Erdoğan’ın prototipi: Kayyum Ulaş Akhan

Doğubayazıt Belediyesi'ne kayyum Ulaş Akhan, adeta ‘tek adam’ sisteminin prototipini temsil edercesine ilçenin hukuk, siyasal ve ekonomik tüm alanlarına keyfi olarak müdahale ediyor.

Ağrı’ın Doğubayazıt Belediyesi'ne kayyum olarak atanan Kaymakam Ulaş Akhan, yeni anayasadaki ‘tek adam’ sistemini şimdiden yürürlüğe koymaya çalışıyor. HDP Ağrı Milletvekili Mehmet Emin İlhan, Türkiye halkının ‘Partili Cumhurbaşkanlık’ siteminin ne olduğunu pratikte görmek istiyorsa Doğubeyazıt ilçesine gelip bakmasını istedi. 

'BAŞKANLIK DOĞUBEYAZIT'TA BAŞLADI'

İlhan, AKP tarafından yeni anayasa değişikliğiyle getirilmek istenen ‘tek adam’ sistemine değinerek, şunları söyledi:

"Türkiye’yi Doğubeyazıt ilçesi olarak düşünelim ve Cumhurbaşkanı olarak da Akhan'ı düşünelim. Bu cumhurbaşkanı hem kaymakamdır, hem belediye başkanıdır, hem de gümrükte milletin ticari ilişkilerini etkileyecek gümrük müdürüdür ve istediği zaman gümrükteki ticareti kapatıyor. Bu adam aynı zamanda mahkeme heyetlerine müdahale edebilecek bir güçtür. Şu an Doğubeyazıtlılar başkanlık sistemini en etkin şekilde yaşıyorlar. En son DBP’li encümen arkadaşlarımız davasında savcı, ‘Bunların tutuklanacak bir durum, bir gerekçesi yok’ diye belirtiyor. Kaymakam ise ‘Şimdi tutuklayın, sonra bir çaresine bakarız’ diyor. Fiiliyatta Doğubeyazıt’ta bir başkanlık sistemi var. Bir kişi ilçenin tüm kaderini belirleyebiliyor. Hiç sevmedikleri memurları fişleyip açığa alabiliyorlar. Aslında referandumla bu tablonun resmileşmesidir. Bir söz ile, bir KHK ile o gece sizi işinizden alma yetkisi tanınıyor ve bunun kadar tehlikeli bir şey var mı?

GÜMRÜĞE KADAR MÜDAHALE

Doğubeyazıt'ta bulunan Gürbulak sınır kapısına da müdahale eden Kaymakam Akhan, keyfi uygulamalara imza attı. Sınır kapısında ticaret yapan ve ismini vermek istemeyen gümrük çalışanı, ithal ve ihraç edilen malların Gümrük Müdürlüğü tarafından incelemesi gerekirken bu işlemin polis tarafından yapıldığını belirtti. Çalışanlar, bu uygulamaların Doğubayazıt Belediyesi'ne kayyum olarak atanan Ulaş Akhan'ın keyfi uygulaması olduğunu belirtti.