FEDA, Gökçek’in cenaze törenine saldırıyı kınadı

FEDA, 323 gün boyunca ölüm orucunda olan ve eylemini bitirdikten sonra kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in cenaze törenine saldırıyı kınadı.

Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in cenazesine saldırıya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) şunları belirtti: “Konser yasaklarının kaldırılması ve tutuklanan arkadaşlarının serbest bırakılması için girdiği ölüm orucuna 323’üncü gününde ara vermesi üzerine kaldırıldığı hastanede dün yaşamını yitiren Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in cenazesi Gazi Mahallesi Cemevine, inancımıza uygun bir şekilde hizmet yürütülmesi için getirilmişti. Yürütülen hizmetin ardından ailesi, arkadaşları ve toplumumuzun katılacağı uğurlama töreniyle birlikte Kayseri’ye götürülerek toprağa sırlanacaktı.

Yaşam hakkını hiçe sayarak ölümlere göz yuman yetkililer, cenazelerini uğurlamak isteyen insanlarımıza ve Cemxanemize müdahale etti. Saldırıya geçen polisler İbrahim Gökçek'in cenazesinin bulunduğu morgun kapılarını kırarak cenazeyi kaçırdı. Bu esnada İbrahim Gökçek'in babasının da aralarında olduğu onlarca insanımız darp edilerek gözaltına alındı.

Bir kez daha görüyoruz ki zalimin zulmü, siyasal, toplumsal kimliği, ideolojisi ne olursa olsun kendisinden olmayan, zulme biat etmeyenlere karşı zerre gerilemiyor. Devlet aklının bir yandan kendi Alevisini yaratma çabaları sürerken, diğer yandan kendisinden olmayan, biat etmeyenlere inancına uygun bir uğurlamayı dahi çok gördüğüne bugün Gazi Cemevinde bir kez daha tanık olduk.

Daha dün, polisin saldırılarından kaçan gençler için ‘ayakkabılarıyla camilere girdiler, kutsallarımızı çiğnediler’ diyenlerin ‘Soysuz itleri’ Cemxanelerimize saldırıyor.

Bugün önce devlet eliyle, adeta bir cinayetle öldürdükleri canımızın ölüsüne, cenazesine saldıran ‘Soysuz itlerin’ yarın evlerimize, işyerlerimize saldırıp katletmesi an meselesidir... Önce darbe, sonra OHAL, sonra cadı avı, sonra da savaşa girmek ve sözde infaz yasası ile katil sürülerini içerden çıkarmak. Adım adım tepkileri ölçe ölçe bu türden saldırılar devreye sokulurken medyanın susturulması bizlere acı ve katliam dolu tarihte yabancı uygulamalar değil. Tıpkı Ermeni soykırım sürecindeki gibi yeni soykırımlara davetiyedir yapılanlar.

Dünün Enver Paşası’nın yerine geçenler, bugün binlerce yıldan bugüne varlığını koruyan Alevi Toplumunun inanç alanı da sırlanmayı bekleyen cansız bir bedenin olduğu morga bırakalım ayakkabılarla girmeyi neredeyse topuyla tankıyla girip, vahşice saldırarak kapıları kırmış ve cenazeyi kaçırmışlardır. Dün devlet aklından, vicdanından medet umanlar başta olmak üzere; siyasal ideolojik farklılıkları ne olursa olsun Alevilerin tümü bilmelidir ki kaçırılan sadece bir cenaze değil binlerce yıllık kadim değerlerimizin bütünü, ikrarına bent olan kefensiz yatanlarımızın onuru ve Alevi Toplumunun namusudur.

Bu mana ile; onca katliama imza atan, kana doymayan iktidar aklından vicdan bekleme gafletine düşen canlarımız başta olmak üzere istisnasız tüm Alevi milletvekilleri, STK’lar, Alevi pirleri, kurum, kuruluş ve örgütleri, Alevi aydın, yazar, devrimci vd... ‘soysuz itlerin’ kaçırdığı İbrahim Gökçek'in cenazesine sahip çıkarak daha birkaç gün önce yâd edip deliller uyandırdığımız serdengeçtilerimizin mirasına, onur ve namusuna sahip çıkmalıdır. Aksi halde bizleri bekleyen yeni katliamlara engel olabilmenin imkansız bir hâl alacağını hatırlatarak İbrahim Gökçek'in acılı ailesine ve tüm hakikat yolcularına başsağlığı diliyoruz.”