En büyük hayali özgür bir Kurdistan’dı

YJA Star gerillası Ekin Wan, Türk bir kadın olmasına rağmen kendinde evrensel bir kişilik oluşturdu ve özgür bir Ortadoğu’da yaşamak için mücadele etti. Hayali, özgürlük ütopyasını Kurdistan topraklarında gerçekleştirmekti.

YJA Star gerillası Ekin Wan, sosyalist değerlerin etkili olduğu bir gelenek içerisinde büyümüş, Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünde okurken özgürlük arayışlarına girmiştir. Yurtsever gençlikle tanışmış, 2014’te Kobanê direnişinden etkilenerek gerilla saflarına katılmış, kendini birçok yönüyle geliştirip fedakarca yaşamıştır.

Ekin, ulus devletin beyin ve yüreklerde oluşturduğu sınırları aşan bir kadın devrimciydi. Sınırlarını aştıkça güzelleşen bir gerillaydı. Her koşulda sadeliğini, mütevaziliğini ve özünü kaybetmedi. Sevginin doğal ölçülerini ve özgürlüğün çekiciliğini kendinde yeşertti. Kurdistan Özgürlük Mücadelesiyle bütünleştikçe daha da güzelleşti, anlam kazandı ve anlam kattı. Bir Türk kadını olarak Özgürlük Hareketi içerisinde başı dik ve onurlu yürüdü. Sorularına ve çelişkilerine cevap bulabilmek için sürekli olarak arayışlar içerisine girdi.

ROLÜNÜN BİLİNCİNDEYDİ

Onurlu yaşam yürüyüşü, candan bir katılımla başladı. Doğa ananın yenilenmesinde cemrelerin rolü neyse dağlarda kadınların rolü de öyleydi. İşte YJA Star gerillası Ekin Wan, o rolün bilincinde ve ağırlığındaydı. İnsan toplumu ve toplumsallığın adıydı Ekin Wan. Şehitler unutulmaz, Ekin Wanlar unutulmaz. Zorun ve zahmetin, güzellik ve onurun direniş ve mücadelenin barındığı kutsallıklar unutulmaz. Gerillada yaşanılan her an, yazılan her bir harf önemlidir, bu yüzden gerillalar anlamla buluşmayı kendine ilke edindi.

YJA Star gerillası Ekin Wan, yaşamını dolu dolu geçirip tarihe bir şeyler bıraktı. Yeni nesile umutlarını, hayallerini bıraktı, öyle izler bıraktı ki yaşam bundan binlerce yıl sonra da anlamlıdır, anı ve anlamı buluşturmaktır.

YOLDAŞLARIYLA PAYLAŞTI

Ekin Wan, bu yaşama yüreğini vermişti. Tüm yüreklerde yer edinmişti. Yaşamı, anı anına tarihe nakşetti, yoldaşlık bağlarıyla anladı ki yaşam paylaşıldığında güzel. Hayallerini, anılarını yalnızca zihninin bir köşesine bırakmadı, yoldaşlarıyla paylaştı, tarihi anları her zaman yazdı. Gerilla Ekin Wan, hayallerini yüreği gibi temiz berrak kağıtlara yazdı, çünkü çocukluk sevdasıydı. Türk bir kadın olmasına rağmen kendinde evrensel bir kişilik oluşturdu ve kendini özgür bir Ortadoğu’da yaşamak için mücadeleye adadı. Türk ordusunun 2022’de Zap’ta başlattığı saldırı sırasında büyük darbeler vurarak şehadete ulaştı. Şehadetinden önce bir yazı yazmış ve bu yazıda hayalini dile getirmişti. Bu hayal, başarma umuduydu.

‘TÜMÜNÜ YAZMAK İSTERDİM’

YJA Star gerillası Ekin Wan, şunları yazmış:  “Kurdistan tarihini görüyoruz ve yine heyecanlanıyorum. Bu ders, en heyecanlandığım ders. Bir gün örgüt adına kazı ve restorasyon çalışmaları yürütebilmek en büyük hayallerimden biri. PKK’lilerden dünyanın en iyi arkeologları olurdu. Kazma ve kürek kullanımında profesyoneliz hepimiz. Tarihimize karşı hassasiyet de en üst düzeyde olurdu kesin. Buluntularımızı şehit Helîn Murat adına açacağımız mütevazi bir müzede sergilerdik. Ve bir gün Kars’ı özgürleştirirsek, aniden Ermenistan ile aramızdaki Arpaçayı arasında geçen yıkık köprüyü restore ederdik Hrant anısına. Bir ayağı Kurdistan’da bir ayağı Ermenistan’da kalmış. Bu toprakların iki kadim ve dost halkı arasında yeniden köprü olabilmek için, Zap suyu üzerindeki devrimciler köprüsü gibi. Ve şehit Helîn Murat anısına Cilo’nun tüm kiliselerini yazmak, çizmek onarmak isterdim. Önderliğimizin Hoşap Kalesi’ni sorduğunu, merak ettiğini duymuştum. Bir Kürt beyine ait tam bir Ortaçağ kalesi, Önderliğimiz burçlarındaki kuş evlerini görünce çok beğenecektir. Umarım buradan da düşmanı ve işbirlikçilerini kovup yeniden düzenleyeceğiz. Önderlik rahatça gezip inceleyebilsin diye. Güneşin doğuşunu Nemrutlardan, batışını ise Wan Kalesi’nden izleyeceğiz hep birlikte. Malabadi Köprüsü’nü Rindexan’ın saç telleriyle öreceğiz.”

Ekin Wan, hem bir arkeolog hem bir devrimci olarak kendini özgürlük mücadelesi içinde var etti. Hayali özgürlük ütopyasını Kurdistan topraklarında gerçekleştirmekti. Bu temelde 2022’de yer aldığı Bazên Zagrosê Hamlesinde kahramanca savaşarak şehit oldu.