caddesi ve Elbistan’ın bazı mahallelerinde yıkılan binaların çoğunluğunun son yıllarda yapılan ve deprem yönetmeliğine göre izin verilen binalar olduğu ortaya çıktı.

Elbistan’da inşaat sektörü özellikle son on yılda artmaya başladı. Bununla beraber, yeni ve çok katlı binaların yapılmasına ise son seçimler sonrası izin verildi.

Elbistan’da seçimleri AKP’nin kazanması sonrası, inşaat sektörüne yönelik izinlerde bir patlama yaşandığı biliniyordu. Kentte konuştuğumuz yurttaşlar, son üç yılda kentte yoğun bir biçimde çok katlı ve lüks binaların yapıldığını, bunların Elbistan’a göre çok yüksek fiyatlarla satıldığını belirtti.

Deprem bölgesinde olan kentte AKP’li belediye tarafından on katlı binalara dahi imar izni verildiği, deprem yönetmeliğine uygunluk belgesi verildiği ortaya çıktı.

KOLONLAR KESİLDİ İDDİASI

Depremde ağır hasar alan ya da tamamen yıkılan binalarda yaptığımız tespitlerde kolonlar kesildiğini ya da malzemelerden çalındığını gördük.

Konuştuğumuz yurttaşlar da son dönemde artan bu çok katlı binalarda özellikle iş yerleri kısımlarında alan açılması için kolonların iş yeri sahipleri tarafından kesildiğini, belediyenin ise buna izin verdiğini belirtti.

RÜŞVET İDDİASI

Yurttaşların konuştuğu iddialardan biri, belediyenin yeni binalardan rüşvet aldığı iddiası. Elbistan’da yapılan yeni binalardan AKP’li belediyenin rüşvet aldığı, depreme dayanıklılık belgesinin bu rüşvet ile birlikte verildiği, malzemelerden çalındığı halk tarafından biliniyor ve konuşuluyor.

Elbistan’da yeni yapılan binaların bazılarında çalışan bir inşaat işçisi, binaların kötü malzemelerle yapıldığını ne inşaat halindeyken ne de bitimi sonrası hiçbir biçimde denetim yapılmadığını, müteahhitlerin belediye ile ilişkilerinin iyi olduğunu belirterek, inşaatlarda yaşanan sorunların görmezden gelindiğini söyledi.

Elbistan’da özellikle son 10 yılda artan yeni bina yapımı, son 3 yılda fazlasıyla arttı. Artan binalara imar izni ise AKP’li belediye tarafından verildi.

HALKIN TEPKİSİ

Elbistan’da konuştuğumuz yurttaşlar, depremin ‘Allah’ın takdiri’ değil, insanların para hırsından kaynaklandığını, yıkılan binaların yeni olmasından kaynaklı olarak çok para kazanmak için insanlara mezar satıldığını belirtti.

AKP’ye yakınlığıyla bilinen derneklerin kentte yaptığı ‘Allah’ın takdiri’ propaganda yöntemlerine kent halkı tepki gösterdi. Kent için gezen kişilerin bu tip sözlerine tepki gösteren bir yurttaş, ‘Belediye bu binalara rüşvet karşılığı izin verdi. Burada Allah yok, Allah’ın takdiri yok, birileri çok para kazansın diye insanlara 1 milyon liraya mezar yeri sattılar’ dedi.