Engelli Hakları Forumu: Engelliler oy makinesi değildir

Engellilerin her seçimde oy için kullanıldıklarına vurgu yapan Engelli Hakları Forumu, seçimden seçime hatırlanan engellilerin oy makinesi olmadığını belirtti.

Engelli Hakları Forumu, Karaköy’de bulunan Mimarlar Odası’nda engellilerin seçimlerde karşılaştıkları sorunlara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamaya çok sayıda engellinin yanı sıra, HDP’nin İstanbul Milletvekili adayı Musa Piroğlu da kaldı. Açıklamada, engellilerin her seçimde oy için kullanıldıklarına vurgu yapıldı.

Engellilerin oy haklarının olduğunu ifade eden Engelli Hakları Forumu, engelli yurttaşların oy gizliliği ve güvenliğinden ödün vermeden bu haklarını kullanabileceğini belirtti. Forum ayrıca, siyasi partilerin seçimlerde gösterilen adayların doğrudan seçilebileceği yerlerden gösterilmedikleri taktirde engellilerin o siyasi partileri desteklemeyeceğini aktardı.

SANDIK BAŞKANININ KULU, KÖLESİ DEĞİLİM

Mimarlar Odası’nda yapılan açıklamanın ardından ANF'ye konuşan forum üyeleri oy kullanan engellilerin yaşadıkları zorluklara değindi. Kendi iradesiyle seçtiği kişiyle birlikte sandığa gitmek istediğini belirten Fatih Mehmet Moray, sandık başkanlarının görme engellilere müdahale ettiğini söyledi. Bu tür konularda YSK'nin yeteri kadar eğitim vermediğini söyleyen Moray, "Ben sandık başkanının kulu kölesi değilim ve onun emrinde yaşamıyorum. Benim özgür iradem var ve akıl sağlığımda yerinde. Sadece görme engelliyim ve bu şekilde oy kullanmak istiyorum" dedi.

ENGELLİLER OY MAKİNESİ DEĞİLDİR

Engelliler için oy kullanma şablonun hazırlanması gerektiğine dikkat çeken Moray, görme engellilerin seçimlerde sorunlar yaşadığını aktardı. "Engelliler birer vitrin olarak görülüyor" diyen Moray, "Seçimden seçime hatırlanıyorlar. Bir oy patlaması var engelliler adına çünkü engelliler yüzde 12 gibi bir sayıyı oluşturuyor. Aileleri ile birlikte neredeyse toplumun toplam nüfusunun yüzde kırkına denk geliyor. Bizler oy makinesi olarak görülüyoruz. Biz oy makinesi değiliz. Bu toplumun diğer bireyleri gibi özneyiz ve böyle görülmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

ENGELİLER OY HAKLARINDAN MAHRUM EDİLİYOR

Bir diğer forum üyesi Bilal Kızarıtıcı da zihinsel engellilerin oy kullanma haklarına değinerek, "Oy kullanma kişiye bağlı bir haktır. Zihinsel engelliler konusunda yelpaze çok geniştir ve bazı zihinsel engelliler oy kullanacak güçtedir. Bu kişiler yok sayılarak oylarını kullanamamaktadır. Bu konuda yasal bir kanun hazırlanması gerekir. Sağlık kurulu tarafından verilen onayla oy kullanabilirler. Oy kullanacak olan kişinin iradesi yerindeyse, sandık kurullarına başvurduklarında o başvurular iptal edilmemelidir. Bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz" diye belirtti.

DEVLET ENGELLİLER KENDİSİNE MAHKUM EDİYOR

Engellilerin Türkiye’deki sorunlarına değinen HDP Milletvekili adayı Musa Piroğlu ise, şunları söyledi: "AKP toplumda kendisini bir bağlılık hukuku kurarak iktidar oldu. Toplumsal olarak zayıf bırakılmış, yoksul bırakılmış tüm toplumsal grupları, sadaka kültürü içinde kendine bağımlı olarak yaşamaya mahkum ediyor. Bunu iki türlü yaptı; birincisi, fakirleşmiş bağımlı bir topluluk yarattı.

İkincisi de, engelliler için bunu çok vahşi olarak kullandı. Oy temposu haline getirerek bağımlık yaratmaya çalıştı. Bu ilişki 16 yılın ardından engellilerin kendi çabalarıyla ortadan kaldırıldı. Devletin verdiği çok düşük kısmi bir ücretle yaşama mahkum ediyor ve bunu da o kadar katı kurallar içinde koyuyor ki neredeyse almaları bile çok zor. Giderek engelliler devlete mahkum ediliyor."