Evrensel’e sahip çıkma çağrısı

Evrensel gazetesinin resmi ilan ve reklam yayımlama hakkının tümüyle iptal edilmesine tepki gösteren Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, gazete ile dayanışmaya, BİK’i kararından vazgeçmeye çağırdı.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, Basın İlan Kurumu’nun (BİK), Evrensel gazetesinin resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını tümüyle iptal etmesine ilişkin Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. “Baskılara karşı Evrensel’in yanındayız, Evrensel susmaz” pankartının açıldığı açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü ve çok sayıda kişi katıldı.

‘BİK BİZİ SUSTURAMAZ’

Açıklama öncesi konuşan Evrensel Gazetesi Dersim Temsilcisi Orhan Kurul, kendilerine verilen dayanışmaya dikkati çekerek, “Bu dayanışma Evrensel’i yaşatan en önemli şeylerden biri. Evrensel kurulduğu günden bu yana dayanışmalar üzerinden yaşıyor. Kurulduğumuz ilk günden bu yana gazetelerimiz toplandı, arkadaşlarımız tutuklandı, Metin Göktepe katledildi. Ama biz Evrensel Gazetesi olarak susmadık, susmayacağız. BİK bizi susturamaz. Biz ilanlarla var olmadık bundan sonra da olmayacağız. Halkın haber alma hakkının garantörüyüz, bundan da geri adım atmayacağız” dedi

Platform adına açıklamayı okuyan Suna Çelik, Eylül 2019’da alınan resmi ilan ve reklam durdurma kararı sebebiyle Evrensel’e 3 yıldır hukuksuz şekilde ilan verilmediğini hatırlatarak,  alınan son kararla, askıda tutulan bu hakkın tümüyle iptal edildiğini söyledi. 

Siyasi iktidarın sistematik şekilde BİK eliyle basını cezalandırma yoluna gitmeye devam ettiğine dikkati çeken Çelik,  “BİK’in siyasi iktidarın isteği doğrultusunda aldığı,  basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü ihlal eden çok sayıda kararı var!  Son olarak da Evrensel Gazetesi’nin resmi ilan ve reklam yayınlama hakkının sona ermesine ilişkin aldığı karar, başta Anayasa’ya, Basın Kanunu’na, 195 sayılı Kanuna ve buna bağlı çıkartılan normlar hiyerarşisine aykırıdır” dedi.

‘BİK’İ SİLAH OLARAK KULLANMAYA SON VERİN’

BİK’i, resmi ilanlar yoluyla basın üzerinde sağladığı kontrolden vazgeçmeye çağıran Çelik, “İktidarlar resmi ilan rejimini BİK aracılığıyla bir silah olarak kullanmaya derhal son vermelidir. Resmi ilanları almak için medyanın objektiflikten uzak yayın yapmayı baştan kabullenmesi ve iktidara yakın olma çabalarının, sonuçta güdümlü, besleme, naylon, yandaş basın kavramlarını ortaya çıkardığı unutulmamalıdır” dedi.

‘KANUNA AYKIRI’

Evrensel Gazetesi’nin resmi ilan ve reklam hakkının kaldırılması açık bir hak ihlali olduğunun altını çizen Çelik, “Resmi ilan sopasıyla, kitle iletişim araçlarının ekonomik yollarla seslerinin kısılmaya çalışması hukuka ve kanuna aykırıdır. Evrensel, eşit yurttaşlık ve demokrasi mücadelesi veren Kürt halkının, talepleri için mücadele eden Alevilerin, gençlerin, kadınların, üretici köylülerin sesidir! Bu sesi kısamazsınız!” diye belirtti.

Çelik devamında şu çağrıda bulundu: “İlan kesme ile Evrensel Gazetesinin susturulabileceğini sanıyorsanız, boşuna heveslenmeyin! Basın İlan Kurumu’nu Evrensel Gazetesi’ne yönelik hak ihlaline neden olan kararından vazgeçmeye çağırıyoruz. Kamuoyunu da Evrensel’e daha fazla sahip çıkarak, ona abone olarak, BİK’in boğma girişimine karşı güçlü bir yanıt vermeye çağırıyoruz.”