Enkazlar tespit yapılmadan kaldırılmamalı

Enkazların bu kadar hızlı kaldırılmaması gerektiğini söyleyen HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, öncelikle oradan ölülerin çıkarılmasını işaret ederken ikinci olarak da deprem tespitinin yapılmasının mühim olduğunu vurguluyor.

Mereş'te meydana gelen iki deprem altıncı günü geride bıraktı. Hatay’da bulunan HDP heyetinden İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, oradaki tabloyu ANF’ye aktardı.

İNSANLAR ARTIK ÖLÜLERİNİ ÇIKARMA DERDİNDE…

Hatay’da çok büyük oranda yıkım olduğunu, çalışmaların ise çok geç başladığını belirten HDP’li Züleyha Gülüm, şöyle devam etti: “Hatay merkezde, Samandağ'da, Antakya'da, Defne'de ve birçok yerde içine girilecek bina kalmamış durumda. Bina çökmemiş olsa bile çok ağır hasarlı, bu anlamda çok ciddi bir sıkıntı var. Halen enkaz altında insanlar var ama baştan itibaren arama kurtarma yetersiz olduğu için geç kalındı. Şu an insanlar artık ölülerini çıkarma derdinde…

Burada devlet organizasyonunda sıkıntılar yaşanıyor elbette. Ulaştırmada bir organizasyon yok. Bu konuda hiçbir yapısal hazırlık yapılmamış. Havalimanında sorun var. Çünkü fay hattı üzerine yapılmış bir havalimanından bahsediyorum, AFAD binası ve hastane çökmüş durumda. Dolayısıyla bu tür hizmetlerin verilmesinde çok ciddi problem yaşanıyor. İnsanların yakınları kayıp, hastaneye götürülüp bir daha haber alınamamış, hastanelerden başka hastanelere sevk edilmiş ama kayıtlar açık olarak tutulmadığı için insanlar yakınlarını bulamıyor veya ölmüşse onlara ulaşamıyor. Ayrıca ilaç sıkıntısı yaşanıyor.”

KAYIP SAYISI SÖYLENENİN ÇOK ÜSTÜNDE

Tüm bunlara rağmen güçlü bir dayanışma örneği de sergilendiğini hatırlatan Gülüm, Hatay’da ağırlıklı olarak hem partileri HDP’nin hem de devrimci yapıların halka yardım ettiğinin altını çizdi: “Dışarıdan güçlü bir destek var. Çok fazla gönüllü insan geliyor. Türkiye'nin dört bir yanından Kurdistan'dan, yurt dışından yardımlar geliyor. O anlamıyla güçlü bir dayanışma var. Bizim partimizin de organizasyonu var. Birçok yerde şu an arkadaşlarımız dayanışma çalışmalarına devam ediyor. Diğer devrimci yapılardan, siyasetlerden insanlar var. Onlar da burada dayanışma kampanyalarına devam ediyorlar.

Bu tablo önemli ama asıl burada olması gereken mekanizmalar kurulmadığı, hazırlık yapılmadığı için çok ciddi bir kayıp var. Görünen o ki, kayıp sayısı söylenenin çok üstünde olacak. Çünkü devletin açıkladığı rakamlarla buradaki rakamlara genel olarak baktığımızda arada çok ciddi farklar olduğunu gözlemleyebiliyoruz.”

ÖNCE ÖLÜLERİN ÇIKARILMASI LAZIM

Hukukçular tespit için enkazların kaldırılmaya başlanmaması için çağrılarda bulunuyor. Aynı zamanda avukat olan Züleyha Gülüm’e enkazların bu kadar hızlı kaldırılma çabasını sorduğumuzda ise şunları söyledi: “Bu birkaç yerde gördük, enkazlar tümüyle kaldırılmaya çalışılıyor. Bu iki açıdan problem, bir cenazeler çıkmadan bu şekilde kaldırmak cenazeleri yok etmek anlamına geliyor. Burada bir cenaze varsa kimliği tespit edilmeli. Enkaz kaldırma bunların tespitini çok zorlaştıracak ve bir anlamda kayıp yakınları ortaya çıkacak.

İkinci olarak binalara ilişkin de tespitlerin yapılması gerekiyor. Çünkü bu binalar sonuçta hasar gördü ve bunların sorumluları var. Ama soruşturmaların yürüyebilmesi açısından bu binalarda tespit yapılması ve örnekler alınması gerekiyor. Binanın fotoğraflarının çekilmesi, durumun tespit edilmesi lazım. Enkazlar daha şimdiden kaldırılırsa bunları yapmak da mümkün olmayacak. Dolayısıyla bu ilerideki süreçlerde sorun yaratacak.”