'Eylemimizin temel gündemlerinden biri Öcalan’a uygulanan tecrit'

Amed’de devam eden nöbet eylemini ziyaret eden HDP milletvekili Önder, nöbet eylemlerinin temel gündemlerinden birinin Öcalan’a uygulanan tecridin kaldırılması olduğunu söyledi.

Amed’de HDP milletvekilleri tarafından dört gündür sürdürülen nöbet eylemini ziyaret eden HDP İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder, eylemin amacına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Önder, Kürt halk önderi Öcalan’ın savaş ve barış gerekçesi olduğuna dikkat çekerek, bu nedenle eylemlerinin temel hedeflerinden birinin Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması olduğuna işaret etti.

‘AMACIMIZ TOPLUM ÜZERİNDEKİ TECRİDE DİKKAT ÇEKMEK’

Toplumun, özellikle de muhalif kesimlerin cendere, tecrit, izolasyon içerisine alındığını kaydeden Önder, bunun birkaç boyutu olduğunu belirtti. Önder, OHAL ve onun getirdiği faşizan önlemler ve yüzeysel hoyratlıklarla bu sürecin yürütüldüğünü ifade ederken bir diğer boyutunun da topluma saldırı, derin dehşet duygusu ve korku olduğunu dile getirdi.

Önder, nöbetlerinin amacının da hem tecride dikkat çekmek, hem de bunlara sessiz kalınmayacağını bütün Türkiye’ye göstermek olduğunu açıkladı. Tecridin en önemli örneğinin ülkenin seçilmiş siyasi temsilcilerinin bir parkta cezaevi gibi tel örgülerle engellenmesi şeklinde de görüldüğünü kaydeden Önder “eylemimizin amacı budur; büyük bir hukuksuzluk var, bütün siyasi temsilcilerimiz, yerel yönetimlerde ki temsilcilerimiz, türlü temelsiz suçlamalarla cezaevinde rehin tutulmaktadır, Eş Genel Başkanlarımız milletvekillerimize dönük bu uygulama devam ediyor. Bütün bunlara karşılık bir direniş ve toplumda vicdan, adalet duygusuna bir sesleniştir” ifadelerini kullandı.

‘ONLARI MUHATAP ALMADAN NÖBET EYLEMİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’

Nöbet eyleminin yürütüldüğü parkın adeta bir yarı açık cezaevine dönüştürülmesine de değinen Önder, şunları kaydetti: “biz burada yaşatılan ablukayı kime soracağız, gidip burada kayyum atanan belediye başkanına mı soracağız. Biz devlet yetkililerine bu uygulamalarını sorarak onları meşrulaştırmış oluruz. Sormayacağız, biz nöbetimizi tutarız, onlar da bildiklerini işlesinler.”

‘AMED HALKI MUKTEDİRLERİ KORKUTUYOR’

Amed halkının gürültü eylemi ile nöbet eylemlerine verdiği desteği de anımsatan Önder, Amed halkının duyarlılığına ve her dönemde yürüttüğü mücadeleye dikkat çekti. Önder, Amed halkının tarihinin, bu tarz sivil direniş eylemlerinin örnekleri ile bezenmiş olduğunu ifade ederek, “Bunu muktedirler de bildikleri için çok tedirginler” diye belirtti.

Amed halkının Kürt halk önderi Öcalan, üzerindeki tecridin kaldırılmasına yönelik eylem süreçlerinde de önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Önder, bu eyleme de benzer bir katılımın olacağını söyledi.

‘SAYIN ÖCALAN’A TECRİT TEMEL GÜNDEMDİR’

Nöbet eylemlerinin temel amaçlarından birinin de Kürt halk önderi Öcalan’a uygulanan tecridin sona erdirilmesi olduğunu kaydetti. Kürt halk önderi Öcalan’ın Türkiye’de ki bütün kaosun hem çözümü hem de sebebi olduğunu dile getiren Önder, şunları söyledi: “Sayın Öcalan, bu ülkede barışın ve demokrasinin teminatlarından birisidir. Bunu en iyi bilen de devletin kendisidir. Bunu kendileri çok sıkça ifade ettiler. Çözümün adresi İmralı’dır, sayın Öcalan’dır.”