EUTCC’den Öcalan’a tecrite ve tutuklamalara son çağrısı

EUTCC, Avrupa’daki tüm yetkili kurumlara Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrite son verilmesi ve AİHM’in 2014 yılındaki Öcalan kararının uygulanması çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC) tarafından yayınlanan basın açıklamasında, HDP’li vekillerin tutukluluklarının son bulması çağrısı da yapıldı.

EUTCC’nin Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Konseyi (AK) üyelerinin yanı sıra akademisyen ve gazetecilerden oluşan heyetinin Şubat ayında Amed ve İstanbul’da ziyaretler gerçekleştirdikleri kaydedilen açıklamada, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’la görüşmek için başvuru yapıldığı hatırlatıldı.

18 yıldan bu yana barış için İmralı adasından yoğun çabalar yürüten Öcalan’la görüşmek için Adalet Bakanlığı’na yaptıkları başvurunun kabul edilmediğinin belirtildiği açıklamada, cezaevinde bulunan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ı ziyaret talebinin de reddedildiğine dikkat çekildi.

AKP’nin barış sürecini bitirmesinden sonra Diyarbakır başta olmak üzere Kürt kentlerinde yaptığı katliamlar, baskılar ve sivil haklra yönelik korkunç uygulamaların kendilerine iletildiği belirtilen açıklamada, HDP’li vekillere yönelik ‘siyasileştirilmiş davaların’ varlığına işaret edildi.

AKPM’NİN TÜRKİYEYİ MONİTORİNG SÜRECİNE ALMASINA DESTEK

EUTCC heyetinin bu hafta Strasbourg’da yapılan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) oturumlarına katılarak hazırladıkları raporu üyelere sunduğu belirtilen açıklamada, AK Genel Sekreteri, İnsan Hakları Komiseri ve birçok üyeyle görüşmeler yapıldığı bilgisi verildi. Bu görüşmelerde, ‘Kürt sorunu barışçıl olarak çözülmeden Türkiye’ye demokrasinin gelemeyeceği’ mesajını verildiğinin altı çizildi.

Açıklamada, Salı günü alınan Türkiye’nin yeniden denetim (monitoring) sürecine alınması kararına destek verilirken, Türk otoritelerine Avrupa normları, insan hakları sözleşmeleri ve standartlarına uyması için baskı yapılmasının gereğine vurgu yapıldı.

EUTCC açıklamasında ayrıca HDP’li 55 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin kararın geri alınması, HDP’lilerin anayasaya aykırı olan tutuklulklarının son bularak serbest bırakılması talepleri dile getirildi.

‘KÜRT HALK ÖNDERİ’NE YÖNELİK TECRİT SON BULMALI’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecritin acilen sonlandırılması çağrısı yapılan EUTCC açıklamasında, İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) İmralı’da Öcalan’a yönelik insanlık dışı ve kanunsuz muameleyi defalarca rapor ettiği hatırlatıldı.

CPT’ye de çağrı yapan EUTCC, Avrupa İşkcenceyi Önleme Sözleşmesi’nin 10.2 nolu maddesine dayanarak ‘Türk otoritelerinin yapılan tavsiyeleri uygulamasının’ istenmesi gerektiği ifade edildi.

‘AİHM’İN ÖCALAN KARARI DENETİM SÜRECİNİN ŞARTLARI ARASINA ALINSIN’

EUTCC, son olarak Avrupalı otoritelere, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Mart 2014’de aldığı ve Öcalan’ın cezasının af kapsamı dışında tutulmasının ‘AİHS’in 3’üncü maddesine aykırı olduğuna’ dair karar hatırlatıldı.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne çağrıda bulunulan EUTCC heyeti, AİHM’in Öcalan’a yönelik kararın uygulanmasını takip etmesi ve bunun monitoring sürecinin sonlandırılmasına dair şartlar arasında yer almasını istedi.