Fırat’ın Gazabı Hamlesi’nde 12 günlük bilanço

Rakka’nın kuzeyindeki Celab Vadisi’ni özgürleştirmeyi hedefleyen Fırat’ın Gazabı Hamlesi 4. aşaması, 12.gününde devam ediyor. Çok sayıda köy ve kasaba özgürleştirildi, biri çetebaşı 84 çete öldürüldü.

Fırat’ın Gazabı Hamlesi 4’nci aşaması doğu ve batı kanadı olmak üzere iki koldan başlatıldı. Demokratik Suriye Güçleri-QSD savaşçıları doğu kanadında Muezila Köyü’nden, batı kanadında da Cubil Şeir Köyü’nden harekete geçti. DAIŞ çeteleri, doğu kanadında Muezila Köyü ve Batı Mişerfa Köyü’ne bomba yüklü araç ve canlı bombalı saldırılar gerçekleştirerek operasyonu engellemeye çalıştı. Bu engelleme girişimlerine rağmen operasyon durmadı ve QSD savaşçılarının ilerleyişi devam ediyor. Doğu kanadında Doğu Miserfa, Rihaniyet, Bir Cerbo, Cerwa, Hetaş köyleri, Hukumi Mezrası ve en son Hezime Kasabası özgürleştirildi.

Batı kanadında savaşçıların geçişini engelleyen su kanalına köprü yapılarak, savaşçıların geçişi sağlandı. Yapılan köprü 25 m genişlik ve 9 m uzunluğunda.

Hamlenin başında DAIŞ çeteleri, savaşçıların köprü yapımında kullandığı araçlara saldırdı. Savaşçılar ikinci gün başka bir noktada köprü yapımına başladı.

Um Tenek ve Batı Kebiş köyleri arasındaki saldırılara rağmen 5 gün önce köprü yapıldı ve QSD savaşçıları diğer tarafa geçerek Reqqa, Mesken, Tilafer göçmenleri için güvenlik koridoru oluşturdu. Aynı gün savaşılar 10 bin göçmeni güvenli bölgelere ulaştırdı.

Sivillerin kurtarılmasının ardından operasyona devam eden QSD savaşçıları Um Tenek, Royan köylerini ve son olarak operasyonun 11. gününde Tişrin Kasabası’nı özgürleştirdi.

11 günlük çatışmalarda, aralarında çetebaşı Ebu Sumeye’nin de olduğu 84 DAIŞ çetesi öldürüldü ve çetelere ait çok sayıda ceset, QSD savaşçılarının denetimi altındaki noktalarda bulunuyor. Bomba yüklü 6 araç imha edildi, 9 canlı bomba hedefine ulaşamadan etkisiz hale getirildi.