Faşist iktidara faşist yasa Resmi Gazete’de

AKP rejiminin Olağanüstü Hal (OHAL) yerine ikame ettiği yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de yayınlandı. Böylece OHAL, farklı bir isimle resmileşti.

AKP-MHP faşist iktidarı Temmuz 2016 darbe teşebbüsüyle birlikte tüm muhalif sesleri susturmak ve faşist rejimi oturtmak için kullandığı OHAL’i son seçimlerden sonra kaldırdı. OHAL adıyla kalkan keyfi ve hukuksuz uygulamaların yerini, başka bir adla aynı uygumalar aldı.

‘ÖZGÜRLÜK DÜŞMANI’ SÜPER VALİLER

İlk maddede valilere “süper yetki” tanınıyor. Bu süper valiler, şüpheli gördükleri kişilerin 15 gün boyunca kentte girişlerini yasaklayabilecek.

Toplantı ve gösterilere dair düzenleme ile valiliklere, anayasal hak olan toplantı ve gösteri hakkını keyfi bir şekilde engelleme yetkisi de tanıyor.

Kamuya açık alanlarda gece vaktinin başlamasıyla, kapalı alanlarda 00.00’dan sonra toplantıların yapılması valilik iznine bağlanacak.

Anayasa değişikliği ile bakanlar hakkındaki gensoru önergesi uygulamadan kaldırılıyor,

Getirilecek OHAL düzenlemesiyle de bakanlar ve cumhurbaşkanı yardımcılarına ancak cumhurbaşkanının izniyle soruşturma açılabilecek.

Düzenlemeyle 24 saat olan gözaltı süresi, 48 saate çıkartılıyor.

Gözaltılar toplu olarak işlenen suçlarda dört gün olarak düzenleniyor.

Gerek görülmesi halinde iki defa uzatılabileceği hüküm altına alınarak, 48 saatlik gözaltı süresi 6 güne, toplu olarak işlenen suçlarda ise 12 güne kadar uzatılmasını öngörüyor.

Kamuda 140 bine yakın ihracın yaşandığı OHAL sürecinden sonra getirilen bu düzenlemeyle ihraçların da süreklileşmesinin önü açılacak.

Yükseköğretim kurumlarından ihraç edilenler, eski kurumlarına dönemeyeceği gibi KHK ile ya da yeni getirilen yasayla kamudan ihraç edilenler, komisyon kararıyla tekrar kamuya alınan kişiler, eski görevlerine atanmayacak.

Asker ve polisler kamudan ihraç edildikten sonra geri alınsalar bile kilit görevlere atanmayacak, araştırma merkezlerinde konumlandırılacak.

Yeni düzenlemeyle OHAL sürecindeki gibi idari kararlarla ihraçlara üç yıl boyunca devam edilmesi, ihraç edilenlerin işlerinin dışında sosyal birçok hakkından mahrum kalmasının da önü açılacak.

Söz konusu ihraçlar Resmi Gazete’de toplu olarak yayımlanmayacakları için de görünür olan ihraçlar kamuoyuna da yansımayacak.