Fransa seçimlerinde yeşil dalga

Fransa’da Pazar gün yapılan belediye seçimlerinin ikinci turunda başta çevreciler olmak üzere solcular büyük zafer elde etti. Ancak seçimlere katılım da tarihi bir düşüş yaşandı.

Küresel salgın (Covid-19) koşullarında yapılan ikinci tur seçimleri Fransız siyaseti açısından bir dönüm noktası oldu. Yerellerde hakim olan yeşil renk, siyasi manzarayı yeniden şekillendirdi.

Yeşiller Lyon, Bordeaux, Strasbourg, Poitiers ve Grenoble gibi sembolik değeri yüksek kentleri alırken, Paris ve Marsilya gibi kentlerde de solun zaferine katkıda bulundu.

Le Monde gazetesine göre “ekolojistler böylece birinci derece siyasi güç olarak kendilerini” ortaya koydu.

Le Figaro gazetesi, “sanki seçmenler, ulusal siyasetin küresel ısınma ile mücadelesinden bıkarak, yerele artık güven duymaya” başladı

Liberation gazetesi, “Yeşil büyüme” başlıklı bir analizinde sonuçların çevrecilerin umutlarının da ötesinde tarihi bir çıkış olduğuna vurgu yaptı.

Yeşillerin yerellerdeki çıkışı, geleneksel olarak Sosyalist Parti’nin egemenliğini de kırdı.

Paris büyükşehir belediyesini yeniden Sosyalist Partili Anne Hidalgo aldı. Aşırı sağcı Marine Le Pen’in partisi Perpignan’da kazanmasına rağmen yerellerde kök salmayı başaramadı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi LREM, ağır bir yenilgi alırken, Medipart sitesine göre Macron hızlı bir şekilde sayfayı çevirerek “yıkıntılar arasında kendi meşruiyetini yeniden oluşturmaya” çalışacak. Ancak kendi cephesinde de bazılarının bunun mümkün olmadığına inandığı ifade edildi.

Seçimlerin diğer bir tarihi özelliği de katılım oranının düşük olmasıydı. 16,5 milyon seçmen ikinci tur için sandık başına çağrıldı. Seçmenlerin yüzde 60’ı sendık başına gitmedi.