En az 368 işçi koronavirüs nedeniyle öldü

İSİG, salgının 8 aylık sürecinde en az 368 işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi), koronavirüs salgını sürecinde yaşanan işçi ölümlerine ilişkin rapor hazırladı.

İlk vakanın 11 Mart’ta açıklanmasına rağmen, işçi sağlığı için köklü önlemlerin alınmadığının belirtildiği raporda, “Üretim-hizmet, ulaşım, beslenme, barınma gibi çalışma süreçlerinde iç içe olan, çalışma saatleri artırılan, fabrikadan çıkarılmayan, iş tanımı dışında işler yüklenen ve hastalansak bile ‘kapalı devre’ çalıştırılan bizler, yani işçi sınıfı salgınla yüz yüze kaldık. Yine işçi eylemleri yasaklandı ve binlerce arkadaşımız işten çıkarıldı. Geride bıraktığımız 8 ayda 10 binlerce işçi Covid-19 hastalığına yakalandı ve onlarca arkadaşımız hayatını kaybetti” denildi.

EN ÇOK ÖLÜM İSTANBUL, ANKARA, AMED'DE

Salgın nedeniyle meydana gelen ölümlerin saklandığına dikkat çekilen raporda, 11 Mart-10 Kasım tarihleri arasında, yerel basın, mesai arkadaşları ya da sağlık örgütlerinden edinilen bilgilere göre en az 368 işçinin Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiği aktarıldı.

En çok ölümün 141 işçi ile sağlık iş kolunda olduğuna değinilen raporda, en çok ölümün 108 kişi ile İstanbul’da olduğu vurgulandı. Rapora göre, Ankara’da 25, Amed'de ise 21 işçi yaşamını yitirdi.