Fırat’ın Gazabı Hamlesi 4’nci aşamasının bilançosu açıklandı

Açıklamada, Hamlenin 4’nci aşamasında 311 çetenin öldürüldüğü ve 30 savaşçının yaşamını yitirdiği belirtildi.

13 Nisan günü Rakka’nın kuzeyi ve El-Celab Vadisi’nin kurtarılmasına yönelik ilan edilen Fırat’ın Gazabı Hamlesi’nin 4’nci aşamasının bilançosunu açıklandı. Açıklamada, 20 binden fazla sivilin kurtarıldığını belirtti.

Fırat’ın Gazabı Hamlesi’ni yürüten Demokratik Suriye Güçleri-QSD Komutanları bugün bölgedeki duruma ilişkin basın açıklamasında bulundu. Basın toplantısında operasyonun bilançosu da açıklandı.

Rakka’nın kuzeyindeki Batı Kebiş köyünde düzenlenen toplantıya Fırat’ın Gazabı Eylem Odası Sözcüsü Cihan Şex Ehmed ve QSD Komutanlık Üyeleri Luqman Azad ve Muhammed El-Ereb katıldı.

Açıklamada, Hamlenin 4’nci aşamasında 311 çetenin öldürüldüğü ve 30 savaşçının yaşamını yitirdiği belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Fırat’ın Gazabı Hamlesi’nin 4. aşamasının ilanıyla beraber güçlerimiz onlarca köy ve mezrayı kurtarmış, düşmana ağır darbeler vurmuş, onlarca çete öldürülmüştür. Bununla beraber El-Celab Vadisi’nin kuzey bölümü çetelerden kurtarılmış ve bu bölgede bulunan halkımız teröristlerin zulmünden kurtarılarak güvenli alanlara taşınmıştır.

Vurduğumuz bu darbeler düşmanın belini kırmış, onlarca köy ve mezra çetelerden temizlenmiştir. Savaşçılarımız karşısında direnemeyen onlarca çete de bölgeden kaçmıştır. Çetelerin kurtarılan bu bölgelere yönelik saldırıları da yine savaşçılarımız tarafından kırılmış ve boşa çıkarılmıştır. Çeteler yine 23 Nisan günü birçok cepheden ve yönden saldırı düzenlemiş, savaşçılarımızın sert cevap vermesiyle bu saldırılarda kırıma uğramıştır.

Bu direnişte canlarını feda eden şehitlerimizin anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Fırat’ın Gazabı Eylem Odası olarak bu direnişin yanında yer alan halkımızın duruşunu selamlıyoruz. Hamlede yer alarak desteklerini sunan ve savaşçılarıyla beraber kahramanca savaşan bütün güçlere ve uluslararası koalisyon güçlerine teşekkür ediyoruz.

20 BİN SİVİL KURTARILDI

Bununla beraber savaşın yoğunluğundan dolayı güvenli Rojava topraklarına göç etmiş binlerce sivil bulunmaktadır. Bu göçmenlerimizin sayısı son haftalarda 20 bini bulmuştur. Bu yüzden BM başta olmak üzere insani yardım kurumlarına ve demokratik güçlere, göçmenlere destek olmaları için çağrıda bulunuyoruz.

Son olarak hamlemizin, bütün ülke topraklarının teröristlerden temizleninceye kadar devam edeceğini belirtiyoruz. Gücümüzü ve moralimizi şehitlerimizden ve halkımızdan. Başlıca hedefimiz Suriye’de demokratikleşme, güven ve huzur ortamının sağlanmasıdır.”

BİLANÇO

QSD’nin 13 Nisan’dan bu yana yaşanan çatışmaların bilançosuna ilişkin verdiği bilgiler şöyle:

“QSD Güçleri şu köy ve bölgeleri kurtarmıştır;

-Kebiş El-Xerbî, Kebiş El-Şerqî, Um El-Tenek, Royan, gunrê Mezrea Tişrîn, Mişêrefa Bakurê , Mişêrfa Başûr, El-Rehyat, Bîr Cerbo, Cerwe, El-Hetaş, gundê Mezrea El-Hikûme, Hezîme köyleri ve bu köylere bağlı onlarca mezra çetelerden kurtarılmıştır.

Kurtarılmış olup temizlik çalışmalarının yürütüldüğü köyler şunlardır;

-Xelwe Ebîd, Holo Ebid, Ebare, El-Kalte, Til El-Seded, Sikeriye köyleri ve El-Elo ile Zehre köylerinin mezraları.

Düşmana ait imha edilen cephane ve diğer askeri mühimmatlar:

-3 adet havan

-1 adet cephane deposu

-2 adet bomba yüklü araç

-Bomba yüklü araç imalathanesi

-9 adet motosiklet

-1 adet ısıya duyarlı füze

-3 adet doçka teçhizatlı araç

-7 adet askeri araç

Güçlerimiz tarafından ele geçirilen cephane ve mühimmat:

-22 adet kaleşnikov tipi tüfek, 4200 adet kaleşnikov mermisi

-4 adet BKC tipi tüfek, 2200 adet BKC mermisi

-5 adet B7 tipi roketatar, 17 adet B7 roketi, 11 adet haşve

-1 adet 12.5 mm’lik doçka, 200 adet doçka mermisi

-2 adet havan ve 40 adet havan roketi

-2 adet motosiklet

-1 adet katyuşa, 1 adet Bruno suikast tüfeği, 1 adet tabanca

-1 adet gece görüş dürbünü, 2 adet dürbün

-1 adet pikap tipi araç, 1 adet Hammer

-11 adet el bombası

-1 adet kamera, 1 adet bilgisayar

Öldürülen çete sayısı: 311

Ele geçirilen çete cenazesi sayısı: 76

Sağ ele geçirilen çete sayısı: 8