Fiyatlar artıyor, açlık ve yoksulluk büyüyor

TÜRK-İŞ, Ocak ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırının 2 bin 219 TL, yoksulluk sınırının 7 bin 229 TL olduğunu açıkladı.

TÜRK-İŞ'in, 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın Ocak ayı sonuçları açıklandı. Ocak ayında 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden 'açlık sınırı' 2 bin 219 lira olarak belirlendi.

ET, BAKLİYAT, MEYVE VE SEBZE FİYATLARINDA ARTIŞ

Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı önceki aya göre 2.62 oranında arttı. Dana kıyma ve kuşbaşı etin fiyatı arttı. Balık fiyatındaki artış bu ay da devam etti. En fazla tüketilen hamsi ve istavritin kilogram fiyatı 30 liraya kadar yükseldi. Yine yumurtanın fiyatı bu ay yükseldi. Nohut hariç bakliyat ürünlerinin tümünün fiyatı arttı. Sadece bu gruptaki ürünlerdeki fiyat artışlarının aylık mutfak masrafına getirdiği ek yük yaklaşık 45 lira oldu.
Araştırmaya göre yine meyve-sebze ortalama fiyatı bu ay yüzde 7.51 oranında arttı. Ailenin gıda harcaması içinde ağırlıklı yeri olan yaş sebze-meyvenin geçen ay 5.46 lira olan ortalama kilogram fiyatı bu ay 5.87 lira olarak hesaplandı. Sebzenin ortalama kilogram fiyatı geçen ay 5.75 lira iken bu ay 6.19 liraya yükseldi. Ekmekte önce yüzde 20 artırılan ve geri alınan artışın geçerli olması halinde, aile bütçesine getireceği yükün aylık 47 lira olacağı hesaplandı.