Alman eski parlamentere ‘Kürtleri niye paylaştın’ davası

Türk devletinin protesto edildiği bir gösteride çekilen fotoğrafta “yasaklı semboller” görüldüğü gerekçesiyle eski parlamenter Michel Brandt hakkında açılan davanın temyiz duruşması yarın Karlsruhe’de görülecek.

Siyasetçi kimliğinin yanı sıra tiyatro sanatçısı da olan Michel Brandt, 2017-2021 yılları arasında Federal Meclis üyeliği yaptığı sırada Kürt halkı ve Kurdistan ile en çok dayanışma içinde olan parlamenterlerden biriydi. Ancak milletvekilliğinin bitiminin hemen ardından Brandt, Alman yargısının hedefi haline geldi.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2018 yılında Almanya’nın başkenti Berlin’e yaptığı ziyareti protesto için bürosunun penceresine YPG bayrağı astığı için Federal Meclis’teki bürosu polis tarafından basılan Brandt şimdi de 2019’da sanal medyada paylaştığı bir fotoğrafta “yasaklı semboller” görüldüğü için Alman yargısının kıskacında. Brandt hakkında geçtiğimiz yıl verilen cezanın temyiz duruşması memleketi Karlsruhe’de bulunan Eyalet Mahkemesi’nde 12 Ocak 2023 günü görülecek.

Saat 9’da başlayacak duruşma öncesi mahkeme binası (Karlsruher Landgericht) önünde Sol Parti Brandt ile dayanışma gösterisi düzenleyecek. Gösteride Sol Parti’nin federal parlamenteri Gökay Akbulut ile Sol Parti’nin Baden-Württemberg Eyaleti Eşsözcüsü Sahra Mirow gösteride birer konuşma yapacak.

KÜRTLERİ KRİMİNALİZE ETMENİN YENİ BİÇİMİ

Duruşma ve gösteri öncesi yazılı açıklama Sol Parti’nin Baden-Württemberg Eyaleti teşkilatı ise Michel Brandt’ın hukuk kıskacına alınmasına sert sözlerle kınadı. Brandt’a açılan davanın Kürtleri kriminalize etme siyasetinin yeni biçimi olduğuna dikkat çeken Sol Parti ,“PKK’ye yönelik yasak Almanya’da düşünce özgürlüğünü ciddi anlamda engelliyor, bundan dolayı bu yasak siyasetine derhal son verilmesi” çağrısında bulundu.

Eski parlamenter arkadaşı Brandt’a açılan davayla Kurdistan ile dayanışmanın kriminalize edildiğine vurgu yapan Sol Parti Parlamenteri Gökay Akbulut ise açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Bu dava kesinlikle Kürt Özgürlük Hareketi ile dayanışma içinde bulunan herkesi korkutma ve sindirmeye yöneliktir. Ancak biz Kurdistan ile dayanışmanın suç olarak görülmesine izin vermeyeceğiz.”

SAVCI MİLLETVEKİLLİĞİNİN BİTMESİNİ BEKLEDİ

Eski parlamenter Michel Brandt’a açılan davaya neden olan “suç” ise 2019 yılında Fransa’nın Strasbourg kentinde gerçekleşen bir gösteride çekilen bir fotoğraf. Söz konusu fotoğrafı Facebook ve Instagram hesaplarında paylaşan Brandt, Türk devletinin Rojava’ya dönük başlattığı işgal saldırısının derhal sona ermesini talep etmişti.

Brandt’ın paylaşımlarını not eden Karlsruhe Savcılığı, 2021 yılında milletvekilliği döneminin bitiminden iki hafta sonra harekete geçti. 1993 yılından bu yana Almanya’da yürürlükte olan PKK yasağını gerekçe yapan savcılığa göre Brandt’ın paylaştığı fotoğrafta “yasaklı semboller” görülüyordu. Brandt’a yönelik açılan dava 2022 yılının Ocak ayında Karlsruhe’deki İdare Mahkemesi’nde karara bağlandı ve eski parlamenter 14 bin Euro para ödemeye mahkum edildi.