MİT eski yöneticisi: Devlet görevlileri 18 kişiyi para için öldürdü

Türk istihbarat servisi MİT’in eski yöneticisi Mehmet Eymür, devlet görevlilerinin 18 kişiyi para için öldürdüğünü ve dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in de bu cinayetlerden haberi olduğunu itiraf etti.

Eski MİT yöneticisi T24’ten Gökçer Tahincioğlu’na konuştu. Eymür, haberde “1970'li yıllardan bu yana Türkiye'nin geçtiği kritik virajlarda bir biçimde yer alan, adından söz ettiren, bir istihbaratçı olarak yaşananlarla ilgili bilgi sahibi olan ya da bilgi sahibi olduğuna inanılan bir isim” tasvir edildi.

Mehmet Ağar'ın da aralarında olduğu 19 sanığın, 90'lı yıllardaki 18 faili meçhul cinayetle ilgili olarak yargılandığı dava yeniden görülmeye başlarken, Mehmet Eymür bu cinayetlere ilişkin T24’e itiraflarda bulundu.

EYMÜR’E GÖRE YEŞİL ÖLDÜRÜLDÜ

Eymür, devlet suç işlemek için eğittiği Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ın kendilerinden kaçması için bir nedeninin olmadığını söylerken, “parayı bölüşenlerden birinin onu temizlediğini” düşünüyor.

‘CEM ERSEVER’İ O ÖLDÜRDÜ’

“Onu çok kullanan oldu. Yaşasa bizden kaçacak bir nedeni yoktu” diyen Mehmet Eymür, devletin paramiliter suç örgütü JİTEM’in kilit isimlerinden binbaşı Ahmet Cem Ersever’in Yeşil tarafından öldürüldüğünü ifade etti. Eymür, “Zannedersem o öldürdü” dedi.

‘DEVLETE DÜZGÜN ADAM LAZIM DEĞİL’

Yeşil gibi başka isimlerin de olduğunu söyleyen Eymür, devletin “düzgün adama” ihtiyacının olmadığını itiraf etti. Eymür, “Tabii şimdi bize düzgün adam lazım değil ki. Düzgün adam neyin haberini getirecek. Bir faaliyetin içerisinde olan adam zaten kirli adamdır” ifadelerini kullandı.

‘18 KİŞİYİ DEVLET ÖLDÜRDÜ’

Kendisine yakın isimlerden biri olan Korkut Eken’in 18 cinayete ilişkin yargılandığını hatırlatan Eymür, “Bu 18 kişiyi devlet mi öldürdü?” sorusuna “Evet işte. Ayhan Çarkın’ın ifadesiyle yapıldı bu dava” yanıtını verdi.

‘DEVLET HER ŞEYİ YAPABİLİR, MEŞRUDUR’ İTİRAFI

Eymür’e göre devlet her şeyi yapabilir, “meşrudur”: “Devlet benim gözümde her şeyi yapabilir. Meşrudur. Benim için böyle. Ama işin içinde menfaat varsa… ‘Bu kadar para ver yoksa seni öldüreceğim.’ Bu insanlar maalesef böyle öldürüldü.”

Devletin suç işlemek için kullandığı diğer isimlerden biri olan Abdullah Çatlı’nın uyuşturucu işi yaptığını da kabul eden Eymür, Mehmet Ağar ile Abdullah Çatlı ilişkisinden Çiller’in de haberdar olduğunu söyledi.

ÇİLLER BİLİYORDU

MİT’in bu kişilerle işi bitince Ağar’ın ekibi haline geldiklerini savunan Eymür, “Evet, onlar aynı ekibin adamları oldular. Çiller cinayetleri biliyordur, ama Ağar kim bilir nasıl takdim ediyor" diye konuştu.

Eymür, “Çiller bu cinayetlerden haberdar değil miydi?” sorusunda “Biliyordur. Ama Mehmet Ağar kim bilir nasıl takdim ediyor? Ağar bunlara pasaport veriyor, yetki veriyor” şeklinde yanıt verdi.

‘DOĞU PERİNÇEK İNGİLİZ AJANI’

Eymür, Doğu Perinçek için ise “İngiliz istihbaratı ve Amerikalıların adamı” diyor: “Perinçek'in hem ordu içinde yüzbaşılıktan başlayıp generalliğe kadar uzanan adamları var hem de MİT'te. Bana kalırsa Perinçek, tamamen, İngiliz istihbaratıyla Amerikalıların adamıdır. Kesinlikle öyledir.”

“Bunu bilgiyle mi söylüyorsunuz” diye sorulunca, Eymür “evet” yanıtını verdi.

‘PERİNÇEK, SOLUN GELİŞİMİNİ ENGELLEMEK İÇİN GÖREVLENDİRİLDİ’

Eymür, Doğu Perinçek’in solun gelişimini engellemek için devreye konulduğunu şu sözlerle ifade etti:

“Solun gelişmesini Türkiye'de engellemek için kurulan bir örgüt. Türkiye'de birçok yere girmiş durumda Amerika. Biz bu etkiyi maalesef çıkartamadık."