Firêriyê'de sivilleri SİHA vurdu, AA aklamaya çalıştı

AA'nın SİHA görüntüsüyle hazırladığı kurgu haberini, hastane önündeki görüntüler çürüttü.

AA tarafından yayımlanan SİHA görüntülerinde araçlarıyla hareket halinde olan siviller havadan bombalanmasına rağmen savaş suçu YPG'nin üzerine yıkılmaya çalışılıyor.

Türk devletinin resmi ajansı Anadolu Ajansı (AA), 5 Mart günü Cindirêsê'nin Firêriyê köyünde, Türk savaş uçakları tarafından bombalanan Arap ailenin vurulmasının görüntülerini yayımladı ve havadan bombardımana rağmen suçu YPG'nin üzerine yıkmaya çalıştı. Silahlı insansız hava araçları (SİHA) tarafından çekilen görüntüleri yayımlayan AA, katliamı YPG'nin üzerine yıkmaya çalıştı.

NE OLMUŞTU?

Türk devletine ait savaş uçakları, 5 Mart günü Efrîn'in Cindirêsê ilçesine bağlı Firêriyê köyünde bir ailenin aracını hedef almış ve saldırıda 3 aylık Diyana Gazi El Saleh ve 25 yaşındaki Mahmud Elo yaşamını yitirmiş, Ebdulah Tirkî Dawud, Xetuce Mistefa Mistefa, Suphi Gazi El Saleh, Seyyah Cemal El Saleh ve Atur El Saleh Hesen isimli yurttaşlar yaralanmıştı.

TÜRK DEVLETİNE GİDERKEN UÇAKLAR VURDU

Yaşamlarını yitirenler ve yaralananlar bölgeye ulaşan köylüler tarafından Efrîn'deki hastaneye kaldırılmış ve hastaneye ulaşan yaralılar Türk savaş uçakları tarafından vurulduklarını ifade etmişlerdi. Söz konusu ailenin Türk devleti ile birlikte Efrîn saldırılarına katılan çetelerin içinde akrabaları olduğu ve araçlarıyla Türk ordusu ve çetelerin bulunduğu bölgeye giderken vuruldukları ortaya çıktı. Aile bireyleri, de Avrîn Hastanesi önünde basın mensuplarına "Bizim ÖSO içinde akrabalarımız var, konuşamayız" demişti.

AA'DAN SİHA GÖRÜNTÜSÜYLE DEZENFORMASYON

AA dün yayımladığı "Teröristlerin sivillere bombalı tuzak kurduğu anlar görüntülendi" başlığıyla yayımladığı görüntülerde aralarında 3 aylık bebeğin de olduğu sivillerin nasıl savaş uçakları tarafından vurulduğu kare kare görülüyor. AA, Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Steffan Durric'in "YPG kentten çıkmak isteyen sivillere izin vermiyor" iddialarının aksine yayınlanan görüntülerde, sivillerin nasıl savaş uçaklarıyla hedef aldıkları görülüyor.

KARE KARE DEZENFORMASYON VE İTİRAF

AA'nın yayımladığı SİHA görüntülerinin birinci bölümünde yolda iki kişinin neresi olduğu bilinmeyen bir yolda mayınlama yaptığı görülüyor. Ancak bu kişiler daha sonra kaçmaya başlıyor ve uçaklar tarafından vuruluyor.

AA'nın haber ve görüntüsünün devamında "teröristlerin tehditinden kaçan 36 köylü bir kamyonetle yola çıkıyor" deniliyor. Yani aracın sivilleri taşıdığı biliniyor.

Görüntünün devamında sivilleri taşıyan araç havadan vuruluyor. Ancak AA, görüntünün bu kısmında, "Tuzaklanan yolda ilerleyen araç, teröristlerin döşediği patlayıcıya çarpıyor" iddiasında bulunuyor.

Havadan yapılan bombalamada araç tam olarak isabet almıyor ve biraz ilerledikten sonra duruyor ve için kamyonetteki siviller inip sağa sola doğru kaçışırken, savaş uçakları bir kez daha onları hedef alıyor.

 

 

Ancak buradaki dikkat çeken ayrıntı da uçakların hedef belirleme işareti (artı işareti) kaçışan sivillerin tam üzerine geldikten sonra SİHA tarafından vuruluyor.

Havadan hedef belirlenerek yapılan saldırıya rağmen AA, burada da devreye giriyor ve "Kamyonetten panikle inen köylüler teröristlerin döşediği patlayıcıya basıyor" iddiasında bulunuyor.

AA, haberinin devamında "Bu patlamada biri üç aylık bebek olmak üzere 3 kişi hayatını kaybetti" diyor ve hayatını kaybedenlerin ailesinden olduğunu iddia ettiği Muhammed Nur Elo isimli bir kişiyi konuşturuyor ve sivillerin YPG tarafından vurulduğunu ispatlamaya çalışıyor.

Avrîn Hastanesi'ne getirilen köylüler ise kamyonetleriyle hareket halindeyken savaş uçakları tarafından hedef alındığını belirtmişti.

AA'nın kurgu haberinin dün akşamdan bu yana ajansın manşetinde yer alması ise dikkat çekiyor.