Eylemlerle 'es reicht' denilecek!

Alman devletinin Kürt halkı ile demokrasi güçlerine uyguladığı yasak ve engellemelerin kalkması için 51 kuruluşun organize ettiği 'es reicht' (artık yeter) kampanyasında Alman halkının harekete geçmesi hedefleniyor.

Almanya'da son dönemde başta Kürtler olmak üzere demokrasi güçlerine artan baskıların son bulması için 27 Kasım Pazartesi günü 'Êdî bes e' (Es reicht-Artık yeter) adıyla bir kampanya start almıştı. Kampanya, Berlin'in tarihi Brandenburg Tor (Brandenburg Kapısı) meydanında gerçekleşen basın toplantısında kamuoyuna duyurulmuştu.

 51 kuruluşun bir araya gelerek organize ettiği kampanyada "Yasak ve engelleri ortak mücadele ile aşacağız" çağrısı yapılıyor.  Almanya'da değişik halklar ile dini grupların temsilcilerini bir araraya getiren kampanyaya KCDK-E, AVEG-KON, TJK-E, ATIK, NAV-DEM, HDK-A, ADHK, Yeşil Sol, MDDK ve FEDA gibi kuruluşlar öncülük ediyor.

Kampanya çerçevesinde bir dizi gösterilerle yasak ve engellemelerin kalkması için Alman kamuoyunun Berlin'deki siyasi iktidara baskı yapması amaçlanıyor. ANF'nin kampanya bilenleşenlerinden aldığı bilgilere göre kampanya boyunca bir dizi renkli ve etkili gösteriler düzenlenecek. Amaç ise Alman halkının yasaklar için 'Es reicht' (Artık yeter) demesini sağlamak.

YASAK MAĞDURLARI HİKAYELERİNİ ANLATACAK

"Omuz Omuza - Temel Hak ve Özgürlükleri Savunalım" adıyla startı verilen kampanyanın ulaşmak istediği kitle ise Alman halkı. Yapılacak yürüyüş ve mitinglerin kalabalık ve kitlesel olması hedeflenen kampanyanın dili de Almanca olacak. Almanya'nın bütün kentlerinde enternasyonal birleşik komiteler şeklinde çalışmaların yürütüleceği kampanya çerçevesinde renkli ve dikkat çekici gösterilerle halktan destek istenecek.

Almanya'nın uyguladığı yasakların mağduru olan siyasetçi ve aktivistler ise kampanya çerçevesinde hikayelerini paneller ve broşürler yoluyla kamuoyuna anlatacak. Özellikle yasağın bilançosu ayrıntılı şekilde anlatılacak. Tutuklanan insanlar, verilen para cezaları, iptal edilen oturum müsaadeleri hikayeleriyle dile getirilecek.

KAMPANYANIN İLK HEDEFİ 50 BİN İMZA

Almanya’nın tüm şehirlerinde "Uyarı Nöbeti" (Mahnwache) biçiminde kültürel-sanatsal ve görsel sunumların öne çıkarıldığı etkili eylemlerin düzenlenmesi amaçlanıyor. Bu eylemlerle Alman halkına hem yasaklar anlatılacak, hem de yasaklara karşı verilen siyasi-hukuki mücadeleye destek istenecek.

"Uyarı Nöbetleri"nde hazırlanan imza kartları sayesinde ile kampanyaya destek için imza toplanılacak. Kampanyanın organizatörleri kısa sürede 50 bin imza toplamayı hedefliyor. Çünkü 50 bin imzanın toplanması halinde Federal Parlamento bileşenleri taleplerini tartıştırmak zorunda kalacaktır.

ALMAN KONSOLUSLUKLARI ÖNÜNDE EYLEM SERİSİ

Ayrıca kampanya çerçevesinde Almanya dışındaki Avrupa ülkelerinde de ilki 6 Aralıkta olmak üzere, iki haftada bir çarşamba günü Alman konsolosluğu önünde yasak sembollerle etkinlikler yapılması hedefleniyor. Alman konsoloslukları önünde yapılacak demokratik eylemlerle Alman hükümeti ve polisinin yasakçı ve baskıcı politikaları ve uygulamaları protesto edilecek.

Çeşitli ülkelerdeki insan hakları savunucuları ve hukukçulardan oluşan heyetler organize edilerek Almanya’daki insan hakları yerinde incelenmesi ve mağdurlarla görüşmeler yapılacak. Daha sonra bu heyetler izlenimlerini raporla halinde ilgili kurumlara sunacaklar.

'DURAN İNSANLAR' '...BİLİYOR MUSUNUZ?' DİYE SORACAK!

Sosyal medyanın etkili kullanılması da hedeflenen kampanyada yapılacak etkinlerden en ilginci ise "Duran insan" eylemi. Önümüzdeki günlerde açıklanacak belli bir gün ve saatte tüm şehirlerin merkezi yerlerinde insanlar durarak şunu söyleyecekler:

- "Biliyor musun bu sembol yasak",

- "Biliyor musun DAİŞ’e karşı savaşan YPG/ YPJ'nin bu bayrağı yasak”,

- "Biliyor musun önderliğim ve iradem olarak gördüğüm sayın Öcalan’ın resmini taşımam yasak",

- "Ekolojiyi, tüm kimliklerin, inançların özgür ve eşit yaşamın felsefesini oluşturan sayın Öcalan’ın resmini taşımam yasak",

- "Ortadoğu’da barbarlığa karşı demokratik, eşitlikçi bir toplum inşa eden YPG ve YPJ bayrakları yasak biliyor musun?"

- "Kürtlerin düzenlediği yürüyüş ve mitinglerde su içmek, yemek yemek, kitap ve CD bulundurmak yasak",

- "Almanya’da Kürt siyasetçiler ve ATİK üyesi devrimciler yargılanıyor, biliyor musun?"

Berlin hükümetinin kiriminalize siyaseti hakkında da bir konferansın düzenleneceği kampanyada ayrıca başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde, geniş bir yelpaze ile sivil toplum kuruluşlarından destek talep edilecek.

ŞİMDİLİK TARİHİ BELLİ OLAN ETKİNLİKLER

- 2 Aralık günü Jinên Ciwanên Azad ve Ciwanên Azad tarafından Stuttgart'ta "Dün erken, yarın geç, bugün faşizme karşı başkaldırmanın tam zamanı" sloganıyla gerçekleşecek yürüyüşe kampanya bileşenleri tam destek verecek.

- 6 Aralık'tan itibaren ise Almanya’nın tüm şehirlerinde "Uyarı Nöbeti" (Mahnwache) tarzında ve kültürel-sanatsal ve görsel sunumlar öne çıkarılarak dikkat çekici gösteriler organize edilecek. Merkel hükümeti ile Erdoğan rejiminin ilişkisi ve Alman devletinin yasakları tiyatro, resim ve karikatürle dile getirilecek.

- 9 Aralık'ta ise Kürt halkının dostu Almanların öncülüğünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a özgürlük talebinin dile getirileceği yürüyüşler organize edilecek.

- ATİK ve AVEG-KON’un hazırladığı "Tek Tip Elbiseye Hayır" adlı kampanyaya da destek verilecek. "Tek Tip Elbiseye Hayır" kampanyası çerçevesinde 7 Aralık Pazar günü Duisburg, Londra, Zürih, Hamburg, Ulm ve Frankfurt'ta 16 Aralık'ta ise Viyana, Nürnberg, Hannover, Mülhous ve Köln'de paneller düzenlenecek.