Ermeni soykırımı 102’nci yılında

24 Nisan'ı Anma Platformu, bugün bir basın açıklaması yaparak Ermeni soykırımının 102'nci yıldönümü vesilesiyle yapılacak etkinliklerle protesto edeceklerini belirtti.

24 Nisan'ı Anma Platformu, 24 Nisan 1915 Ermeni Soykırımı'nın yıldönümü dolayısıyla düzenleyecekleri etkinliklere ilişkin Taksim Hill Otel'de basın toplantısı düzenledi. Toplantının yapıldığı salona, "102 yıl oldu yüzleşin" pankartı asıldı. Toplantıda konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Türkiye Cumhuriyeti'nin değişebilmesi için soykırımı tanıması gerektiğini söyledi.

Keskin, "Soykırım tanınmadığı sürece tahribatlar tazmin edilmediği sürece demokratikleşemeyeceğiz. İnsan hakları savunucuları olarak uzun yıllardır Türkiye muhaliflerinin çok geciktiği bir konuyu hatırlatmaya çalışıyoruz. Türkiye'ye kendi tarihini hatırlatmak istiyoruz. Kendi suçlarını hatırlatmak isteyeceğiz. Bu suçlarla yüzleşmesinin onun demokratikleşmesinin tek koşulu olduğunu hatırlatmaya çalışacağız" dedi. Soykırım sırasında henüz Osmanlı Devleti'nin yaşadığını anlatan Keskin, Türkiye Cumhuriyeti'nin bu mirası üstlenmek istemediğini aktardı.

'SOYKIRIM GÜNCEL BİR SORUN'

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Platformu Temsilcisi Şenol Karakaş da, Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinin Ermeni soykırımının bir yanıyla güncel bir sorun olduğunu gösterdiğini aktardı. Karakaş, "Sevag Balıkçı askerdeyken öldürüldü, Samatya'da Maritsa Küçük katledildi. Buna benzer sayısız mesele var. Bunların temelinde Ermeni aydınların, kanaat önderlerinin öldürülmesi ve bununla hesaplaşılmaması yatıyor" diye konuştu.

Soykırım dolayısıyla 24 Nisan'da gerçekleştirilecek anma programı şöyle:

* Saat 12.00'da Sultanahmet Meydanı'nda anma düzenlenecek.

* Saat 15.00'da askerde katledilen Sevag Balıkçı Şişli'de bulunan mezarı başında anılacak.

* Saat 19.15'te Tünel Meydanı'nda anma gerçekleşecek.