‘Evde kal, ama hangi evde?’

Koronavirüs nedeniyle insanların çoğu bayramı evde geçirmek zorunda kalırken, Ömer Faruk Berkan gibi kimilerinin ise başını sokacak evi bile yok.

Zenginlikten iflasa giden bir süreçte 15 yıldır sokakta yaşayan 60 yaşındaki Berkan, ‘Evde kal ama hangi evde?’ diyerek, bu devirde insanlığın bittiğini ve esas virüsün bu sistem olduğunu söyledi.

Ömer Faruk Berkan’ın zenginlikten iflasa giden hikayesi, kendisinin özetlediği gibi “Zor bir yolun hikayesi.” Koronavirüs nedeniyle herkes bayramı evinde karşılarken, Berkan kaldığı sokakta bir parça ekmek, bir dal sigara ve sığınabilecek sıcak bir yer arıyor.

Kendini lastik fabrikası sahibi Kemal Berkan’ın oğlu olduğunu söyleyen Ömer Faruk Berkan, 15 yıldır sokakta yaşadığını belirtiyor.

Berkan, bir dönem mutlu bir hayat yaşadığını, market sahibi olduğunu, ebeveynlerinin vefat etmesi ve eşinin intihar etmesiyle hayatının altüst olduğunu söyledi. Zenginken yanında olanların hiçbirinin bugün olmadığını ifade eden Berkan, ailesinden birilerinin onu arayıp aramadığına ise, “İnsan insanı parası olduğu zaman sorar” cevabını verdi. Ablası ve kardeşinin İstanbul’da yaşadığını ancak izlerini kaybettiğini belirten Berkan, iflas etme sürecini, “Yıllar önce Sabancı’nın bankası bütün mal varlıklarımıza el koydu” diye özetledi.

‘EKMEK BULABİLİRSEN YERSİN YOKSA AÇ KALIRSIN’

Aksayan bacağı nedeniyle çok sıkıntı çeken, aylardır yıkanamayan ve kimlik çıkartacak parası bile olmadığını belirten Berkan, sokakta kalmanın zorluklarını ise şöyle anlattı: “Sürekli başkalarından bir şeyler istemek zorunda kalırsın. Ekmek bulabilirsen yersin yoksa aç kalırsın. Çakmağın hiç olmaz. Sürekli birilerinden bir dal sigara istersin, aylarca yıkanamazsın. Sıcak, soğuk demeden bulabildiğin yere çöküp uyursun.”

‘ESAS VİRÜS BU SİSTEM’

Evde kal çağrısı yapanlara “Hangi ev?” tepkisini yönelten Berkan, paraya dayalı bir sistemde bu virüslerin daha çok görüleceğini söyledi. Bu sistemin insanları yukarıya çıkardığı gibi aşağı da indirdiğini vurgulayan Berkan, tek istediğinin insan gibi yaşamak olduğunu kaydetti. Kimseye muhtaç olmayı sevmezken, muhtaç duruma düşmenin kendisine çok acı verdiğini ifade eden Berkan şöyle konuştu: “İnsanlık bitti. Hayat eskisi gibi değil, dayanışma duygusu yok artık. Hayvani bir devir. İnsanın anne babasından başka herkes yalan. Bu kapitalist dünya insanları böyle orta yerde bırakıyor, insanlığı bitiriyor; paran varsa, bir kimliğin varsa yanındalar yoksa çekip gidiyorlar. Esas virüs bu sistem ve bu sistem insanın yok oluşuna neden olacak. Önce insanın bulunduğu durumu kabul etmesi gerek.”