FEDA: Xizir ayı dayanışmanın ve zulme karşı çıkmanın günüdür

Xizir ayı vesilesiyle mesaj yayımlayan FEDA, "Zulme olduğu kadar kültürel soykırıma karşı dayanışmanın, birlikte olmanın günüdür" dedi.

Demokratik Alevi Hareketi (FEDA), Xizir ayı vesilesiyle yazılı mesaj yayımladı.
FEDA, "Xizir ayı olan Şubat’ta Pîrler talıblarını ziyaret eder, Cem yürütürler. Bu Cem’lerde siyasal, sosyal, kültürel, inançsal, maddi ve manevi sorunlar sistemin polisine, askerine ve yargısına muhtaç kalmadan ortaklaşılır, inancın ahlaki ve etik değerlerine göre çözüme kavuşturulur" dedi.

Mesajda şunlar da vurgulandı:

 "(...) Yardıma çağrılan Xizir için hem oruç tutulur, hem Xizir günü kutlanır. Bu üç günlük oruç ve Xeylas’ta, Xizir’ın temiz kalpli insanlara göründüğüne inanılır. Bu nedenle mümkün olduğunca kötülüklerden uzak, ahlaklı ve temiz kalpli olmayı esas alır Aleviler.

Aleviler, Xizir Orucu lokmasını dağıtmadan önce, varsa kedi ve köpeklerini doyururlar. Evin pencere önlerine kuşlara, evin uygun köşesine, ya da odalardan birine evliyalar için lokma indirirler. Önce komşularını, sonra hane halkının lokmasını pay ederler. Alevi inancında tüm canlıları gözeten, onları pay ve hak sahibi gören ortaklaşmacı bir toplumsallık söz konusudur.

 Xizir orucunun üçüncü günü akşamı, herkes kendi misayipinin (misahib) evine gider. Yanlarına niyaz-/miyazını alırlar. Misayiplerine ve birinci derecede yakınlarına hediye götürürler. Ziyarete gittikleri misayip onlara kurban keser, çeşitli hediyeler sunar. Bütün bunlar Xizir’in, korku ve cezanın değil, barışın, sevginin, paylaşmanın ve ortaklaşmanın kutsalı olduğunu göstermektedir. Xizir’dan korktukları için değil, onun sırrına ermek istedikleri için üç gün oruç tutar, Cem yürütür ve bayram yaparlar.

 Alevilerin fişlendiği, köyleri ve evlerinin işaretlendiği, şeriata çağrıların yapıldığı, zorunlu din dersleri ile Sünni Hanefi Mezhebinin dayatıldığı, torba yasaya sığdırılmak istendiği bu süreçte, gelin, birbirimizin Xizir’ı olalım. Her sürekten Aleviler ve vicdan sahibi herkesle zulme ve zulmata olduğu kadar kültürel soykırıma karşı gün dayanışmanın, birlikte olmanın günüdür."