Eli ve bacağı olmayan tutuklu çıplak aramaya maruz kaldı

Diyarbakır’dan Kayseri’ye sevk edilen bir eli ve bir bacağı olmayan yüzde 90 engelli Şaban Kaygusuz cezaevinde çıplak aramaya maruz bırakıldı.

Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 19 Ekim’de “güvenlik” gerekçesiyle Kayseri Bünyan 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen engelli Şaban Kaygusuz’un çıplak arama işkencesine maruz kaldığı bildirildi. Kaygusuz’un ailesi İnsan Hakları Derneği (İHD) Antep düzenlediği basın toplantısında tutsak çocuklarının maruz kaldığı işkenceyi anlattı.

 Kaygusuz’un annesi Durri Kaygusuz (62), cezaevleri tutukluların zor koşullarda yaşam mücadelesi verdiğine vurgu yaptı. Cezaevlerinde tutulan engelli tutukluların durumuna dikkati çeken Kaygusuz, “Bir anne olarak bütün hasta tutukluların bırakılması gerektiğini düşünüyorum. Benim oğlumun hem elleri hem de bacakları yok. Arkadaşları olmadan bir elbisesini dahi değiştiremiyor. Yapılanları kabul etmiyoruz” dedi.

 HANİ ÇIPLAK ARAMA YOKTU?

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e seslen anne Kaygusuz, “Ev hapsi verilsin. Oğlum bu cezayı hak etmedi. Hiçbir anne üzümesin. Adalet sağlansın. Oğlunum durumu kötü. Vicdanlı davransınlar. Adalet hukuk varsa oğlum bırakılasın. Yaşamını evde sürdürsün. Kaç gündür gözlerime uyku girmedi. ‘Çıplak arama yok’ diyorlar hani yoktu? Oğlunum çıplak arama işkencesine maruz kaldı. İnsan haklarını savunan herkes hasta, engelli tutuklulara sahip çıksın” şeklinde konuştu.

‘TOPLUMUN VİCDANINA SESLENİYORUZ’

Kaygusuz’un abisi Muhammed Kaygusuz, şunları söyledi: “Gardiyanlar yüzde 90 engelli, bir eli bir ayağı olmamasına rağmen kardeşime işkence yapmaları vicdanen kabul edilemez. Bunu yapanları lanetliyoruz. Engelli olan bir insana 5 kişinin saldırası ve elbiselerinin yırtılması kabul edilemez. Bu bize 12 Eylül Diyarbakır Cezaevi’nde yaşatılanları hatırlatıyor. Toplumun vicdanına sesleniyoruz: Herkes üstüne düşen sorumluluğu yerine getirsin. Hukuksuzluk biran önce sonlansın. Bir heyet biran önce cezaevine gitsin.”