Evde işkence yaptılar, gözaltına aldılar

Amed'deki siyasi soykırım operasyonunda gözaltına alınan Resul Eken'in işkenceye uğradığı, burnunun kırıldığı öğrenildi.

Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı’nın 8 Aralık 2019’da Çınar, Bağlar ve Kayapınar ilçesine bağlı 8 mahalleye dönük siyasi soykırım operasyonlarında gözaltına alınan 24 kişiden 21’i 'örgüt üyeliği' iddiasıyla tutuklandı. Aynı soruşturma kapsamında Amed Büyükşehir Belediyesi (DBB) Meclis üyesi Rıdvan Ezer, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) üyesi Mesut Bağcık ile birlikte 14 kişi daha 13 Ocak’ta gözaltına alındı. 

EVDE İŞKENCE YAPTILAR

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde iki kez gözaltı süreleri uzatılan 16 kişinin adliyeye sevk edilmesi beklenirken, aynı soruşturma kapsamında Bağlar ilçesi Bağcılar Mahallesi’nde bir eve dün sabah saatlerinde baskın düzenlendi. Baskında Çınar ilçesine bağlı Çakırtutmaz (Miserîkê) Mahallesi’nde oturan ve soruşturma kapsamında babası ve 2 kardeşi tutuklanan Resul Eken’in (27), polislerin işkencesine maruz kaldığı ve burnu kırıldığı öğrenildi. Evdeki aramanın ardından Eken ve ablası Besra Eken gözaltına alındı. Eken'e, götürüldüğü hastanedeki muayenede burnu kırık olmasına rağmen doktor raporu verilmedi. 

BABASI DA İŞKENCE GÖRMÜŞ VE TUTUKLANMIŞTI

Yine 8 Aralık’taki baskında Baba Abdulkadir Eken’in işkence sonucu iki kaburgası kırılmıştı. Gözaltına alınan Baba Eken ve çocukları Hogir ve Botan Eken, 12 günlük gözaltı süresi ardından sevk edildikleri adliyede,  “örgüt üyesi olmak”, “örgüte yardım etmek”, “patlayıcı madde bulundurmak” iddiasıyla tutuklanmıştı.