Euro 5 TL seviyesini aştı, dolarda ‘rekor’ sürüyor

Türk dövizi tarihinin en ağır çöküşünü yaşıyor. Euro/TL kuru, sembolik 5 TL sınırını aşarken, dolar yükselişte rekor üstüne rekor kırıyor.

Türk dövizi haftaya kara bir tablo ile başlarken, Euro 5.00 sınırını aştı. Dolar ise geçen haftaki rekorlarından sonra, 4.0755'e kadar yükselerek rekor bir seviyeye daha ulaştı.

DÖNEMSEL DEĞİL, YAPISAL

Bloomberght sitesine göre Euroasia Group yardımcı CEO'su Sean West, TL'deki zayıflığın dönemsel değil, yapısal olduğu yönünde görüş bildirdi.

BlackRock'ın makro başstratejisti Rupert Harrison ise, Bloomberg TV'ye yaptığı açıklamada, liradaki zayıflığın Merkez Bankası’ndan gelecek faiz artışına dek süreceğini belirtti.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müdahalelerine rağmen Türk dövizinde baş aşağı gidiş devam ediyor. Bir çok faktörün etkisiyle Mart ayında Moody's not indirimine gitti. Hükümet ekonomik büyüme verileriyle övünürken, enflasyon ve cari açık büyüyor. Özellikle jeopolitik gelişmeler ekonomiyi doğrudan etkiliyor.

Türk lirası sadece Mart ayı içerisinde dolar karşısında yüzde 5 değer kaybederek, sembolik 4 TL sınırını aştı. Doların rekor kırdığı sıralarda Türk hükümeti 2017’de yüzde 7.4’lük bir büyüme ile övünüyordu. Ancak hükümetin algı operasyonları pazarları yatıştırmaya yetmedi. Enflasyon da Şubat ayında yüzde 11’in üzerine çıktı.