GÜNDEM 1 ARALIK 2019

1 Aralık gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülke ve kentinde Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto eylemleri takip edilecek.

-Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan için Ahlat’ta yapımı devam eden 'Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde çalışan yüzlerce işçi aylardır paralarını alamıyor. Milyonlarca liranın nereye gittiği ise bilinmiyor.

-İktidarın saldırı dalgasının sadece HDP’ye yönelik olmadığını vurgulayan parti Sözcüsü Günay Kubilay, iktidarın önce en etkili muhalefetten kurtulup, daha sonra diğerlerine yöneleceği uyarısında bulundu.

-Asya, Avrupa ve Amerika ülkelerinde yapılan bir çalışmaya göre, ergenlik çağı ile 20’li yaşların başındaki gençlerin dörtte birinde akıllı telefon kullanımı artık ‘bağımlılığa’ varacak düzeylere ulaşmış durumda.

-HDP Gençlik Meclisi üyelerinin 8 günlük gözaltında işkence görmesini değerlendiren HDP’li Züleyha Gülüm, bu tip işkencelerin artmasının sebebinin cezasızlık ve iktidarın buna alan açması olduğunu söyledi.

-HBDH Yürütme Komitesi üyesi Tekin Yoldaş, Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarına karşı Türkiye halklarını tavır almaya çağırdı.

-İsveç Güvenlik Polisi ve yetkili kurumlar, İsveç’e iade edilmesi beklenen DAİŞ’lileri yargılanmaları için hazırlık yaparken muhalefetteki iki parti, DAİŞ’lilerin İsveç vatandaşlığından çıkarılmasını istiyor.

-Dünyadaki 40 milyon civarındaki HIV virüsü taşıyıcısının sadece üçte ikisi gerekli tedavilerden faydalanırken, 8 milyon civarında kişinin ‘taşıyıcı’ olduğunu dahi bilmediği tahmin ediliyor.