Erdoğan’ın savaş politikaları halkı açlığa mahkum etti

Türkiye’nin tüm imkanlarını savaşa harcayan AKP-MHP iktidarı, halkı açlığa mahkum etti. Ekonomik kriz ve yoksulluk nedeniyle insanlar, çöplerde gıda ürünleri toplamaya başladı.

 

AKP-MHP iktidarının savaş politikaları, Türkiye ekonomisini batma noktasına getirdi. Halklarının açlıkla pençeleştiği Türkiye’de AKP-MHP iktidarı ise halkın vergilerini savaşa ve saraya harcıyor. Yoksulluğun ve işsizliğin giderek artığı ülkede açlık sınırı 8 bin 130 TL, yoksulluk sınırı ise 26 bin 483 TL’ye yükseldi. Ekonomik kriz nedeniyle başta gıda ürünleri olmak üzere tüm ürünler yüzde 300 ile yüzde 500 oranda artmış durumda. Milyonlarca insanın işsiz olduğu Türkiye’de yıllık enflasyon ise yüzde 140’lara çıkmış vaziyette. Ekonomik kriz nedeniyle milyonlarca insanın ekmek dahi almakta zorluk çektiği Türkiye’de Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sarayının günlük harcaması 18 milyon TL, yıllık harcaması ise 6.6 milyar TL.


ÇÖPLERE ATILAN ÜRÜNLERİ TOPLUYOR

60 yaşındaki Kadir Basut adlı yurttaş hiçbir gelirinin olmaması nedeniyle çöplere atılan gıda ürünleri toplayarak ailesine bakmak zorunda kalıyor. Ekonomik kriz ve işsizlik nedeniyle ailesine bakamayacak duruma geldiğini belirten Basut, yaşadığı sıkıntıyı şu sözlerle anlattı: “Yoksuluz, herhangi bir gelirimiz yok. Param olmadığı için mecburen pazarların çöplerine atılan ürünleri topluyorum. Burada topladığımı evime götürüyorum. Burada topladığımız ürünlerle yaşamaya çalışıyoruz. Ne bir iş var, ne de gelir. İnsanlar bu durumda nasıl yaşayacak.

Kriz özellikle kriz Van’ı çok etkiledi. Bölgemizin hiçbir geliri yok. Benim gibi birçok insan var. Ben de mecburen çöplerde soğan, patates, domates gibi sebzeleri topluyorum. Bu ürünlere verecek param yok. Bu şekilde yaşamaya çalışıyoruz. Eğer bir gelirim olsaydı, taze ve temiz ürünleri alıp evine götürmek isterdim, ama bu koşullarda bunun mümkün değil.”

BAYAT EKMEK ALIYORUM

Aydın Kırık adlı yurttaş ise yıllardır işsiz olduğunu, iş bulamadığını söyledi. Ekonomik kriz öncesinde rahatlıkla iş bulabildiğini ama krizle birlikte iş bulmanın imkansız olduğunu ifade eden Kırık, “Bunun sorumlusu bu gün başımızda olan kişilerdir. Halk olarak bizi kuru ekmeğe muhtaç ettiler. Aylardır evime taze ekmek alamıyorum. Bir tane ekmek 4 TL olmuş durumda. Ben de taze ekmek alamadığım için sabahın erken saatlerinde fırınlarda bayat ekmek alıyorum. Bayat ekmeğin fiyatı 2 TL. Param ancak bayat ekmeğe yetiyor. Yine aylardır evimize et girmedi. Bu durumda nasıl et alabilirim ki. Ekmek alacak param bile yok. Sebze ve meyveleri ise pazarların çöplerinden topluyorum. Biz yoksul insanlar bu haldeyken, bizi yönetenler zevk ve safa içindeler” diye tepki gösterdi.