‘Erdoğan'ın adamlarına silah izni verilmesin’

ABD'de Kürtlere saldıran Erdoğan'ın 12 korumasının Hamburg'daki G-20 zirvesine katılmasını veto eden Almanya, şimdi de Türk cumhurbaşkanının koruma ekibine silah taşıma iznini tartışıyor.

ABD'de Kürtlere saldıran Erdoğan'ın 12 korumasının Hamburg'daki G-20 zirvesine katılmasını veto eden Almanya, şimdi de Türk cumhurbaşkanının koruma ekibine silah taşıma iznini tartışıyor. ANF'ye konuşan Sol Parti İçişleri Sözcüsü Ulla Jelpke hükümete "Erdoğan'ın ekibine bu izin verilmesin" çağrısı yaptı.

Bu yıl G-20 zirvesi Hamburg’da 7-8 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Zirveye katılacak liderlerden birisi olan Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik protesto gösterilerinin hazırlıkları sürürken, Erdoğan'ın korumaları mevzusu Almanya'nın gündeminden düşmüyor.

Almanya'nın yaptığı resmi açıklamada Erdoğan’ın Mayıs ayında ABD Başkanı Donald Trump’la Beyaz Saray’da görüşmesinin ardından Türkiye Büyükelçiliği konutu önünde Kürdistanlılara saldıran 12 korumanın gelişine izin vermeyeceğini bildirmişti.

TÜRKİYE O KORUMALARI DA HAMBURG'A GETİRMEK İSTEDİ

Zira Türkiye'nin Alman Dışişleri Bakanlığı'na yaptığı başvuruda 50 korumanın isminin yer aldığı listede söz konusu 12 koruma da bulunuyordu. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer dün yaptığı açıklamada "Alman hükümeti bu korumaların Türkiye Cumhurbaşkanı'na Hamburg'da eşlik etmeyeceğine çok emin” diye konuşmuştu.

Ancak diğer yandan Erdoğan ile gelecek koruma ekibinin silah taşıma izninin verilip verilmeyeceği konusu netleşmiş değil. Şimdiye kadar Federal İdari İşler Dairesi zirveye davetli olan 9 ülkenin liderlerinin koruma ekibine silah taşıma izin verdi. Bu ülkeler arasında ABD, İngiltere, Meksika, Vietnam, Güney Afrika ve Hollanda öne çıkıyor.

ANF'nin "Türk heyetine silah taşıma izni verildi mi?" sorusuna yanıt veren Federal İdari İşler Dairesi basın sözcülüğü bu konuda Türkiye'den henüz resmi talebin gelmediği bilgisini verdi. Delegasyonların koruma personelinin sadece Almanya'nın izin vermesi durumunda silah taşımaları mümkün.

Diğer taraftan Alman hükümeti 9 ülkeden yapılan başvurulardan hiçbirinin ret etmediği görülüyor. Türk heyetine ise bazı şartlar dahilinde bu iznin verileceği tahmin ediliyor.

SOL PARTİ: ERDOĞAN'IN EKİBİNE SİLAH İZNİ VERİLMESİN

ANF'ye konuşan Sol Parti İçişleri Sözcüsü Ulla Jelpke ise Merkel hükümetine "Zirveye katılacak Türk heyetine silah taşıma izni verilmesin" çağrısı yaptı. Geçtiğimiz Mayıs ayında Washington'da Erdoğan'ın korumalarının Kürt göstericilere yönelik saldırısını hatırlatan Jelpke devamla şu açıklamayı yaptı:

"Hamburg'da misafir devlet liderlerini koruma işi tamamen Alman güvenlik birimlerinin işi olmalı. Yabancı devlet liderlerinin heyetinde her türlü istihbarat çalışanları, polis ve güvenlik şirketinin elamanının silahlı olmasına izin verilmemeli. Özellikle de Erdoğan'ın eskortunun gösterilere silahlı müdahale tehlikesi var. Federal hükümetin Türkiye'nin silah taşıma başvurusunu ret etmesini umuyorum."

HAMBURG POLİSİNİN TEK DERDİ ERDOĞAN'IN ADAMLARI!

Geçtiğimiz hafta yine Hamburg Polis Müdürü Ralf Martin Meyer, Temmuz ayındaki G20 Zirvesi’nde yaşanabilecek olaylara karşı başta Türk cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere ‘yabancı devlet başkanlarının’ korumalarını uyarmıştı. Polis, Türk korumalarının Erdoğan'ın bulunduğu otelin dışına çıkmasına ise karşı çıkıyor.

Bu kez benzer bir uyarı da Hamburg savcılığından gelmişti. Hamburg savcılığı, Washington'daki benzer görüntülerin Almanya'da yaşanması halinde derhal müdahale edileceğini ve hukuki süreci anında başlatacağı belirtilmişti.