GÜNDEM 11 MART 2020

11 Mart 2020 gündeminden öne çıkan başlıklar

-Stêrk Tv'de yayınlanan Özel Program'a katılan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, programın ikinci bölümünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın son görüşmesinde verdiği mesajları, 2020 Newrozu'nu ve Türk devletinin Kürdistan'daki kirli politikalarını değerlendirdi.

-PKK Şehit Aileleri ile Dayanışma Komitesi, 1996’da esir alınarak 21 yıl boyunca tutsak edilen Doğan kod adlı Murat Saat’ın hayatını kaybettiğini bildirerek, ailesine bir mektup yazdı.

-Mültecilerin tutulduğu koşulları yerinde tespit etmek için Edirne’ye giden insan hakları savunucusu Leman Yurtsever ve sosyal çalışmacı Berfin Ateşmen, sınırında adeta Araf’ta kalan mültecilerin ölüme terk edilmiş vaziyette olduğuna dikkat çekti. 

-Federal Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanlığı’na göre bölge genelinde koronavirüs teşhisi yapılan kişilerin sayısının 16’ya çıktığını bildirdi. Yaklaşık bin kişinin de karantinada olduğu belirtildi. 

-Hayvancılığın bitme noktasına geldiği Van çevre illerinde, yem ve saman fiyatlarına yapılan yüksek zamlar nedeniyle hayvan besicileri zarar ederken, hayvanlar da fiyatlarının çok altında satılıyor.

-Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD ile Taliban hareketi arasında Şubat sonunda imzalanan anlaşmayı oy birliği ile onayladı. Afgan Cumhurbaşkanı da 5 bin Taliban üyesini koşullu olarak serbest bırakacağını bildirdi.

-20 yıldır Rusya’yı yöneten Vladimir Putin, yeni anayasa reformuyla 2036’ya kadar görevde kalmanın önünü açmak istiyor.

-Amerika kıtasındaki tüm yerli halkların ekonomik ve sosyal alanda yaşadıkları zorlukların ve dışlanmışlığın bir örneğinin kurbanları arasında Arjantin’deki Wichi kabilesinden binlerce çocuk var.