FDP, Çavuşoğlu’nun ahbabını meclise şikayet etti

Almanya’nın muhalefet partilerinden FDP, Dışişleri Bakanı Maas’ın Ankara ziyaretiyle Alman dış politikasına zarar verdiğini belirterek Federal Meclis’e şikayette bulundu.

Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırısı başlatmasından Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas ülkesinde tepki toplayan bir ziyaret gerçekleştirmişti. Almanya’dayken Türk devletinin saldırılarını kınayan Maas, Ekim ayı sonunda ise gittiği Ankara’da Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile samimi pozlar vermiş, ülkesinin eleştirilerini elinden geldiğince yumuşatarak aktarmıştı.

Üstelik ziyaretinden hemen önce Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Alman Dışişleri Bakanı çıkmış, haddini bilmez bir adam, 'Türkiye'ye silah satmayacağız' diyor. Aman yandık. Ben kaybetmem, siz kaybedersiniz. Sen siyaseti de bilmiyorsun, siyaset acemisisin" şeklindeki hakaretlerine maruz kalmıştı.

Suriye'nin kuzeyinde Almanya’nın da içinde yer alacağı uluslararası bir misyon tarafından korunması önerisinde bulunan Savunma Bakanı ve aynı zamanda Başbakan Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) Genel Başkanı Annegret Kramp-Karrenbauer’e de sosyal demokrat politikacı Maas “gerçekçi bir öneri değil” diyerek çıkışmıştı.

Türk devletinin işgali karşısında alınacak tutum ve Almanya’nın Suriye’nin kuzeyinde nasıl bir rol oynayacağına ilişkin Merkel hükümetinin ortakları Hıristiyan demokratlar ile sosyal demokratları gererken, Almanya’nın yakın tarihinde benzeri pek görülmemiş bir gelişme yaşandı. Mecliste grubu bulunan muhalefet partilerinden Hür Demokrat Parti (FDP) Maas için Federal Meclis’te şikayette bulundu.

‘MECLİS MAAS’I UYARSIN’ BAŞVURUSU

Meclise yazılı başvuruda bulunan FDP, Maas’ın Ankara ziyaretinin Almanya’nın dış dünyadaki imajına zarar verdiğine dikkat çekti. “Dışişleri Bakanı’nın Savunma Bakanı’nı yabancı bir ülkende yapılan bir ziyaret sırasında kamuoyunun önünde eleştirmesi hükümetin güvenlik siyasetini zedelemiştir” görüşünün yer aldığı başvuruda Maas’ın meclis tarafından eleştirilerek uyarılmasını istendi.

Meclise yaptıkları başvuruyu sosyal medya hesabında duyuran FDP Grup Başkanı Alexander Graf Lambsdorff, benzer bir tablonun yaşanmaması için Maas’ın uyarılmasını amaçladıklarını belirtti. Lambsdorff Bild gazetesine verdiği demeçte ise “Dışişleri Bakanı Maas Ankara’da yapılan basın toplantısındaki tutumuyla ülkemize zarar vermiştir. Ender de olsa bir bakandan bu şekilde utanç duyulmamıştı” dedi.

Bu arada Hıristiyan demokratlar cephesinden Maas’a yönelik tepkilerin ise sonu gelmiyor. Reuters haber ajansına konuşan CDU/CSU Grup Başkan Yardımcısı Johann Wadephul “Bir dışişleri bakanının bir dış ziyarette kabinedeki iş arkadaşını arkadan vurması sadece dış politikaya değil, aynı zamanda devletin çıkarlarına da zarar verir” dedi.

MAAS POLEMİKTE ISRARCI

Maas ise Berlin’de yaptığı son açıklamasında ise Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer’in “güvenli bölge” önerisini Alman dış politikasına zarar verdiğini öne sürdü. Maas’a göre Ankara’daki basın toplantısında Almanya'da söylediklerinden farklı bir açıklamada bulunmadı. Ancak Maas işgal saldırısının başladığı 9 Ekim’den hemen sonra birçok kez Türkiye’ye yaptırımlar uygulanabileceği şeklinde uyarılarda bulunmuştu.

Maas’tan önceki Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de geçtiğimiz yıl Berlin-Ankara arasında yaşanan gerginlikler sırasında “dostum” diyerek hitap ettiği Çavuşoğlu’nu memleketine davet ederek çay servisi yapmıştı.