Emekçiler alanlarda: 1 Mayıs ruhuyla 14 Mayıs'a!

Şirnêx, Mêrdîn, Dîlok, Sêrt ve Colemêrg’te düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarında, "Düzeni değiştireceğiz. 1 Mayıs ruhuyla 14 Mayıs'a" mesajı verildi.

Emekçilerin Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nü 1 Mayıs, Şirnêx, Mêrdîn, Dîlok, Sêrt ve Colemêrg’de coşkulu bir şekilde kutlandı.


ŞIRNEX
Şirnex Emek ve Demokrasi güçleri, 1 Mayıs nedeniyle Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) binası önünde miting düzenledi. Alana kortej şeklinde giren sendika ve siyasi partiler, "Jin, Jiyan, Azadî", “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı. Miting depremde hayatını kaybedenlere adanırken, mitinge Yeşiller ve Sol gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Şirnex milletvekili adayları Newroz Uysal, Bedirhan Osal, Zeki İrmez ve çok sayıda emekçi katıldı.

 Mitingde konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Şirnex Şube yöneticisi Nizam Kaplan, depremde yaşananları hatırlatarak, “Ekranlarda şov yaparak topladıkları yardımlar sonrası utanmadan yardımseverlerden kahvaltılık malzeme isteyebildiler" dedi.

 İnsan Hakları Derneği (İHD) Şirnex Şubesi Eşbaşkanı Esin Yılmaz, “Kürt meselesine yönelik şiddet temelli politikalar nedeniyle 40 yılı aşkın süredir devam silahlı çatışma ortamı işçilerin ekmeğinin daha da küçülmesi anlamına geliyor. Ağır ekonomik kriz ve işsizlik nedeniyle çalışma koşulları giderek kötüleşiyor” diye belirtti.

 SES Şirnex Şubesi Yöneticisi Murat Özbey, 1 Mayıs'ın ruhuyla, 14 Mayıs genel seçimlere gittikleri söyledi.

 Ardından konuşan Yeşil Sol Parti Şirnex milletvekili adayı Newroz Uysal, "Direnişimiz sonuç verene kadar mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 
COLEMÊRG
KESK Colemêrg Şubeler Platformu, TMMOB Colemêrg İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Colemêrg Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Genel-İş, İHD ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Colemêrg Şubeleri, 1 Mayıs dolayısıyla kentte konser etkinliği düzenledi. Dağgöl Mahallesi'nde bulunan Mini Kent Kır Bahçesi’nde düzenlenen etkinlikte, “Jin Jiyan Azadî”, “Özgür basın susturulamaz”, “Savunma susturulamaz”, “Bijî yêk Gulan”, “AKP gidecek, hırsızlar halka hesap verecek” sloganları atıldı.
DİSK Colemêrg il temsilcisi Haluk Duran, “Şimdi hepimizin eşit yurttaşlık temelinde demokratik ve emekten yana bir yönetime ihtiyacımız var. Bunun gerçekleşmesi için 14 Mayıs’ta tarihi bir fırsatımız var" dedi.
AKP-MHP iktidarının Kürt sorununda çözümsüzlük ve imha siyasetiyle kendi iktidarlarını sürdürmeye çalıştıklarını söyleyen Eğitim Sen Colemêrg Şubesi Başkanı Murat Balıkesir, "Çıkarlarını korumak için karanlık odaklar, militarist yapılar hep olsun istiyorlar. Emek ve demokrasi mücadelesi bunları boşa çıkaracaktır” ifadelerini kullandı.
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Colemêrg milletvekili adayı Onur düşünmez, “Bu talan, rantçı ve kirli politikalarla yönetilen düzen gittikten sonra özgürlük halayımızı daha güçlü bir şekilde çekeceğiz. Tutsaklar, güvencesiz çalıştırılmak zorunda bırakılmadan, mobbinglere karşı yaşamlarına son vermeden kutlayacağımız bayramlar yakındır” diye konuştu.
Sanatçı Kasım Taşdoğan ve Colemêrg Collective grubunun seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla 1 Mayıs etkinliği son buldu.

 
MÊRDÎN
1 Mayıs dolayısıyla Mêrdîn’de yürüyüş ve şölen düzenlendi. Mêrdîn Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde gerçekleştirilen kutlama öncesi Mêrdîn Barosu’na bağlı avukatlar, KESK’e bağlı kamu emekçileri, TMMOB üyeleri, Mêrdîn Tabip Odası (MTO) üyeleri kendi binaları önünde toplandı. Karayolları Parkı’na doğru farklı noktalardan gerçekleştirilen yürüyüş kolları Mehtap Caddesi üzerinde bir araya geldi. Yeşil Sol Parti, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile Türkiye İşçi Partisi (TİP) yürüyüş kolları da kendi binaları önünde Karayolları Parkı’na kadar yürüyüş gerçekleştirdi.
Açıklamanın Kürtçesini Emek Demokrasi Platformu Dönem Eşsözcüsü Evindar Öncü, Türkçesini ise Eşsözcü Mustafa Bozan okudu.
Açıklamada, "İşçiden alıp patronlara verdiler, fakirden çalıp zenginin kasasını doldurdular” denildi. Açıklamanın devamında “Halklarımız, işçi ve emekçiler, kadınlar, gençler 14 Mayıs’ta yapılacak seçimde, 21 yıldır ülkeyi yöneten AKP-MHP iktidarından hesap soracaklardır” denildi.
Tabip Odası Başkanı Mustafa Volkan Binbaş ise operasyonlar ve baskılara tepki gösterirken “Durumumuz gayet kudretlidir” dedi.  


DÎLOK  
Antep Emek ve Demokrasi Güçleri, “Kapitalist yıkıma, işsizliğe, yoksulluğa karşı birleşelim” şiarıyla Şahinbey ilçesinde bulunan Kırkayak Parkı’nda 1 Mayıs’ı kutladı. Yeşil Sol Parti Dîlok Milletvekili adayları, siyasi parti, sivil toplum örgütleri, birçok dernek yöneticileri ve üyeleri, kutlama alanına kortejler halinde giriş yaptı.  
Antep Emek ve Demokrasi Güçleri adına Ali Güdücü, "Kürt sorunu başta olmak üzere, demokrasi, insan hakları, Alevi sorunu gibi temel sorunlarda geleneksel inkar, gelenekçi ve güvenlikçi politikalarda ısrar edilerek ülkede kalıcı barış, özgürlük ve demokratik geliştirilemiyor” diye konuştu.
Hayatın her alanında yaşanan adaletsizlik, kayyum, savaş, sömürü, tekçilik, gözaltı operasyonları, salgın, deprem gibi daha birçok sorunu dile getiren Güdücü, iktidarın bu politikalarla insanları susturmaya çalıştığını fakat başaramadığını kaydetti.  
Antep Demokratik Kadın Platformu’ndan Serpil Dağdeviren, “1 Mayıs’a giderken önümüzde kadın kazanımlarının pazarlık haline getirilmesine daha yüksek ses çıkarabileceğimiz bir seçim var” dedi.
Aras Kargo işçisi Mahmut Özdemir, sözlerine, “Biz milyonlarız, bizi yok edemezsiniz. Onurlu bir yaşam istiyoruz.  Çocuklarımız aç yatmasın istiyoruz. Sendikalaşma önündeki engeller kaldırılsın, grev hakkımız engellenmesin istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Program boyunca coşkunun eksilmediği miting, Kürtçe şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.


SÊRT  
Sêrt’te, işçi ve emekçiler, 1 Mayıs kapsamında KESK Sêrt Şubeler Platformu binasında bir araya geldi. Kentteki sivil toplum örgütlerinin içerisinde yer aldığı 1 Mayıs Tertip Komitesi öncülüğünde bir araya gelen işçiler, giydikleri önlükler ve hazırladıkları pankartlarla, merkez ilçeye bağlı Demokrasi Meydanı’na doğru yürümek istedi. İşçiler, Siirt Valiliği’nin dün almış olduğu 4 günlük eylem ve etkinlik yasağı gerekçe gösterilerek polis tarafından engellendi. Yapılması planlanan yürüyüşün engellenmesiyle şube binası önünde oturma eylemi yapan emekçiler, üç dilde “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankart açarak sık sık, “Emekçiye değil çetelere barikat”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganları attı.

 Şube binası önünde yapılan 1 Mayıs eylemine Yeşil Sol Parti Sêrt milletvekili adayı Tuncer Bakırhan, HDP Sêrt milletvekili Sıdık Taş ile görevi gasp edilen Sêrt Belediye Eşbaşkanı Berivan Helen Işık da katıldı.

 Sêrt Baro Başkanı Muhammed Alptekin, engellemeye tepki gösterdi.

Daha sonra basın metni Sêrt Tabip Odası Başkanı Mehtap Şekerci tarafından okundu. Şekerci, giderek artan hak ihlallerine dikkat çekerek, “İnsanlarımızın ihtiyacı olan, yasakları değil, özgürlükleri temel alan; demokratik bir cumhuriyet, sosyal hukuk devletidir. Bu ihlaller ve ağır durum karşısında mücadele eden işçiler ve sendikacılar baskılara maruz kalıyor, yargılanıyor ve tutuklanıyor. Ağır ekonomik koşulların haberini yapan gazeteciler yargılanıyor ve tutuklanıyor. Bu baskılara maruz kalanları savunan avukatlar ve insan hakları savunucuları da baskıya maruz kalıyor, yargılanıyor, tutuklanıyor” dedi.