Erdoğan Cenevre’ye gelecek mi?

Erdoğan’ın Cenevre’ye gelmesi durumunda son bir yıldan beri Avrupa’ya çıkmama veya çıkamama durumu da aşılmış olacak.

Cenevre’de devam eden Kıbrıs görüşmeleri 3’üncü gününde. Taraflar bugün yol haritalarını sunacak. Anlaşma sağlandığı takdirde, yarın BM denetiminde garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin katılımıyla uluslararası bir konferans düzenlenerek görüşmelere son nokta konulacak. Büyük bir kitle de Erdoğan'ı protestoya hazırlanıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde 9 Ocak’ta Cenevre BM ofisinde başlayan Kıbrıs görüşmeleri 3’üncü gününde devam ediyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Lider Nikos Anastasiadis'in 9 Ocak’tan beri devam ettirdiği görüşmeler bugün iki tarafın da yol haritasını sunmasıyla sona erecek. Sunulacak yol haritaları üzerinde anlaşılması durumunda yarın BM öncülüğünde garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin katılımıyla düzenlenmesi beklenen uluslararası konferans ile genişletilmiş görüşmelere geçilecek. Düzenlenecek konferansa AB ise özel gözlemci statüsünde katılacak. 

BM gözetiminde 9 Ocak’tan başlayan müzakereler toprak, mülkiyet, AB ile ilişkiler, ekonomi, güvenilirlik ve garantiler, güç paylaşımı ve yönetim olmak üzere 6 ana başlıktan oluşuyor. 

Tarafların bu temel başlıklardan hareketle bugün sunacakları yol haritasının iki taraflı olarak kabul edilmesi ile görüşmelerin başarıya ulaşması bekleniyor. 

ERDOĞAN KATILACAK MI?

BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barht Eide, düzenlediği basın toplantısında garantör ülkelerin 12 Ocak’ta düzenlenecek konferansa katılmasının iki lider arasında yapılan müzakerelerin katedeceği yola bağlı olacağını söyledi. 

Cenevre’de görüşmeler devam ederken garantör ülkeler Yunanistan ve Türkiye arasında yoğun diplomasi görüşmelerinin sürdüğü biliniyor. 

İki ülke arasında süren diplomasi görüşmelerinde, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras’ın Cenevre’ye katılmasının, iki Kıbrıslı liderin bugün sunacağı yol haritası üzerinde anlaşılmasına bağlı karar alındığı Yunan hükümet, yetkilileri tarafından duyurulmuştu. 

Erdoğan’ın Cenevre’ye gelmesi durumunda son bir yıldan beri Avrupa’ya çıkmama veya çıkamama durumu da aşılmış olacak. 

ERDOĞAN PROTESTO EDİLECEK

Öte yandan Erdoğan’ın Cenevre’ye gelme ihtimalinin günler öncesinde duyulmasıyla birlikte İsviçreli, Türkiyeli ve Kürdistanlı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler Erdoğan’ı protesto etmeye hazırlanmaya başladı. "Cenevre’de diktatör istemiyoruz” sloganıyla sosyal medyada başlatılan eylem hazırlıkları kısa zamanda binlerce kişiye ulaştı. Erdoğan’ın BM’de katılması beklenen konferansın başladığı saatlerde binlerce Erdoğan karşıtı BM bürosu önünde eylemde olacak. 

Eyleme katılacak örgütler tarafından yapılan ortak açıklamada, Erdoğan savaş suçlusu ilan edilerek, Kürdistan ve Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerinin boyutuna dikkat çekildi. Erdoğan’ın BM’ye sadece işlediği savaş suçlarından kaynaklı girmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, yarın saat 12.00'den itibaren BM önünde başlayacak eyleme katılım çağrısı yapıldı.